ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέντε καινοτομίες που υπόσχονται να αλλάξουν την καθημερινότητά μας

Πέντε καινοτομίες που υπόσχονται να αλλάξουν την καθημερινότητά μας

Προηγμένη επιστήμη και τεχνολογία αιχμής εφαρμόζονται σε δημοφιλή καταναλωτικά αγαθά για να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά μας.

Από ρούχα που προσαρμόζονται στην εξωτερική θερμοκρασία μέχρι τσιρότα που επιταχύνουν την επούλωση των πληγών!

Εμείς ξεχωρίσαμε πέντε καινοτομίες που υπόσχονται να αλλάξουν τη ζωή μας και τις μοιραζόμαστε μαζί σας, στη λίστα που ακολουθεί.

  1. Ύφασμα ή αλλιώς, το νέο software

Αθλητικές φόρμες που αυτορυθμίζονται για να βελτιώνουν τις επιδόσεις και τη σωστή αναπνοή και στρατιωτικές στολές που προσαρμόζονται στις αλλαγές του κλίματος και ρυθμίζουν την αίσθηση της θερμοκρασίας. Υφάσματα που «βλέπουν», «ακούν», «αισθάνονται», επικοινωνούν, αποθηκεύουν και μετατρέπουν ενέργεια, ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και αλλάζουν χρώμα. Πώς γίνεται; Με την ενσωμάτωση χιλιάδων ηλεκτρονικών τσιπ σε ίνες, οι οποίες μετατρέπουν το ύφασμα σε ολοκληρωμένο νανοτεχνολογικό σύστημα. Το ινστιτούτο που κυριολεκτικά κινεί τα νήματα, το Advanced Functional Fabrics of America, μοιράζεται ήδη την τεχνολογία αυτή με startups, πανεπιστήμια και κατασκευαστές που με τη σειρά τους, θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη «έξυπνων» υφασμάτων.

  1. «Έξυπνα» τσιρότα

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι δοκιμάζονται κάθε χρόνο από χρόνιες, μη επουλώσιμες πληγές και επιβαρύνονται με χρονοβόρες και συχνά κοστοβόρες θεραπείες. Το ερευνητικό ίδρυμα NextFlex ετοιμάζει ένα τσιρότο με αισθητήρες, που ελέγχουν τη ροή του οξυγόνου προς την πληγή, προκειμένου να επιταχύνουν την επούλωσή της. Τρία πανεπιστήμια των ΗΠΑ συνεργάζονται για να φτιάξουν ένα πρωτότυπο με τη χρήση ελαστικών ημιαγωγών. Εξαιρετικά λεπτό και άνετο, αυτό το τσιρότο υπόσχεται να γιατρεύει τις πληγές με σύμμαχο τον χρόνο!

  1. Υβριδικές συσκευές που προσομοιάζουν την εμπειρία του παραδοσιακού καπνίσματος

Δεν είναι λίγοι όσοι αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να διακόψουν το κάπνισμα γιατί δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες επιλογές. Τη λύση σε αυτό έρχονται να δώσουν υβριδικές συσκευές, οι οποίες επιδιώκουν να προσομοιάσουν την εμπειρία του παραδοσιακού καπνίσματος: Απλότητα λειτουργίας, ευκολία χρήσης και αίσθηση που θυμίζει το συμβατικό τσιγάρο.

Η Nobacco λανσάρει τη δική της υβριδική συσκευή, το iSSON hybrid, με την οποία επιδιώκει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των παραδοσιακών καταναλωτών: Μαλακά -αντί για πλαστικά- επιστόμια, όπως τα παραδοσιακά φίλτρα του τσιγάρου για πιο οικεία αίσθηση, αυτόματη -χωρίς κουμπί- ενεργοποίηση με την εισπνοή και επιλογή μεταξύ προγεμισμένων και επαναπληρούμενων pods για πιο εύκολη χρήση και περισσότερες επιλογές γεύσης. Μια καινοτομία που μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους να εγκαταλείψουν το κάπνισμα.

  1. Μίνι-σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Οι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν σήμερα διάφορους περιορισμούς και ένας από αυτούς, είναι ότι απαιτούν χώρους που δεν είναι πάντα διαθέσιμοι. Οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων νέας γενιάς που αναπτύσσουν η PowerAmerica και το North Carolina State University, είναι 10 φορές μικρότεροι -όσο το μέγεθος ενός φούρνου μικροκυμάτων- και 60% πιο αποδοτικοί, με ταχύτερους χρόνους φόρτισης σε σχέση με τα σημερινά μοντέλα. Μάλιστα, η PowerAmerica συνεργάζεται με startups προκειμένου να αυξηθεί η εμπορική διάθεση των φορτιστών νέας γενιάς, κάτι που θα κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά στους καταναλωτές.

  1. Υπολογιστές «ταχύτητας φωτός»

Υπολογιστές θα μπορούν να επεξεργαστούν δεδομένα σε ταχύτητες εκατομμύρια φορές υψηλότερες σε σχέση με σήμερα, χρησιμοποιώντας μικροτσίπ που λειτουργούν με φως αντί ηλεκτρισμού. Πρόκληση αποτελεί το πώς η παραγωγή των «φωτονικών» μικροτσίπ θα μπορέσει να γίνει φθηνότερη και επομένως, συμφέρουσα σε μαζική κλίμακα. Το Πανεπιστήμιο της Columbia και η Cisco Systems αναπτύσσουν ένα πρωτότυπο «fiber-to-photonic» τσιπ με σκοπό να μειώσουν τα μέρη του μικροτσίπ, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο σε παραγωγές μεγάλων ποσοτήτων και μειωμένου κόστους. Η πρόσβαση σε μια πρωτοφανή υπολογιστική δύναμη αναμένεται να απογειώσει τις δυνατότητες κάθε ηλεκτρονικής συσκευής.