ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΗΠΑ: Ρομπότ-δικηγόρος αναλαμβάνει την πρώτη του υπόθεση σε δίκη

ΗΠΑ: Ρομπότ-δικηγόρος αναλαμβάνει την πρώτη του υπόθεση σε δίκη
Pixabay

Επεκτείνεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και στον δικαστικό κλάδο, με τα ρομπότ πλέον να αναλαμβάνουν ρόλο συνηγόρου παρέχοντας νομικές συμβουλές.

Τον Φεβρουάριο ένα ρομπότ-δικηγόρος θα αναλάβει την υπεράσπιση ενός κατηγορουμένου σε μια δίκη που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ.

Το ρομποτικό αυτό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε η εταιρεία DoNotPay, την οποία ίδρυσε ο Τζόσουα Μπράουντερ, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ το 2015, αναπτύχθηκε αρχικά για την άσκηση έφεσης κατά των κλήσεων στάθμευσης.

Σύμφωνα με το New Scientist, οι κατηγορίες και το όνομα του κατηγορουμένου δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Το ρομπότ κάνει ερωτήσεις για να μάθει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και στη συνέχεια να αναλύει τις απαντήσεις και να αποφασίζει αν το άτομο πληροί τις προϋποθέσεις για έφεση.

Στην υπόθεση που θα εκδικαστεί τον Φεβρουάριο, ο κατηγορούμενος θα έχει το κινητό του τηλέφωνο σε ανοιχτή ακρόαση, ώστε ο ψηφιακός συνήγορος να ακούει την όλη διαδικασία και να συμβουλεύει τον πελάτη του σχετικά με το τι πρέπει να πει στη συνέχεια.

Η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύτηκε σε πραγματικές δηλώσεις για να «ελαχιστοποιήσει τη νομική ευθύνη», δήλωσε ο Μπράουντερ στο New Scientist.

Σύμφωνα με την εταιρεία DoNotPay, η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να νικήσει τη γραφειοκρατία, να βρει κρυμμένα χρήματα και να μηνύσει οποιονδήποτε. Το ρομπότ έχει ήδη μάθει τους νόμους σχετικά με τις ακυρωμένες και καθυστερημένες πτήσεις και την ασφάλεια προστασίας πληρωμών.

Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη στη δικαστική αίθουσα. Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι δικαστές πρέπει πλέον να συμβουλεύονται την Τεχνητή Νοημοσύνη για κάθε υπόθεση βάσει νόμου.