ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Samsung Galaxy S10 & S10+: Πόσο θα κοστίζουν στην Ελλάδα

Samsung Galaxy S10 & S10+: Πόσο θα κοστίζουν στην Ελλάδα
Εντυπωσιακή η νέα σειρά των Galaxy

Έρχεται στην χώρα μας η νέα ναυαρχίδα του νότιοκορεατικου κολοσσού.

Άκρως «επιθετικές» δείχνουν οι προθέσεις της Samsung, η οποία παρουσίασε αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) την καινούρια «ναυαρχίδα» της στην οικογένεια Galaxy S και smartphones επόμενης γενιάς όπως είναι το εντυπωσιακό μοντέλο με αναδιπλούμενη (foldable) οθόνη αλλά και η συσκευή που λειτουργεί σε δίκτυα 5ης γενιάς (5G).

Galaxy Fold

Η συσκευή που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν το Galaxy Fold, το οποίο όπως τόνιζαν διαρκώς τα στελέχη της Samsung σηματοδοτεί μία νέα εποχή στο χώρο των smartphones, όντας το πρώτο με αναδιπλούμενη οθόνη. Όταν είναι κλειστό, η οθόνη είναι στις 4,7 ίντσες αλλά όταν «ανοίγει» τότε μοιάζει με ένα μικρό tablets με τη διαγώνιο της οθόνης να φθάνει στις 7,3 ίντσες.

Το αποτέλεσμα δείχνει άκρως εντυπωσιακό τουλάχιστον όπως φαινόταν στην οθόνη, καθώς οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο Λονδίνο για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση της Samsung δεν είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το Galaxy Fold. Πάντως, τα τεχνικά χαρακτηριστικά κινούνται σε υψηλά επίπεδα καθώς, για παράδειγμα, η μνήμη φθάνει στα 12 GB.

Τα στελέχη της Samsung υποστήριξαν ότι το Galaxy Fold έχει έναν ειδικό μηχανισμό, ο οποίος είναι κρυμμένος και είναι αυτός που επιτρέπει στην οθόνη να διπλώνει, ενώ τόνισαν ότι έχουν επιδιώξει να προσαρμόσουν δημοφιλείς εφαρμογές όπως είναι το Whats App και το Office προκειμένου να αξιοποιεί τη μεγαλύτερη οθόνη. Η μετάβαση μεταξύ των δύο οθονών γίνεται χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς να το καταλαβαίνει ο χρήστης. Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που είχαμε είναι ότι οι αναδιπλούμενες συσκευές μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στο χώρο των smartphones τα επόμενα χρόνια.

Το Galaxy Fold θα είναι διαθέσιμο και στην Ευρώπη από τις 3 Μαϊου με την τιμή να ξεκινά από τα 2000 ευρώ, ενώ θα υπάρχουν εκδόσεις τόσο για δίκτυα LTE όσο και για δίκτυα 5G. Η Ελλάδα δεν θα είναι στο πρώτο κύμα αλλά εκτιμάται ότι το Galaxy Fold θα έρθει εντός του 2019 σε τιμή που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι με το Galaxy Fold, η Samsung φάνηκε να θέλει να δείξει την πρωτοπορία της, κάτι που φάνηκε και από την παρουσίαση ενός 5G smartphone. Το Samsung Galaxy S10 5G αναμένεται και αυτό μέσα στο 2019 πιθανότατα όταν θα είναι έτοιμα για εμπορική λειτουργία τα δίκτυα της Sprint, της Vodafone και της Deutsche Telekom, οι οποίοι θα είναι μεταξύ των πρώτων συνεργατών της Samsung όσον αφορά στις 5G συσκευές.

Τα νέα Galaxy S10

Στην Ελλάδα οι πρώτες από τις νέες συσκευές που θα δούμε να διατίθενται στις 8 Μαρτίου είναι τα καινούρια μοντέλα της σειράς Galaxy S10. Στη 10η επέτειο από την εμφάνιση της εξαιρετικά πετυχημένης σειράς Galaxy S, η Samsung επέλεξε να παρουσιάσει για πρώτη φορά και ένα φθηνότερο μοντέλο, όπως και να διαφοροποιήσει τον σχεδιασμό κυρίως όσον αφορά στην οθόνη. Έτσι, και τα τρία μοντέλα που ανακοινώθηκαν (S10, S10+ και S10e) έρχονται με διαφορετικού μεγέθους οθόνες αλλά όλα έχουν εξαιρετικά μικρά περιθώρια δεδομένου ότι η εμπρόσθια κάμερα έχει χωρέσει σε μία μικρή οπή στην πάνω αριστερά πλευρά της οθόνης. Σημειωτέον πως ελάχιστα smartphones έχουν προχωρήσει σε μία τέτοια υλοποίηση που έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο ωφέλιμο χώρο.

Από εκεί και πέρα, τα Galaxy S10 και Galaxy S10+ μοιράζονται σχεδόν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, με την οθόνη να αποτελεί τη σημαντικότερη διαφορά. Έτσι το Galaxy S10 έρχεται με οθόνη 6,1 ιντσών, το Galaxy S10+ «ανεβαίνει» στις 6,4 ίντσες, ενώ και τα δύο υποστηρίζουν ανάλυση 3040x1440 pixels. Για πρώτη φορά η Samsung ενσωματώνει οθόνη Dynamic AMOLED, μια νέα τεχνολογία που υπόσχεται χρώματα εφάμιλλα μιας κορυφαίας τηλεόρασης, χωρίς να λείπει η υποστήριξη HDR10+. Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική εταιρεία, οι οθόνες όλων των μοντέλων της σειράς, διαθέτουν μεγαλύτερο εύρος χωμάτων αλλά και βελτιστοποιημένη φωτεινότητα προκειμένου ο κάτοχος της συσκευής να μπορεί να εντοπίζει τις λεπτομέρειες.

Η οθόνη καλύπτει και στις δύο περιπτώσεις σχεδόν ολόκληρη την εμπρόσθια όψη, με τον αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος να έχει τοποθετηθεί κάτω από την οθόνη, και να χρησιμοποιεί υπερηχητικά κύματα προκειμένου να πραγματοποιήσει την αναγνώριση. Η Samsung υποστηρίζει ότι ο νέος αισθητήρας δουλεύει σε κάθε συνθήκη και δε μπορεί να ξεγελαστεί με τη λειτουργία του να είναι αρκετά γρήγορη. Και τα δύο κορυφαία μοντέλα της νέας σειράς είναι αρκετά ανθεκτικά (IP68 πιστοποίηση)

Η κάμερα είναι από τους τομείς που η Samsung δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Για πρώτη φορά σε Galaxy S έχουμε τριπλή κάμερα στο πίσω μέρος τόσο του S10 όσο και του S10+ με τα τεχνικά χαρακτηριστικά να είναι παρόμοια. Αναλυτικά, ο πρώτος αισθητήρας των 12 megapixel με τηλεφακό ενσωματώνει οπτικό σταθεροποιητή, διάφραγμα f/1.5 αλλά και οπτικό zoom 2x. Ο ευρυγώνιος φακός (77 μοιρών) διαθέτει και αυτός ανάλυση 12 megapixel ενώ ο τρίτος υπερευρυγώνιος φακός (123 μοιρών) είναι κατάλληλος μεταξύ άλλων για πανοράματα. Ειδικά για τις νυχτερινές λήψεις, το Super Night Shot μπορεί να συνδυάσει έως 17 διαφορετικές λήψεις προκειμένου να δημιουργήσει την καλύτερη φωτογραφία με ελάχιστο θόρυβο. Στο βίντεο, για πρώτη φορά υποστηρίζεται η εγγραφή HDR10+ ενώ διπλασιάζεται η χρονική διάρκεια εγγραφής πολύ αργού βίντεο, στα 960 καρέ το δευτερόλεπτο. Επίσης, σε αντίθεση με το Galaxy S10 το οποίο διαθέτει μία κάμερα των 10MP στο εμπρόθιο μέρος, ικανή μεταξύ άλλων για εγγραφή 4K βίντεο, το Galaxy S10+ έχει μία ακόμη κάμερα των 8MP με διάφραγμα f/2.2, η οποία αναλαμβάνει να δημιουργήσει εντυπωσιακά πορτραίτα με το γνωστό bokeh εφέ, κάτι που στις άλλες περιπτώσεις γίνεται μέσω λογισμικού.

Ο επεξεργαστής είναι ο Exynos 9820, ένα chipset κατασκευασμένο στα 8nm κατασκευασμένο από την ίδια τη Samsung. Η εταιρεία υπόσχεται 33 καλύτερες επιδόσεις από το Galaxy S9 σε επίπεδο επεξεργαστή, 37% στα γραφικά αλλά και 15% καλύτερη αυτονομία. Η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι στα 4100mAh και η Samsung υπόσχεται υψηλή αυτονομίας εξαιτίας της έξυπνης διαχείρισης στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη συμβολή της. Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για την ασύρματη φόρτιση άλλων συσκευών, έχοντας τη δυνατότητα για το αποκαλούμενο reverse wireless charging.

Τα βασικά μοντέλα έρχονται με αποθηκευτικό χώρο 128 ή 512 GB και μνήμη 8 GB. Τα ρεκόρ αναμένεται να σπάσουν στα ανώτερα μοντέλα της σειράς τα οποία όχι μόνο διαθέτουν κεραμική επίστρωση, αλλά η χωρητικότητά τους φτάνει το 1TB χωρίς τη χρήση microSD κάρτας ενώ η μνήμη εκτοξεύεται στα 12 GB.

Όσον αφορά στo Galaxy S10e, αποτελεί την πιο «φθηνή» πρόταση της σειράς Galaxy S10 και η έμφαση έχει δοθεί τόσο στην πιο προσιτή τιμή όσο και στον όμορφο σχεδιασμό. Η οθόνη είναι στις 5,8 ίντσες με ανάλυση 2280 x 1080 αλλά και ελάχιστα περιθώρια. Στηρίζεται στην τεχνολογία Dynamic AMOLED κάτι που σημαίνει ότι διαθέτει εξαιρετικά χρώματα, προστατεύεται από gorilla glass 5, ενώ υποστηρίζει και HDR+. Μια σημαντική διαφορά είναι η μη παρουσία κυρτών άκρων στην οθόνη, πιθανότατα επειδή ο αισθητήρας αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος έχει τοποθετηθεί στη δεξιά πλευρά της συσκευής και όχι κάτω από την οθόνη.

Επιπλέον στο πίσω μέρος υπάρχει διπλή κάμερα με αισθητήρες των 12 και 16 megapixel. Ο πρώτος έχει διάφραγμα f/1.5, υποστηρίζει οπτική σταθεροποίηση και στηρίζεται στην τεχνολογία Duel Pixel. Ο δεύτερος αισθητήρας είναι ένας υπερευρυγώνιος φακός με γωνία θέασης 123 μοιρών, για καταγραφή εντυπωσιακών πανοραμικών φωτογραφιών αλλά και περιεχομένου που μέχρι σήμερα «χανόταν» με τη χρήση ενός παραδοσικού φακού. Μια τρίτη κάμερα βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος υπό τη μορφή μικρής οπής στην οθόνη, με ανάλυση 10 megapixel, διάφραγμα f/1.9 και δυνατότητα εγγραφής 4K selfie video για τα social media.

O επεξεργαστής είναι και εδώ ο Exynos 9820 της Samsung, και η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι στα 3100 mAh.

Όσον αφορά στις τιμές θα κυμαίνονται σε σχετικά υψηλά -αλλά μάλλον αναμενόμενα- επίπεδα.

Συγκεκριμένα, το Galaxy S10e με 8 GB μνήμη θα είναι στα 789 ευρώ. Το Galaxy S10 με 8 GB μνήμη και 128 GB εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο θα κοστίζει 939 ευρώ, ενώ η έκδοση με 512 GB αποθηκευτικό χώρο θα ανεβαίνει στα 1199 ευρώ.

Η βασική έκδοση του Galaxy S10+ με 8 GB μνήμη και 128 GB εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο θα είναι στα 1039 ευρώ, ενώ θα υπάρχουν δύο ακόμη εκδόσεις με κεραμικό σώμα όπου η μνήμη ανεβαίνει στα 12 GB! H πρώτη από αυτή τις δύο εκδόσεις με 512 GΒ εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο θα είναι στα 1299 ευρώ, ενώ η πλέον ακριβή με 1 TB αποθηκευτικό χώρο (!) θα κοστίζει 1669 ευρώ.

Οι τιμές των Galaxy S10 και S10+

Σε ότι αφορά στις τιμές η βασική έκδοση, το Galaxy S10e (5,8") 128GB/6GB θα πωλείται στα 789 ευρώ, το Galaxy S10 (6.1") 128Gb/6GB στα 939 ευρώ και το Galaxy S10 (6,1") 512GB/8GB στα 1198,99 ευρώ.

Στην έκδοση των Galaxy S10+ οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: το Galaxy S10+ (6,4") 128GB/6GB στα 1039 ευρώ, για το Galaxy S10+ (6,4") 512GB/8GB στα 1299 ευρώ και τέλος για το Samsung Galaxy S10+ (6,4") 1TB/12GB στα 1669 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ποιο είναι το καλύτερο smartphone της αγοράς; (Poll)