ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στόλος... φάντασμα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ

Στόλος... φάντασμα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
Δέκα αόρατα πλοία από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
USA NAVY

Στη δημιουργία ένός στόλου φαντάσματος προσανατολίζεται του αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, καθώς σκοπεύει να κατασκευάσει 10 μη επανδρωμένα πλοία.

Όπως αναφέρει το USNI News, για το οικονομικό έτος 2020, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, έχει καταρτίσει προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τα πρώτα δύο επανδρωμένα πλοία στη γραμμή έρευνας και ανάπτυξής του. Σκοπός είναι η συνέχιση των αγορών μέχρι το 2024, για ένα σύνολο κόστους περίπου 2,7 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου για τον προϋπολογισμό του ναυτικού ο υποναύαρχος Ράντι Κράιτς, είπε ότι πρόκειται για σκάφη 200-300 ποδών (60-90 μέτρων) και 2.000 τόνων. «Δεν είμαι σίγουρος ποιο θα είναι το τελικό σχήμα του κύτους, αυτά ορίζουμε σήμερα από άποψη μορφής της αγοράς του “Στόλου-φαντάσματος” (Ghost Fleet)».

Αντίθετα με τα μικρά μη επανδρωμένα σκάφη με τα οποία πειραματιζόταν στο παρελθόν το αμερικανικό ναυτικό, τα 10 αυτά σκάφη θα έχουν μεγέθη που αντιστοιχούν σε μικρά πολεμικά πλοία. Τα εν λόγω USV (Unmanned Surface Vehicle), μεγέθους κορβέτας, αναπτύσσονται έτσι ώστε να φέρουν διαφορετικά είδη αισθητήρων και συστήματα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων. Ωστόσο, μέχρι τώρα είναι ασαφές πώς θα εντάσσονται στην ευρύτερη δομή του στόλου και πώς θα λειτουργούν.

Σύμφωνα με το USNI News, οι επιλογές τέτοιων πολεμικών σκαφών φαίνονται να εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, που στρέφεται στην ενίσχυση των δυνατοτήτων ως προς πιθανές συγκρούσεις με μεγάλους αντιπάλους, αντίστοιχων δυνατοτήτων, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ειδικότερα, το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης με την Κίνα στον Ειρηνικό έχει ωθήσει προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων οπλικών συστημάτων, δεδομένης της απειλής των κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων για χρήση εναντίον πλοίων (ASBM), όπως οι DF-21 και DF-26.

Σχετικές ειδήσεις