ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχονται τα ιπτάμενα ταξί - Έτοιμα να απογειωθούν τα Robotaxis

Έρχονται τα ιπτάμενα ταξί - Έτοιμα να απογειωθούν τα Robotaxis
EHANG

Επί δεκαετίες «πρωταγωνίστησαν» σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας προκαλώντας την φαντασία όλων μας. Τώρα μοιάζει να ήρθε η ώρα τα ιπτάμενα ταξί να μπουν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Εταιρείες έχουν έτοιμα αυτόνομα ή ημιαυτόνομα ηλεκτρικά ιπτάμενα οχήματα τα οποία μπορούν να απογειωθούν κάθετα από οπουδήποτε. Τα πρώτα αναμένεται να βγουν στην αγορά το επόμενο έτος για να μας μεταφέρουν από το σπίτι στον προορισμό μας αδιαφορώντας για την κίνηση στους δρόμους.

Η εταιρεία EHANG θα αρχίσει να πουλά στην τιμή των 300.000 δολαρίων. Τα ιπτάμενα οχήματά της ελέγχονται μέσω του κινητού του επιβάτη και του κέντρου επιχειρήσεών της. Ήδη έχει έντονη ζήτηση από τουριστικούς οργανισμούς αλλά και υπηρεσίες άμεσης παρέμβασης. Το όχημα της μπορεί να είναι στον αέρα για 25 συνεχόμενα λεπτά μεταφέροντας δύο επιβάτες και συνολικό βάρος 260 περίπου κιλά.

Το αντίστοιχο όχημα της γερμανικής Volocopter μπορεί να πετά για 27 λεπτά ενώ μεταφέρει μέχρι 160 κιλά. Είναι εφοδιασμένο και με αλεξίπτωτο. Οι εμπορικές πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2021.

Η αμερικανική Astro Aerospace Ltd παρουσιάζει το Astro Elroy το οποίο μπορεί να μεταφέρει έναν επιβάτη, μέχρι 130 κιλά και μέγιστος χρόνος πτήσης είναι τα 25 λεπτά. Το όχημα της δίνει την δυνατότητα στον επιβάτη να το πιλοτάρει μόνος του καθώς στοχεύει να πουλήσει σε μικρές εταιρείες αλλά και τον στρατό.

Η επίσης αμερικάνικη Kitty Hawk Corp. ανεβάζει τον πήχη με πτήση 30 λεπτών και ωφέλιμο βάρος τα 260 κιλά. Έχει ήδη πραγματοποιήσει 700 δοκιμαστικές πτήσεις, κυρίως στη Νέα Ζηλανδία ενώ συνεργάζεται με τον συνιδρυτή της Google Larry Page. Αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 110 μίλια την ώρα χάρη στους 12 έλικες.

Ρεκόρ πέτυχε η Workhorse Group Inc. το όχημα της οποίας μπορεί να μεταφέρει δύο επιβάτες και ωφέλιμο βάρος 250 κιλών για 2,5 ώρες! Και αυτό γιατί η βενζινοκίνητη μηχανή επαναφορτίζει τις μπαταρίες. Το κόστος του οχήματος εκτιμάται κάτω των 200.000 δολαρίων. Για να πετάξει απαιτείται πιλότος!

Τέλος, η Lilium GmbH από την Γερμανία παρουσιάζει το Lilium Jet το οποίο μπορεί να μεταφέρει 4-5 επιβάτες για 60 λεπτά. Αυτό οφείλεται στις 36 μηχανές οι οποίες του επιτρέπουν να πετά με 90% λιγότερη ενέργεια από τα αντίστοιχα με έλικες. Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως μπορεί να πετάξει από τη Νέα Υόρκη στη Βοστώνη.