Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σάλος με το «10 years challenge»: «Αν το έκανες, ίσως διατρέχεις αυτόν τον κίνδυνο»

Newsbomb

Η νέα viral «μόδα» στο Facebook και το Instagram τις τελευταίες εβδομάδες ακούει στο όνομα - ή μάλλον στο hashtag - «10 years challenge».

Εκατομμύρια χρήστες των κοινωνικών δικτύων έχουν γεμίσει τα προφίλ τους με φωτογραφίες τους που δείχνουν πώς ήταν το 2009 και πώς είναι σήμερα (2019).

Μπορεί όλο αυτό που συμβαίνει να είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό, ωστόσο ζούμε στην εποχή που το «Black Mirror» έχει κάνει κόσμο και κοσμάκη να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός, υποψιασμένος και… συνωμοσιολόγος σε καθετί καινούργιο που κάνει την εμφάνισή του στον κόσμο της τεχνολογίας.

Για παράδειγμα, η Κέιτ Ο’Νιλ, ιδρύτρια της ΚΟ Insights και συγγραφέας των Tech Humanist και Pixels and Place: Connecting Human Experience Across Physical and Digital Spaces, σε άρθρο της στο Wired, κάνει μια πεζή αλλά άκρως ενδιαφέρουσα υπόθεση: Μήπως το «10 years challenge» είναι μια απάτη με στόχο την «υποκλοπή» προσωπικών δεδομένων;

«Φανταστείτε πως θέλετε να εκπαιδεύσετε έναν αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου πάνω στα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την ηλικία και, ακόμα ειδικότερα, στην πρόοδο της ηλικίας (π.χ. το πώς είναι πιθανότερο να μοιάζουν οι άνθρωποι όταν μεγαλώνουν). Ιδανικά, θα θέλατε ένα ευρύ και εκτενές σετ δεδομένων, με πολλές φωτογραφίες. Θα βοηθούσε αν ξέρατε πως τραβήχτηκαν με απόσταση ενός ορισμένου χρονικού διαστήματος, πχ.. 10 χρόνια. Σίγουρα, θα μπορούσατε να ψάξετε στο Facebook για φωτογραφίες προφίλ και να κοιτάξετε τις ημερομηνίες που ανέβηκαν ή τα δεδομένα EXIF. Αλλά όλο αυτό το σύνολο φωτογραφιών προφίλ θα κατέληγε να παράγει πολύ άχρηστο θόρυβο. Οι άνθρωποι δεν ανεβάζουν αξιόπιστα εικόνες με χρονολογική σειρά και δεν είναι ασυνήθιστο οι χρήστες να μην ανεβάζουν τους εαυτούς τους ως φωτογραφία προφίλ», γράφει.

Και συνεχίζει: «Μια γρήγορη ματιά στις φωτογραφίες προφίλ των φίλων μου δείχνει τον σκύλο ενός που πέθανε πρόσφατα, διάφορα καρτούν κ.α. Με άλλα λόγια, θα βοηθούσε αν είχατε ένα καθαρό, απλό, πολύ χρήσιμα ορισμένο χρονολογικά σετ φωτογραφιών “τότε και τώρα”. Επιπλέον, για τις φωτογραφίες προφίλ του Facebook, η ημερομηνία ανεβάσματος δεν θα αντιστοιχούσε απαραίτητα στην ημερομηνία που τραβήχτηκε η εικόνα. Ακόμα και τα μεταδεδομένα EXIF στη φωτογραφία δεν θα ήταν πάντα αξιόπιστα για να αξιολογήσεις αυτή την ηλικία. Γιατί; Οι χρήστες θα μπορούσαν να έχουν σκανάρει offline φωτογραφίες. Μπορεί να ανέβασαν φωτογραφίες πολλές φορές ανά τα χρόνια. Κάποιοι μπορεί να ανέβασαν screenshots από φωτογραφίες που βρέθηκαν αλλού online...».

«Μέσω του "10 years challenge" οι περισσότεροι, πολύ βολικά, προσθέτουν το υπόβαθρο (“εγώ το 2009 και εγώ το 2019”), καθώς και επιπλέον πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις, σχετικά με το πότε και πώς τραβήχτηκε η φωτογραφία. Με άλλα λόγια, χάρη σε αυτό, υπάρχει τώρα ένα πολύ μεγάλο dataset προσεκτικά επιλεγμένων φωτογραφιών ανθρώπων από 10 χρόνια πριν και τώρα», καταλήγει.

Η απάντηση του Facebook

Tο Facebook απάντησε, αρνούμενο οποιαδήποτε σχέση με το #10yearchallenge.

«Πρόκειται για ένα meme που δημιουργήθηκε από χρήστες, το οποίο έγινε viral από μόνο του», δήλωσε εκπρόσωπός του, διευκρινίζοντας πως «το Facebook δεν άρχισε αυτή τη μόδα και το meme χρησιμοποιεί φωτογραφίες οι οποίες ήδη υπάρχουν στο Facebook. Το Facebook δεν κερδίζει τίποτα από αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Τσιτσιπάς: Δε φαντάζεστε πόσα χρήματα πήρε για τη νίκη του επί του Φέντερερ!