ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Πράγα, η πόλη του Κάφκα μας συστήνεται!

Πράγα, η πόλη του Κάφκα μας συστήνεται!

Σε ποια πρωτεύουσα της Ευρώπης με πληθυσμό 1,2 κατοίκους ακούς μόνο... ελληνικά; Μόνο στην παραμυθένια πρωτεύουσα της Τσεχίας!

Στην καρδιά της Ευρώπης, στις όχθες του Μολδόβα είναι χτισμένη η ατμοσφαιρική Πράγα, με την πολυτάραχη ιστορία της, την αρχιτεκτονική της ποικιλία και με ένα εντυπωσιακό κράμα λαών. Η Πράγα του Κάφκα, της «βελούδινης επανάστασης», της χαράς αλλά και των ταραχών, είναι μια πόλη που σίγουρα θα αργήσετε να ξεχάσετε...

Μια πόλη βγαλμένη από τα παραμύθια, με το επιβλητικό κάστρο της να δεσπόζει στο λόφο και την περίφημη γέφυρα του Καρόλου με τα δεκάδες αγάλματα της, η Πράγα αποτελεί μόνιμο πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Δεν είναι μόνο η πλούσια αρχιτεκτονική της, που συνδυάζει το μπαρόκ με το αναγεννησιακό, ούτε η ιστορική της κληρονομιά που την κάνουν δημοφιλή προορισμό του χειμώνα, αλλά η άριστη συγκοινωνία και η κοσμοπολίτικη και καλλιτεχνική ζωή της πόλης έχουν παίξει σημαντικό ρόλο, ώστε η Πράγα να γίνει top ευρωπαϊκός προορισμός.

Η Πράγα αποτελεί πολιτιστικό κέντρο της κεντρικής Ευρώπης, με σημαντικά θέατρα και μουσεία και μακρά λογοτεχνική ιστορία. Ωστόσο, οι κάτοικοι της πόλης πέρα από την κουλτούρα, είναι πρόθυμοι να διασκεδάσουν ανά πάσα στιγμή στις τοπικές μπυραρίες (και να καταναλώσουν φυσικά άφθονη μπύρα) ή στα υπέροχα jazz clubs της πόλης!

Το Newsbomb.gr σας προσκαλεί σε μια αυθεντική βόλτα στην Πράγα

Οι πλακόστρωτοι δρόμοι της πόλης (αποφύγετε τα τακούνια) είναι πλημμυρισμένοι με χιλιάδες τουρίστες, που απολαμβάνουν τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της πόλης, κρατώντας στο χέρι ένα ζεστό οινόμελο που αχνίζει!

pic14

Αυτή είναι συνοπτικά η πρώτη εικόνα της πρωτεύουσας της Τσεχίας που αντικρίσαμε, καθώς την επισκεφτήκαμε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν η πόλη είναι στολισμένη με χιλιάδες φωτάκια.

Παρά την πολυκοσμία και τους αμέτρητους τουρίστες, η πόλη είναι ήσυχη, ενώ ένα περίεργο «βουβό» βουητό απλώνεται πάνω από τη μυστηριώδη Πράγα.

Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε τη ξενάγηση...

Τουρίστες, κυρίως Έλληνες και Κινέζοι, οπλισμένοι με την κάμερα, περιμένουν το δείκτη του ρολογιού να δείξει ακριβώς για να καταγράψουν την παράσταση που εκτυλίσσεται στα παραθυράκια του Αστρονομικού Ρολογιού, του πιο διάσημου αξιοθέατου της Πράγας! Έχετε 24 ευκαιρίες μέσα στην ημέρα να το παρακολουθήσετε... μη το χάσετε!

WP 20141224 026

Το ιστορικό κέντρο, σίγουρα θα μονοπωλήσει τις βόλτες σας, απλώνεται γύρω από το Αστρονομικό Ρολόι και περπατιέται εύκολα, σε κάθε γωνιά του θα βρείτε και ένα ιδιαίτερο άγαλμα, μια αψίδα ή μια περίτεχνη πρόσοψη κτιρίου που θα σας κάνει να βγάλετε τη φωτογραφική από την τσάντα.

Οι βόλτες στο κέντρο της Παλαιάς Πόλης σίγουρα δεν έχουν τελειωμό, καθώς εκατοντάδες τσέχικα μαγαζιά κρύβουν μικρούς θησαυρούς.

Ακολουθώντας την κεντρική οδό Karlova, που περνά μπροστά από το Αστρολογικό Ρολόι, θα βρεθείτε μπροστά από την ξακουστή Γέφυρα του Καρόλου, που εδώ και εξακόσια χρόνια εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της Πράγας.

Είναι η παλαιότερη γέφυρα της πόλης, κορυφαίο έργο αρχιτεκτονικής του μεσαίωνα, και φιλοξενεί τριάντα αγάλματα, στην πλειοψηφία τους μπαρόκ ρυθμού. Μην αποκαρδιωθείτε από την πολυκοσμία, άλλωστε όλοι έχουν έρθει να θαυμάσουν ότι και εσείς.

WP 20141226 008

Διασχίζοντας τη γέφυρα, μεταφερόμαστε αυτόματα στη ρομαντική πλευρά της Πράγας. Η Mala Strana είναι μια από τις παλαιότερες ιστορικές συνοικίες της Πράγας. Κυριολεκτικά σημαίνει «Μικρό Μέρος», αλλά αποδίδεται καλύτερα σαν «Μικρή Πόλη», καθώς πρόκειται για ένα μικρό μέρος στην αριστερή όχθη του ποταμού Μολδάβα κάτω από το Κάστρο της Πράγας, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες περιοχές της Πράγας στη δεξιά όχθη του ποταμού, που ενώνονται με τη Γέφυρα του Καρόλου.

Περιτριγυρισμένο από τους πυργίσκους του Καθεδρικού ναού του Αγίου Βίτου, το Κάστρο της Πράγας είναι το λίκνο της Τσεχίας. Ανηφορικοί δρόμοι οδηγούν τον επισκέπτη στο λόφο πάνω από τον ποταμό Μολδάβα, στο κάστρο της πόλης, που μοιάζει βγαλμένο από την ιστορία μιας πριγκίπισσας των παραμυθιών. Η θέα της πόλης που εκτείνεται σε ανατολή και δύση είναι μαγική, τα ιστορικά και πολιτιστικά κτίρια παίρνουν άλλες διαστάσεις και ο ναός του Αγίου Βίτου φαίνεται γιγάντιος.

DSCN1589

Ο καθεδρικός ναός είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Πράγας, με μήκος 124 μ και πλάτος 60 μ. Το κωδωνοστάσιό της με ύψος 99,5 μ θεωρείται ο ψηλότερος ιστορικός πύργος της Πράγας. Ο ναός φιλοξενεί το μεγαλοπρεπές θησαυροφυλάκιο με τα κοσμήματα του στέμματος, άγια λείψανα καθώς και υπόγεια κρύπτη με τους τάφους πολλών ηγεμόνων και βασιλιάδων του Τσέχικου βασιλείου.

Πριν κατηφορίσετε για την Παλαιά Πόλη, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη στο Χρυσό Σοκάκι, δίπλα από τον καθεδρικό του Αγίου Βίτου, όπου μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα σπίτια, που χτίστηκαν μέσα στις σπηλιές του κάστρου και αποτέλεσαν κατοικίες χρυσοχόων του 19ου αιώνα.

Πριν αποχαιρετήσετε την όμορφη πρωτεύουσα της Πράγας, μην παραλείψετε να κάνετε τις αγορές σας στον κεντρικό δρόμο της Νέας Πόλης, στον Na Prikope!

20141224 113641

Ποιες δραστηριότητες αξίζει να κάνετε

Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε παράσταση Μαύρου Θεάτρου της Πράγας, στην πόλη θα βρείτε δεκάδες παραστάσεις.

Αν επισκεφτείτε την πόλη τα Χριστούγεννα, οι δεκάδες πάγκοι που είναι τοποθετημένοι στην κεντρική πλατεία, πωλούν άφθονο οινόμελο και τοπικές λιχουδιές, μη φοβηθείτε το χοτ ντογκ και το χοιρινό τους!

Κανείς δε φεύγει αν δε φάει το γλύκισμα Skalický trdelní!

Αν είστε λάτρεις του μυστηρίου μπορείτε να κάνετε μια... ξενάγηση στην Πράγα των φαντασμάτων

Επισκεφτείτε το Σπίτι που Χορεύει, το οποίο αποκαλούν χαϊδευτικά «Fred and Ginger», και είναι ένα κτίριο γραφείων στο κέντρο της Πράγας. Χτίστηκε το 1997 από τον Κροατικής καταγωγής Τσέχο αρχιτέκτονα Vlado Milunic σε συνεργασία με τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Frank Gehry.

Απαραίτητη κρίνεται και η επίσκεψη στο μουσείο του Κάσκα στη Μάλα Στράνα, έξω από την είσοδο του οποίου δυο... κύριοι «ουρούν» σε ένα σιντριβάνι!

Σχετικές ειδήσεις