TRAVEL

Ιερουσαλήμ: Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στο βιβλικό μέρος που έζησε ο Ιησούς

Ιερουσαλήμ

Ένα από τα πιο σπουδαία και συγκινητικά ταξίδια που μένει ανεξίτηλο στη μνήμη κάθε ταξιδιώτη, είναι αυτό στους «Άγιους Τόπους».

Οι «Άγιοι Τόποι» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως για κάποιες συγκεκριμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής, οι οποίες έχουν μία ξεχωριστή θρησκευτική σημασία, όχι μόνο για τους Χριστιανούς, αλλά για τους Ιουδαίους και τους Μουσουλμάνους. Είναι τα σημεία που αναφέρονται εκτενώς στην Καινή Διαθήκη, τα μέρη από τα οποία πέρασε ο Ιησούς Χριστός, μέχρι την ημέρα που αναλήφθηκε στους ουρανούς, με σπουδαιότερο όλων, την πόλη της Ιερουσαλήμ.

Είναι γεγονός πως ήδη από τα πρώτα χρόνια της καθιέρωσης του Χριστιανισμού, αναρίθμητοι προσκυνητές έσπευσαν να γνωρίζουν από κοντά τα μέρη «ευλογίας» από όπου πέρασε και έζησε ο Θεάνθρωπος, όπως τον εμβληματικό Πανάγιο Τάφο, τον «μαρτυρικό» Γολγοθά, τον Ιορδάνη Ποταμό όπου βαφτίστηκε και τη Βασιλική της Γεννήσεως, το σπήλαιο στη Βηθλεέμ όπου γεννήθηκε. Με το πέρασμα του χρόνου και τη διάδοση του Χριστιανισμού σε κάθε άκρη του κόσμου, η Ιερουσαλήμ μετατράπηκε σε τουριστικό πόλο έλξης, ο οποίος ειδικότερα την περίοδο του Πάσχα, συγκεντρώνει αμέτρητους προσκυνητές αλλά και απλούς τουρίστες, οι οποίοι επιθυμούν να περιηγηθούν στην ευλογημένη «πόλη» και στα βιβλικά μέρη που αναφέρει η Αγία Γραφή.

Το ίδιο ακριβώς θα επιχειρήσουμε να κάνουμε και εμείς, μέσα από ένα σύντομο φωτογραφικό οδοιπορικό, το οποίο μας αποκαλύπτει την ιερότητα αλλά και τη διαχρονική ομορφιά αυτής της αρχαίας πόλης, που έμελλε να «σφραγιστεί» από την παρουσία του μεγαλύτερου και σημαντικότερου θρησκευτικού ηγέτη όλων των εποχών, δηλαδή τον Μεσσία.

Το ξακουστό «Όρος των Ελαιών» είναι μία περιοχή που βρίσκεται ανατολικά και ακριβώς δίπλα στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, ενώ έχει μία ξεχωριστή σημασία για τους χριστιανούς, καθώς σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, στο συγκεκριμένο σημείο πραγματοποιήθηκε η Ανάληψη του Χριστού στους ουρανούς. Σήμερα, το χωριό Αλ-Τουρ καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος από την κορυφή του λόφου.

Στους πρόποδες του «Όρους των Ελαιών» βρίσκεται και ο κήπος της Γεσθημανής, το μέρος στο οποίο προσευχήθηκε τελευταία φορά ο Ιησούς, πριν ξεκινήσει το μαρτύριό του. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο σημείο, έχει αποδειχθεί πως υπάρχουν ακόμη στον κήπο αιωνόβια δέντρα, τα οποία χρονολογούνται από εκείνα τα χρόνια, αφού η ιδιαίτερη σύσταση του χώματος είναι τέτοια, ώστε να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των εντόμων και των βακτηριών που παρασιτούν και καταστρέφουν την υγεία των φυτών.

Όπως είναι λογικό, ο Ναός της Αναστάσεως ή αλλιώς, ο Πανάγιος Τάφος είναι ένα μνημείο που συγκεντρώνει εκατομμύρια προσκυνητές κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τις Άγιες Γραφές, στο σημείο όπου σήμερα δεσπόζει επιβλητικός ο ναός στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, βρισκόταν κάποτε ο Γολγοθάς. Κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα από την Αγία Ελένη μητέρα του Μέγα Κωνσταντίνου, όμως σε βάθος χρόνου υπέστη πολλές καταστροφές, ώσπου πήρε την τελική του μορφή το 1810. Σήμερα, αποτελεί ένα τεράστιο συγκρότημα κτηρίων και εκκλησιών λαξευμένο σε έναν βράχο, το οποίο είναι διακοσμημένο από διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς.

H Via Dolorosa ή αλλιώς, η «Οδός του Μαρτυρίου» είναι ένα τελετουργικό οδοιπορικό που περιλαμβάνει 14 στάσεις και ακολουθεί τη διαδρομή που διένυσε ο Χριστός κουβαλώντας τον Τίμιο Σταυρό, από το Πραιτόριο έως τον Γολγοθά, εκεί που σήμερα βρίσκεται ο Ναός της Αναστάσεως. Η συγκεκριμένη διαδρομή καθιερώθηκε ήδη από τα πρώτα χρόνια της χριστιανοσύνης, όταν η πρώτοι προσκυνητές έσπευσαν στην Ιερουσαλήμ, με σκοπό να τιμήσουν τον Μεσσία. Ξεκίνησαν μία μεγάλη πομπή τη Μεγάλη Πέμπτη, για να καταλήξουν λίγες ημέρες μετά στον Πανάγιο Τάφο, οπότε ακόμη και σήμερα, πραγματοποιείται το ίδιο οδοιπορικό.

Ένα από τα πιο ξακουστά μέρη σε όλη την Ιερουσαλήμ, ένας τόπος προσευχής και λατρείας, είναι το όρος Σιών, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο τάφος του Δαυίδ. Ένας ακόμη λόγος που το συγκεκριμένος λόφος είναι ένα από τα πιο φημισμένα σημεία της πόλης, είναι το Υπερώο της Σιών, ένα διώροφο χτίσμα το οποίο λειτουργούσε ως χώρος συναθροίσεων των χριστιανών και αναφέρεται εκτενώς στην Καινή Διαθήκη. Σύμφωνα με τις γραφές, σε εκείνο το κτήριο έλαβε χώρα ο Μυστικός Δείπνος, εκεί συνάντησε ο Χριστός τους μαθητές του μετά την Ανάσταση, ενώ εκεί έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.

Κλείνοντας, όλα τα παραπάνω μνημεία είναι μόνο μερικά από τα εμβληματικά σημεία που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όποιος αποφασίσει να συμπεριλάβει αυτό το βιβλικό μέρος στους επόμενους προορισμούς τους, θα γεμίσει δέος και συγκίνηση από την ιστορικότητα και τη συγκινησιακή φόρτιση του μέρους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων