Μπούργος: Ένα οδοιπορικό στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Καστίλης
TRAVEL

Μπούργος: Ένα οδοιπορικό στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Καστίλης

Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Σεβίλλη, Ίμπιζα. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Ισπανίας, οι οποίες κάθε χρόνο συγκεντρώνουν εκατομμύρια τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα ακόμη μέρος στην Ισπανία που είναι εξίσου όμορφο με τα παραπάνω, αλλά σίγουρα λιγότερο γνωστό και αξίζει με το παραπάνω τον χρόνο μας και τα χιλιόμετρα που θα διανύσουμε για τον επισκεφθούμε.

Ο λόγος για το γραφικό Μπούργος, μία παραμυθένια πόλη της βόρειας Ισπανίας, την ιστορική πρωτεύουσα της Καστίλης, η οποία αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για όσους θέλουν να ανακαλύψουν μία διαφορετική όψη της ισπανική κουλτούρας. Πιο αναλυτικά, το Μπούργος είναι χτισμένο στις χαμηλές πλαγιές ενός καταπράσινου λόφου του όρους Σιέρα δε Αταπουέρκα, περίπου 800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με καταγραφές, ιδρύθηκε το 884 μ.Χ. λειτουργώντας ως ένα ανατολικό φυλάκιο του Πριγκιπάτου των Αστουριών, ενώ στη συνέχεια ανακυρήχθηκε πρωτεύουσα του βασιλείου της Καστίλης, επί της ηγεμονίας του Καστιλιάνο.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης Μπούργος, τα οποία θα μας πείσουν να προσθέσουμε την ιστορική πρωτεύουσα της Καστίλης στους μελλοντικούς προορισμούς μας.

Cathedral de Burgos δηλαδή ένα αριστούργημα ισπανικής γοτθικής αρχιτεκτονικής

Πρώτη στάση σε αυτό το νοητό οδοιπορικό, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το σήμα κατατεθέν του Μπούργος, δηλαδή τον καθεδρικό ναό της πόλης, ένα «κόσμημα» ισπανικής γοτθικής αρχιτεκτονικής, τον τρίτο μεγαλύτερο κατά σειρά ναό της Ισπανίας και ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο καθεδρικός ναός του Μπούργος βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου του κάστρου του Μπούργος, είναι κατασκευασμένος από άσπρο ασβεστόλιθο, διακοσμημένος με περίτεχνες γλυπτές λεπτομέρειες και αγάλματα αποστόλων και ευαγγελιστών. Παρότι η αρχιτεκτονική του στο μεγαλύτερο μέρος χαρακτηρίζεται κυρίως από γοτθικό ρυθμό, ο ναός διαθέτει πολλά στοιχεία από νεότερα καλλιτεχνικά ρεύματα, λόγω κάποιων μεταγενέστερων ανεγέρσεων, οι οποίες διήρκησαν μέχρι το 1795.

Το El Castillo de Burgos, ένα επιβλητικό κάστρο από την εποχή των Βησιγότθων

Στη δυτική πλευρά της πόλης, στους πρόποδες του λόφου Σαν Μιγκέλ στέκουν τα ερείπια του άλλοτε επιβλητικού El Castillo de Burgos, δηλαδή του ιστορικού κάστρου της πόλης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μία εντυπωσιακή, πανοραμική θέα του Μπούργος. Οι εξωτερικοί τοίχοι και οι πύργοι του φρουρίου παραμένουν αλώβητοι ακόμη και σήμερα, αποκαλύπτοντας την «πλούσια» ιστορία αυτής της ιδιαίτερη πόλης, καθώς και την πορεία του χτίσματος μέσα στα χρόνια. Πιο αναλυτικά, η αρχική δομή και οι οχυρώσεις του κάστρου χρονολογούνται περίπου στον 9ο αιώνα, ωστόσο, από τότε έχει ξαναχτιστεί πολλές φορές, την πρώτη από μία καταστροφική πυρκαγιά το 1736 και τη δεύτερη, έπειτα από την καταστροφή που υπέστη από τον στρατό του Ναπολέοντα το 1813. Επιπλέον, μπορεί αρχικά το Castillo de Burgos να λειτουργούσε ως φρούριο όμως, στα μέσα του 13ου αιώνα λειτούργησε ως κρατική φυλακή, δηλαδή, «αλκαζάρ».

Το Santa María la Real de Las Huelgas, το «πλούσιο» μοναστήρι του 12ου αιώνα

Ένα ακόμη σημείο που αξίζει την προσοχή μας είναι το ιστορικό μοναστήρι Santa María la Real de Las Huelgas, το οποίο βρίσκεται στο δυτικό άκρο της πόλης. Αρχικά ονομαζόταν Monasterio de las Huelgas και αποτελούσε μία βασιλική κατοικία για τους ευγενείς της Καστίλης. Ωστόσο, στις αρχές του 12ου αιώνα ο βασιλιάς Αλφόνσο VIII αποφάσισε να το μετατρέψει σε ένα μοναστήρι «cisterian», στο οποίο θα διέμεναν γυναίκες απόγονοι της βασιλικής οικογένειας. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που το συγκεκριμένο μοναστήρι ξεχώριζε εκείνη την εποχή για τον πλούτο που συγκέντρωνε, αλλά και για το αριστοκρατικό «ανάστημά» του. Το κτήριο αποτελείται από τρία μέρη, την εκκλησία, το μοναστήρι και τον κοιτώνα όπου διέμεναν οι γυναίκες. Επιστρέφοντας στο σήμερα, το μεσαιωνικό στυλ και οι πολύτιμες μεσαιωνικές του ταπετσαρίες έχουν καταφέρει να παραμείνουν αλώβητες στο πέρασμα του χρόνου, ενώ διαθέτει κάποιες επιπλέον γοτθικές προσθήκες που προστέθηκαν στα μέσα του 13ου αιώνα.

Περνώντας την επιβλητική Arco de Santa María για ένα «ταξίδι» στο παρελθόν

H Arco de Santa María δηλαδή η «Πύλη της Σάντα Μαρία» που βρίσκεται επί της οδού Paseo del Espolón, απέναντι από τη γέφυρα Puente de Santa María, είναι η κεντρική είσοδος για το ιστορικό κέντρο της πόλης. Η πύλη χτίστηκε τον 14ο αιώνα ως ένας φόρος τιμής στον αυτοκράτορα Κάρλο Β’, ενώ επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε από τον Juan de Vallejo και τον Francisco de Colonia το 1552, αποκτώντας έναν πιο σύγχρονο, αναγεννησιακό χαρακτήρα. Η επιβλητική, περίτεχνη αψίδα της πύλης στηρίζεται σε δύο ημικυκλικούς πυργίσκους, δίνοντας την εντύπωση πως πρόκειται για την είσοδο ενός κάστρου. Είναι στολισμένη από αγάλματα, τα οποία αναπαριστούν τον ιδρυτή της πόλης, Ντιέγκο Πορτσέλο, τον Νούνο Ρασούρα και τον Λάιν Κάλβο, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι δικαστές της Καστίλης, τον αυτοκράτορα Κάρολο Ε’ και τον κόμη Φερνάν Γκονζάλες. Περνώντας την πύλη, ο δρόμος οδηγεί στη πολυσύχναστη Plaza del Rey San Fernando, δηλαδή στην κεντρική πλατεία της παλιά πόλης.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα σημεία που καθιστούν το Μπούργος μία εξαιρετική επιλογή ταξιδιού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μία επίσκεψη θα μας αποκαλύψει πολλές ακόμη «κρυφές» ομορφιές, ενώ θα μας παρακινήσει να γνωρίσουμε και άλλα, λιγότερο γνωστά μέρη της Ισπανίας.