TRAVEL

Γιατί Σαρακοστή σημαίνει διαχρονικά για εμάς γεύση, ήλιος και ραντεβού με την παρέα

Γιατί Σαρακοστή σημαίνει διαχρονικά για εμάς γεύση, ήλιος και ραντεβού με την παρέα

Για πολλούς από εμάς η άνοιξη είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου και το γεγονός αυτό έγκειται πιθανότατα στην ψυχική ανάταση που μας δημιουργεί και στο γεγονός ότι μας προετοιμάζει για το καλοκαίρι που έρχεται. Αφετηρία αυτής της εποχής είναι, φυσικά, η Σαρακοστή, χάρη στο πρώτο τριήμερο του χρόνου, την Καθαρά Δευτέρα, αν και ημερολογιακά η αρχή της άνοιξης τοποθετείται λίγο αργότερα, στα τέλη του Μαρτίου.

Ομολογουμένως, από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, η έλευση της Σαρακοστής λειτουργούσε μέσα μου ως μία αφορμή για να «ονειρευτώ» δειλά-δειλά τις πρώτες μου βουτιές, τα καλοκαιρινά νησιά, τις αισιόδοξες και ανέμελες στιγμές που με περίμεναν να τις ζήσω. Τι και αν οι διατροφικοί περιορισμοί αυτήν την εποχή του χρόνου ήταν και είναι πολλοί; Αναμφίβολα η Σαρακοστή έρχεται κάθε χρόνο για να κάνει λίγο πιο ανάλαφρη την καθημερινότητά μας, για να μας ωθήσει να βιώσουμε τις πρώτες ηλιόλουστες εμπειρίες του χρόνου συντροφιά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, για να μας δώσει την έμπνευση να βρούμε αφορμές που θα μας βοηθήσουν να αφήσουμε για λίγο στην άκρη τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να οργανώσουμε εξορμήσεις και συναντήσεις κάτω από τον ήλιο.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις μικρές καλοκαιρινές «ανάσες» μέσα στη χρονιά, οι οποίες έρχονται νωρίς για να μας υπενθυμίσουν τη σημασία που έχει στη ζωή μας η γεύση, ο ήλιος και τα ραντεβού με την παρέα, δηλαδή αυτές οι διαχρονικές αξίες που με κάποιον μαγικό τρόπο, μας δίνουν δύναμη και μας εμπνέουν, όσο δύσκολο ή απαιτητικό και αν είναι το πρόγραμμά μας. Ιδού, λοιπόν, τρεις προτάσεις που μπορούν να κάνουν πιο απολαυστική την καθημερινότητά μας αυτήν την περίοδο του χρόνου.

Ανακαλύπτοντας μοναδικούς προορισμούς με γραφικά ταβερνάκια

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο περισσότερο αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε μικρές εξορμήσεις, έτσι ώστε να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας και να φεύγουμε -έστω και για λίγα 24ωρα- μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Σε μία καθημερινότητα που όλοι και όλα «τρέχουν», άλλωστε, η απόδραση από τη ρουτίνα της πόλης, λειτουργεί συχνά ως μία «ανάσα» ελευθερίας από το στρες που αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Και η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί την ιδανική αφορμή για να αρχίσουμε να οργανώνουμε κάποιες από τις πρώτες ηλιόλουστες αποδράσεις μας.

Για εμάς που έχουμε ως βάση την πρωτεύουσα, λοιπόν, οι ιδέες για μία εξόρμηση έστω για δύο ή τρεις μέρες, είναι πολλές και διαφορετικές. Άλλωστε, τι καλύτερο από το βρεθούμε αυτήν τη Σαρακοστή σε προορισμούς με παραθαλάσσια, παραδοσιακά ταβερνάκια και μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, παρέα με τους ανθρώπους που αγαπάμε; Είτε επιλέξουμε το Ναύπλιο, είτε την Αίγινα ή τη Λίμνη Δόξα, ο ελληνικός ήλιος και οι φωτεινές μέρες της άνοιξης που «μυρίζουν» καλοκαίρι, αρκούν για να μας αναζωογονήσουν και να μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε κρυμμένους «θησαυρούς» της χώρας μας.

Οργανώνοντας παρεΐστικα τραπέζια με φίλους στο μπαλκόνι ή τον κήπο

Σαρακοστή σημαίνει διαχρονικά ραντεβού στο σπίτι, ραντεβού με την παρέα, γέλια και ατελείωτες κουβέντες. Για όσους από εμάς ανήκουμε στους τυχερούς της παρέας και έχουμε έναν εξωτερικό, ηλιόλουστο χώρο στο σπίτι μας, είτε πρόκειται για ένα μικρό μπαλκόνι, είτε για έναν μεγάλο κήπο, η οργάνωση ενός σαρακοστιανού τραπεζιού αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να έρθουμε κοντά με αγαπημένα μας πρόσωπα και να απολαύσουμε στιγμές κάτω από τον ήλιο, έστω και αν μας βρει το μεσημέρι της Κυριακής στο κλεινόν άστυ.

Με αφορμή αυτήν τη Σαρακοστή, λοιπόν, ας προσκαλέσουμε λίγους και καλούς φίλους για ένα νηστίσιμο γεύμα, με συνοδοιπόρο των στιγμών μας το Ούζο Πλωμαρίου, το οποίο έχει την «τιμητική» του αυτήν την περίοδο, αφού αποτελεί σήμα κατατεθέν της Σαρακοστής και επομένως, δεν γίνεται να απουσιάζει από οποιαδήποτε ανέμελη στιγμή. Εμείς, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας πίνοντας στις στιγμές που ζήσαμε και σε όλες εκείνες που θα έρθουν.

Περίπατοι στη φύση και πικ-νικ στην εξοχή

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για διαδρομές και περιηγήσεις στη φύση, συντροφιά με τους φίλους και την οικογένειά μας. Και ειλικρινά, δεν είναι τόσο δύσκολο να οργανώσουμε ένα πικ-νικ της τελευταίας στιγμής, παίρνοντας μαζί μας το καρό τραπεζομάντηλο, το αγαπημένο μας απόσταγμα και λίγα εκλεκτά υλικά και δίνοντας ραντεβού σε κάποια παραλία ή σε ένα άλσος της πόλης. Η ώρα του ούζου, άλλωστε, είναι κυρίως η ώρα της ζεστασιάς, της ανεμελιάς και της χαλαρής διάθεσης, οπότε ταιριάζει άψογα με τα ανάλαφρα σαρακοστιανά εδέσματα. Και τόσο σε ό,τι αφορά στη Σαρακοστή, όσο και στην «τελετουργία» του ούζου, η λιτότητα αποτελεί το στοιχείο-«κλειδί». Χωρίς δεύτερη σκέψη, λοιπόν, η οργάνωση της επόμενης βόλτας μας στη φύση είναι γεγονός. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να οργανώσουμε την παρέα, να προμηθευτούμε τα σαρακοστιανά «καλούδια» της εποχής και να αδράξουμε τις όμορφες ανοιξιάτικες μέρες, κάτω από τον καταγάλανο, ηλιόλουστο ουρανό. Εκεί, μπροστά σε μικρά πιάτα με λίγους μεζέδες και πρόσωπο με πρόσωπο, θα θυμηθούμε το πώς η Σαρακοστή δίνει, τελικά, άλλη μαγεία στην «τελετουργία του ούζου».

Για εμάς που η Σαρακοστή είναι «πηγή» αναμνήσεων, που συνδέονται με την εντοπιότητα, την ελληνικότητα, την αυθεντικότητα, την παράδοση, την ιστορία και την υψηλή ποιότητα, τότε οι «αποδράσεις» εντός ή εκτός πόλης συντροφιά με τους αγαπημένους μας, τις ανάλαφρες σαρακοστιανές γεύσεις και το αγαπημένο μας απόσταγμα, το όνομα του οποίου έχει ταυτίσει με το εθνικό μας ποτό και κυριαρχεί σε κάθε σαρακοστιανό -και όχι μόνο- τραπέζι, δηλαδή το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, είναι όλα όσα χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε την πιο απολαυστική καθημερινότητα αυτήν την περίοδο του χρόνου και να βρούμε την ώθηση και την έμπνευση, να αδράξουμε τα μικρά καλοκαίρια που «κρύβει» η άνοιξη και δη, η Σαρακοστή.