Η κινηματογραφική Ελλάδα: Εννέα νησιά που το Χόλιγουντ διαφήμισε σε κάθε γωνιά του πλανήτη
TRAVEL

Η κινηματογραφική Ελλάδα: Εννέα νησιά που το Χόλιγουντ διαφήμισε σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Ο ήλιος, η θάλασσα και ο καταγάλανος ουρανός είναι αναμφίβολα όλα όσα χρειάζεται -πολλές φορές- το Χόλιγουντ, ώστε να επιλέξει την Ελλάδα για τα γυρίσματα, κάποιων πολλά υποσχόμενων ταινιών, όπως έχουμε δει στο παρελθόν.

Ομολογουμένως, το Χόλιγουντ επιλέγει την Ελλάδα και όλο και περισσότερες μεγάλες παραγωγές στήνουν τον ακριβό τους εξοπλισμό και φέρνουν τα «αστέρια» της κινηματογραφικής βιομηχανίας στη χώρα μας, για οπτικοακουστικές παραγωγές που προβάλλονται σε όλο τον κόσμο.

Είναι εμφανές, λοιπόν, πως τα ελληνικά νησιά δεν προσελκύουν μόνο τουρίστες από το εξωτερικό που θέλουν να απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι, αλλά και επενδυτές, οι οποίοι επιλέγουν τη χώρα μας, έτσι ώστε να αποτυπώσουν στη μεγάλη οθόνη, μοναδικές σκηνές του κινηματογράφου.

Άλλωστε, η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε αγαπημένο προορισμό για τις παραγωγές του Χόλιγουντ, αφού φημίζεται παγκοσμίως για τα αξιοθέατα, τις πανέμορφες παραλίες των νησιών της και την ιστορία της.

Από την Σοφία Λόρεν στην Ύδρα, έως την Αντζελίνα Τζολί και την Σαντορίνη αυτές είναι οι διασημότερες ξένες κινηματογραφικές παραγωγές που έλαβαν χώρα στα ελληνικά νησιά!

Σκόπελος και Σκιάθος

Η πολύ επιτυχημένη ταινία του Χόλιγουντ και των Universal Studios με τα υπέροχα τραγούδια των ABBA και πολλούς γνωστούς ηθοποιούς, «Mamma Mia!», γυρίστηκε το 2008 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, στη Σκόπελο, στη Σκιάθο και την Νταμούχαρη Πηλίου. Με ένα καστ γεμάτο αστέρια, όπως η Μέριλ Στριπ, ο Πιρς Μπρόσναν, ο Κόλιν Φερθ, η Αμάντα Σέιφριντ και η Τζούλι Ουότερς, η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία, όχι μόνο λόγω των ηθοποιών και της μουσικής των ABBA, αλλά και για τις πανέμορφες, ελληνικές τοποθεσίες στις οποίες γυρίστηκε.

Ύδρα

Η Σοφία Λόρεν υποδύεται τη Φαίδρα, μια νεαρή Υδραία, η οποία έπειτα από μία κατάδυση στον βυθό της Ύδρας, ανακαλύπτει τυχαία ένα αρχαίο άγαλμα, που απεικονίζει ένα παιδί πάνω σε ένα δελφίνι. Η ανακάλυψη θα της αλλάξει τη ζωή. H ταινία γυρίστηκε το 1957 σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, με το ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού να πρωτοστατεί. Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν και στην Αθήνα, τη Ρόδο, την Επίδαυρο και τα Μετέωρα. Η Ύδρα, ωστόσο, έγινε παγκοσμίως γνωστή και το τοπίο της γοήτευσε όσους την επισκέφθηκαν.

Ρόδος

«Τα Κανόνια του Ναβαρόνε» είναι πολεμική περιπέτεια αμερικανο-βρετανικής παραγωγής του 1961 σε σκηνοθεσία Τζέι Λι Τόμσον, η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άλιστερ Μακλήν, που είναι εμπνευσμένο από τη Μάχη της Λέρου, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Γρέγκοροι Πεκ, Ντείβιντ Νίβεν και Άντονι Κουίν. Σύμφωνα με το σενάριο, το 1943 οι Γερμανοί ελέγχουν μια περιοχή στο Αιγαίο, όπου έχουν κρυμμένα κάτω από τη γη υπερσύγχρονα κανόνια. Μια ομάδα Άγγλων και Ελλήνων κομάντος, προσπαθούν να διεισδύσουν στο φρούριο, για να το καταστρέψουν. Το πολυπόθητο γερμανικό οχυρό βρίσκεται στο νησί Ναβαρόνε. Φυσικά, τέτοια νησί δεν υπάρχει, αλλά η Ρόδος αντεπεξήλθε άριστα στις ανάγκες του «ρόλου» της. Άλλωστε, μετά τη διανομή της ταινίας, ο τουρισμός στο νησί αυξήθηκε κατακόρυφα. Ο στρατός συνέβαλε στην ολοκλήρωση της ταινίας με στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό, βοηθώντας το σκηνικό να είναι ρεαλιστικό και το κόστος ελεγχόμενο.

Κρήτη

Η αγάπη του Άντονι Κουίν για την Ελλάδα, τον οδήγησε στον ρόλο του Αλέξη Ζορμπά, στη γνωστή ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που κέρδισε τρία βραβεία Όσκαρ. Η ταινία είναι γυρισμένη το 1964 στα Χανιά της Κρήτης, τόπο καταγωγής του Νίκου Καζαντζάκη. Στο φιλμ παίζουν επίσης, ο Άλαν Μπέιτς, ως ο Άγγλος συγγραφέας που ταξιδεύει στη Κρήτη για δουλειά και η πανέμορφη Ειρήνη Παππά, στο ρόλο της χήρας που ερωτεύεται, καθώς και ο Σωτήρης Μουστάκας. Βόρεια των Χανίων, όπου βρίσκεται η παραλία «Σταύρος», γυρίστηκε η περίφημη σκηνή, όπου οι δυο άνδρες χορεύουν συρτάκι.

Κεφαλονιά

Το 2001 μια ταινία εποχής αποφασίστηκε να γυριστεί στην πανέμορφη Κεφαλονιά, με το χωριό της Σάμης να μεταμορφώνεται σε κινηματογραφικό πλατό. Νίκολας Κέιζ και Πενέλοπε Κρούζ είχαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλου στην ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» και τα επόμενα χρόνια να παρατηρείται αύξηση στις εισροές τουριστών στο νησί. Μια παραλία στην οποία έγιναν διάφορα γυρίσματα για την ταινία και η οποία ονομάζεται παραλία Χοργοτά.

Μια ειδυλλιακή αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά και φουντωτά δέντρα που μοιάζει με παραμυθένιο σκηνικό.

Μύκονος

Η ζωή ενός μεγιστάνα, με πολλές ομοιότητες με αυτή του Αριστοτέλη Ωνάση με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν και τη Ζακλίν Μπισέ, είχε αρκετές σκηνές γυρισμένες στη Μύκονο. Ο λόγος για την ταινία «Ο Έλληνας Μεγιστάνας»!

Στο νησί των Ανέμων όμως γυρίστηκε άλλη μια μεγάλη επιτυχία, το Shirley Valentine (1987), με πρωταγωνίστρια την Πολίν Κόλινς. Μάλιστα, η παραλία Άγιος Ιωάννης, στην οποία γυρίστηκαν πολλές σκηνές, μετά την ταινία έγινε γνωστή και ως Shirley Valentine. Τέλος, στην πιο αναγνωρίσιμη γειτονιά της Μυκόνου, τη Μικρή Βενετία, έκανε τις βόλτες του ο Τζέισον Μπορν, που τον υποδύεται ο Ματ Ντέιμον σε ένα από τα σίκουελ με τίτλο «Χωρίς ταυτότητα» (2002).

Αμοργός

Η Αμοργός κλέβει τις εντυπώσεις στην ταινία «Βαθύ Γαλάζιο» με την Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας που κάθε επισκέπτης ανεβαίνει τα σκαλιά της χωρίς παράπονο αφού η θέα δίπλα του είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Σκηνές γυρίστηκαν και στην παραλία Μαγγανάρι της Ίου αλλά και στη Νάξο.

Σαντορίνη

Η Αντζελίνα Τζολί βρέθηκε στην Οία να πρωταγωνιστεί την ταινία «Lara Croft Tomb Raider: Το λίκνο της ζωής» το 2003, σε ταινία εμπνευσμένη από video game όπου έσπασε ταμεία. Η φήμη του νησιού αλλά και η καριέρα της ηθοποιού απογειώθηκαν μετά από αυτή την ταινία.