TRAVEL

Ταλίν: Η ωραιότερη μεσαιωνική πόλη της βόρειας Ευρώπης

Ταλίν: Η ωραιότερη μεσαιωνική πόλη της βόρειας Ευρώπης
Η παλιά πόλη του Ταλίν χρονολογείται από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα και είναι χωρισμένη σε δύο γειτονιές.
travel-inspiration.gr

Στις ακτές του φινλανδικού κόλπου, στη βόρεια ακτογραμμή της Εσθονίας, είναι χτισμένο το Ταλίν, η παραμυθένια πρωτεύουσα του βορρά που συνδυάζει τη φινέτσα και τον μοντερνισμό του σήμερα, με τη μεσαιωνική γοητεία του χθες.

Εδώ το παρελθόν δένει αρμονικά με το παρόν σε ένα πάντρεμα άνευ προηγουμένου, που αν μη τι άλλο μπορεί να θεωρηθεί μονάχα «ιδανικό». Γοτθικές εκκλησιές, μεσαιωνικοί πυργίσκοι και μπαρόκ παλάτια από η μια, γυάλινα υπερσύγχρονα κτήρια, μουσεία και κοσμοπολίτικα εμπορικά κέντρα από την άλλη. Και η αινιγματική μυρωδιά του μυστηρίου εδώ… να αποτελεί το καλύτερο συνδετικό ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα αβίαστα, χωρίς να κουράζει απολύτως κανέναν.

Από τον 13ο αιώνα έως το 1918, η πόλη ονομαζόταν Ρεβάλ, ενώ λόγω της γεωγραφικής της θέσης, υπήρξε εμπορικό κέντρο και προορισμός, καθώς και τόπος-πέρασμα διάφορων λαών, πράγμα που εξηγεί την ανάπτυξη του κέντρου της και την ποικιλία των μνημείων της.

Η παλιά πόλη του Ταλίν χρονολογείται από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα και είναι χωρισμένη σε δύο γειτονιές.

Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τα νεανικά καφέ, τα εστιατόρια και τα χρωματιστά μαγαζάκια που καταλήγουν στην πολύβουη πλατεία Δημαρχείου, το υπέροχο αυτό κέντρο της πόλης, αποτελούν την πρώτη γειτονιά και ταυτόχρονα την μοντέρνα εκδοχή της πόλης.

Η δεύτερη όμως γειτονιά, η γραφική συνοικία Τουμπέα (σημαίνει πάνω πόλη στα Εσθονικά)με τους πύργους, τα παραδοσιακά κτήρια με τις κεραμιδένιες στέγες και τα υπερυψωμένα τείχη, είναι και αυτή που θα σας κάνει να κατανοήσετε με μιας τον λόγο που η UNESCO συμπεριέλαβε στους θησαυρούς της αυτή την υπέροχη πόλη με την έντονη Εσθονική κουλτούρα. Στην Τουμπέα ζούσε για πολλούς αιώνες η μητροπολιτική αριστοκρατία της περιοχής.

Στην κεντρική πλατεία απέναντι από το δημαρχείο βρίσκεται το Raeapteek που σημαίνει «φαρμακείο δημαρχείου» και είναι το παλαιότερο φαρμακείο της Ευρώπης, το οποίο υπολογίζεται ότι άνοιξε το 1415 και λειτουργεί ακατάπαυστα εδώ και 600 χρόνια. Μάλιστα ήταν και το πρώτο φαρμακείο το οποίο πούλησε καπνό. Το φαρμακείο είχε έναν κήπο που εκεί καλλιεργούσαν βαλεριάνα, αγιόκλημα, καπνό, χαμομήλι και άλλα βότανα, που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή των περισσοτέρων φαρμάκων της εποχής.

Πύλη Viru

Η πύλη της Παναγίας χτίστηκε τον 14ο αιώνα και χωρίζει την παλιά μεσαιωνική πόλη από το νέο Ταλίν. Οι ίδιες οι πύλες δυστυχώς δεν έχουν διατηρηθεί, παρά μόνο οι δίδυμοι πλευρικοί πύργοι, ορόσημο της παλιάς πόλης. Και αν κάποτε οι πύλες χώριζαν στα δυο αυτή την ιδιαίτερη πόλη, σήμερα βρίσκονται εκεί για να μας θυμίσουν πως τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε τα ίδια.

Καθεδρικός ναός Αλέξανδρου Νιέφσκι

Ο καθεδρικός ναός του Αλέξανδρου Νιέφσκι χτίστηκε κατά την περίοδο της ρωσοποίησης στα τέλη του 19ου αιώνα και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αλεξάντρ Νιέφσκι που το 1242 κέρδισε τη Μάχη των Πάγων στη λίμνη Πέιπους, στα χωρικά ύδατα της σημερινής Εσθονίας. Πρόκειται για ένα από τα λίγα μνημεία της ρωσικής περιόδου που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Είναι πλούσια διακοσμημένος και έχει έντεκα καμπάνες χυτευμένες στην Αγία Πετρούπολη, η μεγαλύτερη από τις οποίες ζυγίζει περίπου 16 τόνους, περισσότερο από τις άλλες δέκα μαζί. Βρίσκεται μέσα στην παλιά πόλη του Ταλίν και είναι ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος ορθόδοξος καθεδρικός ναός με τρούλο στην πόλη.

Kiek in de Kök

Ο πύργος Kiek in de Kök χτίστηκε το 1475 και πήρε το όνομά του από την ικανότητα των ενοίκων του πύργου να βλέπουν τις κουζίνες των κοντινών σπιτιών. Είναι ένα πολύ ογκώδες κτήριο, αφού το πάχος του τοίχου είναι 4 ολόκληρα μέτρα. Μέσα στον πύργο υπάρχει μια έκθεση μουσείου, πολύ διαφορετική, όπου μπορείτε να δείτε από συνηθισμένα εσθονικά περιτυλίγματα καραμέλας έως ιπποτικές στολές.

Patarei Prison & Sea Fortress

Αυτό το επιβλητικό παραθαλάσσιο κτιριακό συγκρότημα του 1840, χτίστηκε κατόπιν εντολής του Τσάρου Νικόλαου I ως αμυντικό φρούριο αλλά πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε στρατώνα και στη συνέχεια, από το 1919 σε σοβιετική φυλακή. Σήμερα αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο της πόλης, αλλά και σύμβολο της καταπίεσης της κατεχόμενης Εσθονίας κατά τον 20ό αιώνα, ενώ αποτελεί μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Seaplane Harbour (Lennusadam)

Στεγασμένο μέσα σε μια σειρά εντυπωσιακών υπόστεγων για υδροπλάνα που χρονολογούνται από το 1916, αυτό το υπερμοντέρνο μουσείο αφηγείται με τη χρήση σύγχρονων πολυμέσων τη ναυτική και στρατιωτική ιστορία της Εσθονίας. Στον εξωτερικό χώρο, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε μια εκπληκτική συλλογή από ιστορικά πλοία όπως το Suur Tõll, το μεγαλύτερο παγοθραυστικό με ατμό της Ευρώπης.

Πηγή: travel-inspiration.gr