exotic, tropical, beach, sea
Πηγή: Pixabay
TRAVEL

Επτά εξωτικοί προορισμοί για να κάνουμε το χειμώνα... καλοκαίρι

Όσοι δεν αγαπούν και τόσο το χειμώνα, είναι τώρα η ευκαιρία να ετοιμάσουν βαλίτσες για εξωτικούς προορισμούς.

Μπορεί στην Ελλάδα να διανύουμε την καρδιά του χειμώνα, εδώ και τώρα όμως, είναι η ώρα για να ταξιδέψουμε και μάλιστα σε εξωτικούς προορισμούς, που θα μας κάνουν να αφήσουμε πραγματικά πίσω και ξεχασμένη την καθημερινότητά μας.

Στις αποσκευές μας βάζουμε τα καλοκαιρινά μας, τα μαγιό μας και τα απολύτως απαραίτητα και επιλέγουμε να γνωρίσουμε νέα μέρη στον κόσμο, όπου η ζωή κυλά με εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς, οι παραδόσεις απέχουν από τις οικείες μας και οι άνθρωποι περνούν τον χρόνο τους κάπως «αλλιώς».

Η επιλογή του επόμενου προορισμού μας ποτέ δεν είναι εύκολη: Όσο διασκεδαστικό κι αν θα μπορούσε να ήταν το… γύρισμα μιας υδρογείου σφαίρας, όπου με κλειστά μάτια θα αγγίζουμε ένα τυχαίο σημείο του κόσμου και θα ετοιμάσουμε άμεσα βαλίτσες για εκεί, οι πιθανότητες δείχνουν ότι πιθανώς θα «πετύχουμε» θάλασσα.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, την τύχη στην άκρη και ας επιλέξουμε καλύτερα με βάση ποια μέρη της Γης είναι ιδανικά για ταξίδι αυτόν τον Ιανουάριο!

Ετοιμάστε βαλίτσες και ετοιμαστείτε να ταξιδέψουμε από τις ζούγκλες της Κεντρικής Αμερικής έως τις παραλίες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Κόστα Ρίκα

Κόστα Ρίκα
Κόστα Ρίκα


Οποιοδήποτε μέρος καταφέρνει να συνδυάσει καταπράσινες τροπικές ζούγκλες, παρθένες παραλίες, άφθονη άγρια ​​ζωή και μια ακμάζουσα σκηνή οικολογικού τουρισμού και περιπέτειας, δεν μπορεί παρά να προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες που αναζητούν όλα τα παραπάνω σε μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία! Η Κόστα Ρίκα, εν προκειμένω, είναι ένας ανερχόμενος προορισμός, που προσφέρει αξεπέραστη επαφή με την εξωτική φύση, σε συνδυασμό, φυσικά, με μοναδικές ανέσεις στα σύγχρονα, υπερπολυτελή καταλύματα που διαθέτει. Οι ήπιοι και ξηροί πρώιμοι μήνες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θεωρούνται η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθούμε την Κόστα Ρίκα, αν και αυτή είναι ταυτόχρονα και η πιο πολυσύχναστη περίοδος για τη χώρα αυτή, γεγονός που σημαίνει, κατά βάση, ότι όσο περισσότερα φροντίσουμε να κάνουμε εκεί κατά το δυνατόν νωρίτερα, τόσο καλύτερα θα απολαύσουμε το ταξίδι μας.

Μπελίζ

Μπελίζ
Μπελίζ


Αυτό το καταπράσινο κόσμημα της Κεντρικής Αμερικής είναι γεμάτο με θαύματα της φύσης και διαθέτει πλούσια πολιτιστική ιστορία με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους από τον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια. Την ίδια στιγμή όμως, στο Μπελίζ φιλοξενείται επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο κοραλλιογενές φράγμα στον κόσμο. Η περιοχή, που ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι γεμάτη με εκατοντάδες κοιλότητες με άμμο, δάση μαγγρόβια, παράκτιες λιμνοθάλασσες και πολλά απειλούμενα είδη, όπως μεταξύ άλλων οι θαλάσσιες χελώνες της περιοχής και οι μανάτες. Αν και δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κακό timing για να επισκεφθούμε αυτόν τον τροπικό παράδεισο, ο Ιανουάριος, όταν ο καιρός είναι ο καλύτερος όλου του χρόνου, είναι ιδανικός.

Ταϊλάνδη

Ταϊλάνδη
Ταϊλάνδη


Η Ταϊλάνδη δεν είναι «καινούριος» προορισμός, αλλά περισσότερο είναι μεταξύ των «κλασικών» αξιών για απόδραση σε εξωτικά τοπία, εν μέσω ελληνικού και ευρωπαϊκού, πιο γενικά, χειμώνα. Ο Ιανουάριος δε, θεωρείται peak season για την Ταϊλάνδη καθώς ο καιρός είναι ο πιο ιδανικός για όλο το έτος: Θερμοκρασίες μεταξύ 20-30°C, ηλιοφάνεια και καθαροί ουρανοί όλη την ημέρα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τις διακοπές του; Θα ζητήσει, φυσικά, ατέλειωτες παραλίες, που βρίσκουμε στα νοτιοδυτικά της Ταϊλάνδης, θα ζητήσει πολιτιστικά αξιοθέατα που θα βρει παντού, θα ζητήσει τοπική κουζίνα, που θεωρείται εξαιρετική.

Τανζανία

Τανζανία
Τανζανία


Η Τανζανία μπορεί, αρχικά, να φαίνεται μια ασυνήθιστη επιλογή για τον Ιανουάριο, καθώς ο μήνας αυτός θεωρείται off season για τη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα, λόγω των αυξημένων πιθανοτήτων βροχής. Τώρα όμως είναι η καλύτερη στιγμή για να δούμε τη φύση της Αφρικής στο μεγαλείο της, να δούμε την εντυπωσιακή βλάστηση και την άγρια ζωή στην πιο όμορφη εποχή της. Στους κρατήρες Serengeti και Ngorongoro αυτή την εποχή φιλοξενείται επίσης η μεγαλύτερη συγκέντρωση λιονταριών, τσιτάχ και ύαινων στην Αφρική, που κυνηγούν μέσα στο γρασίδι και περιμένουν την τέλεια στιγμή για να σκοτώσουν τα θηράματά τους - μια εξαιρετική στιγμή για να γνωρίσουμε το μεγαλείο της φύσης και του βασιλείου των ζώων, θαυμάζοντας τη συναρπαστική δράση των αρπακτικών μακριά από ορδές τουριστών και ενοχλητικά πλήθη.

Λάος

Λάος
Λάος


Η γη του ενός εκατομμυρίου ελεφάντων, η πατρίδα των καταρρακτωδών γαλάζιων καταρρακτών, των λαμπερών ναών, των ευγενικών χαμογελαστών βουδιστών μοναχών και των γραφικών πόλεων, είναι το Λάος, σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το πρώτο πράγμα που προσέχουν όλοι οι επισκέπτες είναι το πόσο ευχάριστα δροσερή ατμόσφαιρα έχει, πόσο πιο αργός είναι ο ρυθμός της ζωής και πόσο πιο ήρεμοι είναι οι άνθρωποι – σε αντίθεση πιθανώς με τη φασαρία της Ταϊλάνδης, του Βιετνάμ ή της Καμπότζης. Από την νυσταγμένη πρωτεύουσα του Βιεντιάνε, μέχρι το συναρπαστικό τοπίο του φιλικού προς κάθε δραστηριότητα Vang Vieng και την αποικιακή ομορφιά του Λουάνγκ Πραμπάνγκ, το Λάος θα μας συναρπάσει και δεν θα μας αφήσει στιγμή χωρίς κάτι εντελώς καινούριο να θαυμάσουμε και να εντυπωσιαστούμε. Τον Ιανουάριο, οι μέσες θερμοκρασίες στο Λάος κινούνται γύρω στους 24° C στo Βιεντιάνε και στο Λουάνγκ Πραμπάνγκ, ενώ στα 4.000 νησιά στο νότο της χώρας, μπορεί να φτάσουν και τους 30°C. Τέλος Ιανουαρίου μάλιστα, εορτάζεται και το φεστιβάλ Wat Phou (γνωστό και ως Makhaboucha) στα ερείπια του Wat Phou, ενώ οι εορτασμοί περιλαμβάνουν θρησκευτική ψαλμωδία, άναμμα κεριών και παραστάσεις μουσικής και πολιτισμού.

Αιθιοπία

Αιθιοπία
Αιθιοπία


«Απαγορευτική» εποχή για τους επισκέπτες της Αιθιοπίας είναι οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος, δηλαδή η λεγόμενη «υγρή περίοδος». Αντίθετα, από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς, συνήθως ο ουρανός είναι καθαρός και ξηρός και οι θερμοκρασίες είναι γενικά ήπιες. Καθώς όμως πρόκειται για μία χώρα του κόσμου με πολλές ορεινές περιοχές, εάν επισκεφθούμε τα υψίπεδα για πεζοπορία, τότε σίγουρα θα χρειαστούμε και πολύ ζεστά ρούχα. Ο Ιανουάριος θεωρείται «δροσερός» μήνας για την Αιθιοπία, αξίζει όμως να κάνουμε το ταξίδι μας στην περιοχή που θεωρείται λίκνο της ανθρωπότητας, καθώς αυτή την εποχή διεξάγεται και το ετήσιο Φεστιβάλ Timket.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τριήμερης χριστιανικής γιορτής, που τιμά τη βάπτιση του Ιησού στον ποταμό Ιορδάνη από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, αντίγραφα της Κιβωτού της Διαθήκης μεταφέρονται στα ποτάμια και «βαφτίζονται». Η πομπή, που συνοδεύεται από χιλιάδες ντόπιους με λευκές παραδοσιακές ενδυμασίες και ιερείς που κουβαλούν βελούδινες ομπρέλες με παγιέτες, είναι ένα μεθυστικό μείγμα θυμιάματος, προσευχής και γιορτής και μια εορταστική εμπειρία που βιώνουμε μια φορά στη ζωή μας.

Βιετνάμ

Βιετνάμ
Βιετνάμ


Όπως συμβαίνει με το μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, το Βιετνάμ απολαμβάνει ξηρό χειμωνιάτικο καιρό σε όλη τη χώρα κατά την αρχή του έτους, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για εξερεύνηση, μακριά από ακραίες θερμοκρασίες και αίσθηση ζέστης με απίστευτη υγρασία. Για ήλιο και άμμο, προορισμός μας είναι το Χόι Αν και το Να Τρανγκ ή ενώ αν αναζητάμε χαλάρωση σε πιο ήπιους ρυθμούς, το Δέλτα του Μεκόνγκ είναι ιδανική εμπειρία. Γνωστό ως το «Rice Bowl» του Βιετνάμ για την αφθονία των ορυζώνων, των φρούτων και των λουλουδιών του, το Δέλτα προσφέρει μια αυθεντική ματιά στην καθημερινή αγροτική βιετναμέζικη ζωή. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η βιετναμέζικη κουζίνα θεωρείται μία από τις πιο αρωματικές στον πλανήτη – γεγονός που σίγουρα θα αναβαθμίσει το ταξίδι μας εκεί.


Διαβάστε επίσης

Τα ταξίδια μας το 2040: Οι 10 τάσεις που φαίνεται να επικρατούν

Πέντε ξεχωριστές αποδράσεις τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς

Έξι πόλεις για να γνωρίσουμε την αλπική ομορφιά της Ελβετίας

Οι καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις για να ζούμε και να εργαζόμαστε

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ