ski - snow board
Πηγή: Pixabay
TRAVEL

Παίρνουμε τα βουνά: 17 χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας που θέλουμε να επισκεφθούμε

Οι λάτρεις του σκι είναι πλέον έτοιμοι να πάρουν τα βουνά και να κατακτήσουν τις χιονισμένες πίστες της χώρας. 

Μπορεί ο χειμώνας να άργησε, όμως τώρα είναι η ώρα να επισκεφθούμε τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας και να απολαύσουμε τα χειμερινά σπορ που αγαπάμε.

Η Ελλάδα φημίζεται για τα νησιά της, αλλά και τα… βουνά της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας μας καλύπτεται από ορεινούς, επιβλητικούς και χιονισμένους, κατά το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα, όγκους.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως στην Ελλάδα λειτουργούν κάθε χειμερινή σεζόν περί τα 17 χιονοδρομικά κέντρα, στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Τα «λευκά» τοπία και η ηρεμία που εμπνέουν - είτε είμαστε λάτρεις του σκι, είτε προτιμάμε να απολαμβάνουμε το ρόφημά μας σε κάποιο ζεστό σαλέ - είναι must που ο καθένας από εμάς, «οφείλει» να απολαύσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε πολλές και καλές επιλογές, με χιονοδρομικά κέντρα που διαθέτουν πίστες και διαδρομές ιδανικές για έμπειρους σκιέρ, για αρχάριους και για οικογένειες. Στο κείμενο αυτό θα δούμε τα 17 χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, καθένα από τα οποία αξίζει την προσοχή μας!

#1 Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
Χιονοδρομικό Κέντρο ΠαρνασσούEurokinissi

Στον Παρνασσό βρίσκεται το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας και συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό σκιέρ. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1976 και από τότε άλλαξε κυριολεκτικά την οικονομική και κοινωνική μορφή της ευρύτερης περιοχής. Η Αράχωβα, οι Δελφοί, η Αγόριανη, η Πολύδροσος, ακόμα και η Ιτέα και το Γαλαξίδι γεμίζουν κόσμο ακόμα και τα χειμερινά σαββατοκύριακα, όπως γενικά όλες οι περιοχές που εφάπτονται του ορεινού όγκου του Παρνασσού, ενώ οι επισκέπτες έχουν φυσικά πάντα ως σημείο αναφοράς το πανέμορφο χιονοδρομικό κέντρο. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού διαθέτει 23 πίστες, 17 αναβατήρες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές του, ενώ πρόσφατα απέκτησε και τη δυνατότητα εξερεύνησης των επτά μονοπατιών του, μήκους 34 χιλιομέτρων, τόσο την εποχή που είναι καλυμμένα από το χιόνι, όσο και την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, όταν το τοπίο ντύνεται στα πράσινα.

#2 Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου

Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου
Χιονοδρομικό Κέντρο ΒελουχίουEurokinissi


Λίγο έξω από το Καρπενήσι βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου, ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Βρίσκεται στο όρος Βελούχι στην τοποθεσία Διαβολότοπος. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο υπάρχουν συνολικά 5 αναβατήρες και 18 πίστες εκ των οποίων 4 είναι off piste και 2 για snowboard.

#3 Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας Καϊμάκτσαλαν

Xιονοδρομικό κέντρο Βόρας Καϊμάκτσαλαν
Xιονοδρομικό κέντρο Βόρας ΚαϊμάκτσαλανIntime

Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας Καϊμάκτσαλαν βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό, στην Κεντρική Μακεδονία. Το Καϊμάκτσαλαν αποτελεί πόλο έλξης τόσο για το χιονοδρομικό κέντρο όσο και για την πανέμορφη φύση που το περιβάλλει. Το κέντρο διαθέτει συνολικά 13 πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας, οι οποίες εξυπηρετούνται από τέσσερις διαφορετικούς αναβατήρες. Το όρος Βόρας ή Καϊμακατσαλάν είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος της Ελλάδας με υψόμετρο 2.524 μ. Στην κορυφή του, και επί της γραμμής των συνόρων, υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που αποτελεί μνημείο του A' Παγκοσμίου Pολέμου.

#4 Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου Μετσόβου

Το χιονοδρομικό κέντρο στο Ανήλιο του Μετσόβου
Το χιονοδρομικό κέντρο στο Ανήλιο του ΜετσόβουEurokinissi

Το χιονοδρομικό κέντρο στο Ανήλιο του Μετσόβου είναι το νεότερο χιονοδρομικό resort της χώρας και διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και snowboarders, αλλά και δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι. Βρίσκεται σε απόσταση 17 λεπτών από την γραφικό Μέτσοβο, στην Ήπειρο. Διαθέτει υπηρεσίες αποχιονισμού επί 24ώρου βάσεως, καθαρό και ασφαλές οδικό δίκτυο και αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο συνάντησης για σκι, χιονοδρομίες, trekking, ορειβασία, ποδηλασία, εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης και διασκέδασης, στο γεωγραφικό κόμβο Μακεδονίας-Ηπείρου-Θεσσαλίας.

#5 Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Το χιονοδρομικό Κέντρο στο Περτούλι
Το χιονοδρομικό Κέντρο στο ΠερτούλιEurokinissi

Στο Περτούλι της Θεσσαλίας, κοντά στα Τρίκαλα, βρίσκεται ένα σχετικά μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον χιονοδρομικό κέντρο. Μάλιστα, η γεωγραφική περιοχή όπου ανήκει είναι από τις ομορφότερες, αλλά και από τις πιο αξιοποιημένες τουριστικά στη χώρα μας, ειδικά όσον αφορά στον χειμερινό τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια, το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου είναι αγαπημένος προορισμός για οικογένειες με μικρά παιδιά, κυρίως λόγω των ομαλών κλίσεων που έχουν οι πίστες του. Υπάρχουν τρεις αναβατήρες στη διάθεση των σκιερ, αλλά και η δυνατότητα νυχτερινού σκι.

#6 Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας
Χιονοδρομικό Κέντρο ΒασιλίτσαςIntime


Σε μια από τις πιο χαρισματικές γωνιές της Πίνδου, στο όρος Βασιλίτσα, αξεπέραστης ομορφιάς και γοητείας, σε απόσταση 42 χλμ. από τα Γρεβενά και πολύ κοντά στο χωριό Σμίξη, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας. Συνήθως, είναι από τα χιονοδρομικά της χώρας μας με το περισσότερο χιόνι και λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και την αρχή της άνοιξης. Ξεκίνησε με τον πρώτο αναβατήρα το 1975 και σήμερα διαθέτει 7 αναβατήρες (2 εναέριους, 5 συρόμενους, 1 παιδικό) και 18 πίστες μαύρου, κόκκινου, μπλέ και πράσινου χρώματος. Δύο πίστες του κέντρου έχουν χαρακτηρισθεί από την F.I.S Ολυμπιακών προδιαγραφών. Ο λόγος για την πίστα Δίας (στον διθέσιο) και Τυμφαία.

#7 Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου
Χιονοδρομικό Κέντρο ΕλατοχωρίουEurokinissi

Η βάση του χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου στην Πιερία βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μ., στα Πιέρια Όρη. Εκεί λειτουργεί σύγχρονο σαλέ 600 τ.μ. σε τρία επίπεδα, με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης 400 και πλέον ατόμων. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα. Το συνολικό μήκος που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονο-διαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, ξεπερνάει τα 12.000 μ.

#8 Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια

Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια
Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 ΠηγάδιαEurokinissi

Το χιονοδρομικό κέντρο στα 3-5 Πηγάδια, έξω από τη Νάουσα θεωρείται ένα από τα αρτιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Διαθέτει τεχνητή χιόνωση, ενώ οι χιονοδρομικές του πίστες, κάθε βαθμού δυσκολίας, ικανοποιούν τις απαιτήσεις για αθλητική αλλά και τουριστική χιονοδρομία.

#9 Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου
Χιονοδρομικό Κέντρο ΣελίουIntime

Το Εθνικό χιονοδρομικό κέντρο Σελίου στη Μακεδονία, είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.530 μέτρων. Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 20 χιλιόμετρα από τη Νάουσα και 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Διαθέτει πολλούς και σύγχρονους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων όπου η ταυτόχρονη και άνετη άθληση χιλιάδων χιονοδρόμων είναι καθημερινότητα.

#10 Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Το χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου
Το χιονοδρομικό Κέντρο ΠηλίουEurokinissi

Το χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια του Πηλίου δημιουργήθηκε από τον ΕΟΣ Βόλου το 1967, οπότε λειτούργησε και ο πρώτος εναέριος αναβατήρας. Σήμερα, διαθέτει πίστες ιδανικές για κάθε δραστηριότητα στο χιόνι, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί και ένα μεγάλο «μπαλκόνι» με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Μάλιστα, είναι ίσως το μοναδικό χιονοδρομικό στον κόσμο που βρίσκεται τόσο κοντά στη θάλασσα.

#11 Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι
Χιονοδρομικό Κέντρο ΒίτσιIntime


Μπορεί να έχει σχετικά μικρό μέγεθος, αλλά το πανέμορφο χιονοδρομικό κέντρο Βίτσι στην Καστοριά βρίσκεται μέσα σε ένα τοπίο που αποζημιώνει τον επισκέπτη. Το Βίτσι είναι πολύ κοντά στην πόλη της Καστοριάς, μόλις 22 υπέροχα χιλιόμετρα υπέροχης διαδρομής μέσα στο δάσος. Οι πίστες του είναι χαραγμένες ανάμεσα σε δέντρα οξιάς, έχουν κοινή αφετηρία και εξυπηρετούνται από τον ίδιο αναβατήρα.

#12 Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων
Χιονοδρομικό Κέντρο ΚαλαβρύτωνEurokinissi

Είναι το πιο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο της Πελοποννήσου, με επισκέπτες που ξεπερνούν κάθε χρόνο τις 100.000 και στην πλειονότητά τους είναι νεαρής ηλικίας και όλων των επιπέδων σκιέρ. Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων είναι ένα από τα πιο κοντινά χιονοδρομικά στην Αθήνα, διαθέτει άνετους χώρους για παρκάρισμα, σταθμό πρώτων βοηθειών, δύο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολή εκμάθησης.

#13 Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου

Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου
Χιονοδρομικό Κέντρο ΜαινάλουIntime

Το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου στην Πελοπόννησο θεωρείται ιδανικό για εκμάθηση σκι, αλλά και για παιχνίδια στο χιόνι και συγκεντρώνει πάρα πολλούς επισκέπτες. Διαθέτει τρεις αναβατήρες και επτά πίστες σκι.

#14 Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας
Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο ΖήρειαςEurokinissi


Επίσης στην Πελοπόννησο βρίσκεται το Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, στο οροπέδιο του ομώνυμου βουνού (όρος Ζήρεια ή Κυλλήνη), μόλις 10 χλμ. από το χειμερινό τουριστικό θέρετρο Τρίκαλα Κορινθίας. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα αφού ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2007. Θεωρείται ιδανικός προορισμός για οικογένειες με παιδιά και αρχάριους στα χειμερινά αθλήματα.

#15 Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού
Χιονοδρομικό Κέντρο ΦαλακρούEurokinissi

Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού βρίσκεται στα όρια του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, στη Μακεδονία, ενός δήμου με πανύψηλα δασωμένα βουνά, πλούσιους υδάτινους πόρους, ποικιλία βλάστησης, με μοναδικά φυσικά χαρίσματα και σπάνιες κλιματολογικές ιδιομορφίες. Απέχει 42 χλμ. από την πόλη της Δράμας και διαθέτει δύο αναβατήρες και επτά πίστες.

#16 Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά
Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά

Στη βόρεια πλευρά του Aλή Mπαμπά στις Σέρρες, μέσα σε δάσος από οξυές και πεύκα, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, δημιούργημα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών. Διαθέτει πίστα φωτιζόμενη, κατάλληλη για νυχτερινό σκι, ενώ στο χιονοδρομικό λειτουργεί σαλέ με εστιατόριο, αναψυκτήριο και κοιτώνες, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολές εκμάθησης. Απέχει 26 χλμ. από τις Σέρρες και 110 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Διαθέτει 2 αναβατήρες, 1 πίστα 1.200 μέτρων, 1 babylift και πίστα αρχαρίων, σαλέ με εστιατόριο, καφετέρια, σχολές σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης σκι και snowmobiles, καταφύγιο στα 1.500 μέτρα και ξενοδοχεία με δυνατότητα διανυκτέρευσης και εστιατόρια.

#17 Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου
Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας ΠισοδερίουEurokinissi

Το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας Πισοδερίου στη Φλώρινα είναι ένα αρκετά μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο περιβάλλεται από ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Από την κορυφή του χιονοδρομικού η θέα προς τις λίμνες των Πρεσπών είναι απίστευτη, ενώ οι διαδρομές των πιστών ανάμεσα από τις οξιές δίνουν μια άλλη διάσταση και ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Η Βίγλα σήμερα διαθέτει δύο σαλέ, 4 αναβατήρες, 10 πίστες και λειτουργεί μια νέα πίστα, η μεγαλύτερη σε μήκος στην Ελλάδα (2.100 μ.) με Ολυμπιακές προδιαγραφές. Σε λειτουργία είναι η ολοκαίνουργια πίστα Πισοδέρι 2, μήκους 5.000 μέτρων και πλάτους 50 μέτρων. Την πίστα εξυπηρετεί ο καινούργιος διθέσιος αναβατήρας με ενδιάμεσο σταθμό.

Διαβάστε επίσης

Τα ταξίδια μας το 2040: Οι 10 τάσεις που φαίνεται να επικρατούν

Μέτσοβο: Το παραδοσιακό ορεινό χωριό με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα

Πέντε ξεχωριστές αποδράσεις τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ