Μέτσοβο
Πηγή: pexels
TRAVEL

Μέτσοβο: 5 λόγοι που το κάνουν μοναδικό όλες τις εποχές του χρόνου

Με την υπέροχη, μοναδική ομορφιά του, το Μέτσοβο είναι ένας αυθεντικός προορισμός, για όλο τον χρόνο.

Πίνδος, υψόμετρο 1.200 μ., φυσική ομορφιά, παράδοση, ιστορία, ηρεμία. Το Μέτσοβο είναι ένας προορισμός που, ακόμα και αν τον έχετε επισκεφτεί πολλές φορές, θα συνεχίσει να σας εκπλήσσει.

Αν και θεωρείται χειμερινός προορισμός, το κεφαλοχώρι των Ιωαννίνων έχει πολλά να σας προσφέρει κάθε εποχή του χρόνου. Η ομορφιά του δεν μπαίνει σε καλούπια και η ατμόσφαιρά του είναι ξεχωριστή είτε το επισκεφτείτε χειμώνα είτε καλοκαίρι. Κι επειδή μπορεί να ψάχνετε την επόμενη απόδρασή σας, ακολουθούν οι λόγοι που ίσως σας κάνουν να το επισκεφτείτε άμεσα.

#1 Παραδοσιακή αρχιτεκτονική

Όπου και να γυρίσετε το κεφάλι σας, θα δείτε τη δουλειά κτιστών περασμένων αιώνων να είναι αποτυπωμένη σε κάθε πλακόστρωτο δρομάκι, κάθε βρύση και κάθε σπίτι. Ειδικά τα σπίτια, είτε είναι λαϊκά είτε αρχοντικά, δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε να τα θαυμάζετε για την επιβλητικότητά τους παρά την απλότητα των υλικών -πέτρα και ξύλο- και των σχεδίων της τοπικής αρχιτεκτονικής της Ηπείρου. Αν δείτε, δε, να ξεπροβάλλουν από αυτά μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι, οι οποίοι φορούν τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους, θα κάνετε κι ένα ταξίδι στον χρόνο.

#2 Ιστορία

Το Μέτσοβο βρίσκεται σε μία περιοχή που κατοικείται, έστω αραιά, από τα αρχαία χρόνια. Από εκεί και πέρα, το μέρος έχει συνδεθεί ιδιαίτερα με τους εθνικούς ευεργέτες Ευάγγελο Αβέρωφ, Μιχαήλ Τοσίτσα και Νικόλαο Στουρνάρη. Η αλήθεια είναι ότι, ακόμα κι αν η ιστορία δεν ήταν το καλύτερό σας μάθημα στο σχολείο, τώρα θα θέλετε να μάθετε περισσότερο για τους ανθρώπους και τα γεγονότα που καθόρισαν το χωριό.

#3 Πολιτισμός

Αν βρεθείτε στο Μέτσοβο, σχεδόν επιβάλλεται να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά την τέχνη υφαντών και κεντημάτων, τοπικές φορεσιές, παραδοσιακά έπιπλα από ξύλο, εικόνες κι άλλα εκθέματα.

Μην παραλείψετε να δείτε από κοντά την Πινακοθήκη Αφέρωφ, όπου υπάρχει μια εντυπωσιακή συλλογή έργων από σπουδαίους Έλληνες ζωγράφους του 19ου και του 20ου αιώνα όπως ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νικόλαος Γύζης και ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας.

Και καθώς ο οινοτουρισμός γίνεται ολοένα και περισσότερο δημοφιλής, το Κατώγι Αβέρωφ, ένα από τα πιο ιστορικά κι ορεινά οινοποιεία της χώρας μας, αποτελεί απαραίτητη στάση για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με μία άλλη πλευρά του πολιτισμού μας.

#4 Φύση

Εάν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε από το Μέτσοβο, ο Αβερώφειος Κήπος σάς περιμένει να ανακαλύψετε τα είδη δέντρων της Πίνδου που βρίσκονται στα περίπου 10 στρέμματά του.

Εάν, πάλι, είστε λάτρεις της πεζοπορίας, υπάρχουν μονοπάτια με σήμανση προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι, σε περίπτωση που θέλετε να διανυκτερεύσετε, υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο στο Μαυροβούνι.

#5 Φαγητό

Τέλος, έχετε όντως επισκεφτεί το Μέτσοβο εάν δεν έχετε πάρει μία… γεύση του; Πέρα από το κρασί, στο οποίο αναφερθήκαμε και πιο πάνω, δεν γίνεται να μην δοκιμάσετε τα τοπικά τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα και το γιαούρτι της περιοχής. Επειδή Ήπειρος χωρίς πίτα -και μάλιστα ως κύριο γεύμα- δεν γίνεται, έχετε πληθώρα επιλογών: Κασιάτα, κλιαστρόπιτα, μπλατσάρα, πρασόπιτα, χορτόπιτα, γαλατόπιτα και κολοκυθόπιτα είναι μερικές από αυτές που οφείλετε να δοκιμάσετε.

Με την υπέροχη, μοναδική ομορφιά του, το Μέτσοβο είναι ένας αυθεντικός προορισμός, για όλο τον χρόνο. Ειδικά τον χειμώνα όμως, που είναι… στα καλύτερά του, αποτελεί αγαπημένο προορισμό, με κάθε αφορμή!



Διαβάστε επίσης

Οι Κυκλάδες και άλλοι 5 ευρωπαϊκοί προορισμοί που προτείνει το Condé Nast Traveler για το 2024

Οι 5 καλύτεροι προορισμοί για το 2024 σύμφωνα με το National Geographic

Τρίκαλα: Η «έξυπνη» πόλη των θρύλων, των κάστρων και των πέτρινων γεφυριών

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ