TRAVEL

Έτσι θα αντιμετωπίσετε το jet lag και θα απολαύσετε το ταξίδι σας!

Έτσι θα αντιμετωπίσετε το jet lag και θα απολαύσετε το ταξίδι σας!
Χρήσιμες συμβουλές
PIXABAY

Το jet lag είναι μία… καθυστέρηση του βιολογικού ρολογιού, μία διαταραχή χρονική και βιολογική που προκαλείται από το γεγονός ότι τα αεροσκάφη διασχίζουν σε πολύ σύντομο διάστημα περιοχές διαφορετικών ωρολογιακών ζωνών

Όταν μάλιστα ταξιδεύουμε σε προορισμούς με χρονική διαφορά μεγαλύτερη των επτά ωρών από την τοπική, τότε το φαινόμενο γίνεται ακόμα εντονότερο.

Το jet lag έχει μερικά αρκετά συνηθισμένα και κοινά σε όλους συμπτώματα, τα οποία είναι τα εξής: κόπωση, αυπνία ή διαταραχές στον ύπνο, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, αδυναμία συγκέντρωσης και έντονη νευρικότητα ενώ, μπορεί να εκδηλωθεί και βιολογικά με εμφανές πρήξιμο στα άκρα και στομαχικές ενοχλήσεις όπως δυσκολία στην πέψη ή μειωμένη όρεξη.

Στον κάθε ταξιδιώτη βέβαια εκδηλώνονται με διαφορετική ένταση, αφού διαφοροποιούνται ανάλογα με τον οργανισμό και φυσικά τον προορισμό.

Δείτε μερικά απλά βήματα τα οποία θα «γλιτώσουν» τόσο εσάς όσο και το ταξίδι σας από το jet lag.

«Προγραμματιστείτε» σε ώρα προορισμού

Η προετοιμασία του ύπνου θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον τέσσερις μέρες πριν από τη μέρα του ταξιδιού. Προσπαθήστε αυτές τις μέρες να παραμείνετε ξύπνιοι το βράδυ, μέχρι την ώρα που είναι νύχτα στη χώρα του προορισμού σας και μην υποκύψετε στην ανάγκη για ύπνο.

Αν το επαναλάβετε 3 με 4 φορές συνεχόμενα πριν το ταξίδι, ο οργανισμός θα προσαρμοστεί πιο εύκολα στις νέες συνθήκες μόλις προσγειωθείτε. Επίσης, αν καταφέρετε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της πτήσης, θα μπορέσετε να αποκαταστήσετε τα επίπεδα της ενέργειας και τη φυσιολογική λειτουργία των οργάνων σας.

Ρυθμίστε το ρολόι σας

Για να παραμείνετε εντός των «νέων» ωρών, μόλις καταφέρετε και τακτοποιηθείτε στο αεροπλάνο, η αμέσως επόμενη κίνηση είναι να ρυθμίσετε το ρολόι σας σύμφωνα με την τοπική ώρα άφιξης. Έτσι, φτάνοντας στον προορισμό σας, θα «μπείτε» κατευθείαν στα νέα δεδομένα και θα σχεδιάσετε το πρόγραμμά σας σύμφωνα με αυτά.

Αποφύγετε οτιδήποτε πόσιμο

Εκτός φυσικά από το νερό. Η αφυδάτωση είναι ένα αρκετά κοινό σύμπτωμα του jet lag και το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης. Φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την πτήση σας.

Από την άλλη, πολλοί μπορεί να ισχυρίζονται πως ο καφές τους βοηθάει για την αντιμετώπιση της υπνηλίας, όμως, ούτε η καφεΐνη, ούτε το αλκοόλ θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Αντίθετα, πιο πιθανό είναι να ενισχύσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα και να απορρυθμίσουν το «σύστημα» εντελώς.

Δώστε σημασία στη διατροφή

Προσπαθήστε να φάτε όσο το δυνατόν πιο ελαφρά τη μέρα της πτήσης, αλλά και κατά την άφιξή σας στον προορισμό, ειδικά αν προσγειώνεστε βραδινή ώρα. Ιδανικά, προτιμήστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και μελατονίνη.

Η πρωτεΐνη θα σε βοηθήσει να είστε σε εγρήγορση ενώ η μελατονίνη θα συνεργαστεί με το βιολογικό σας ρολόι για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πτήσης προσπαθήστε να είστε φειδωλοί με τα γεύματά σας καθώς η διαδικασία του φαγητού μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

«Μοιράστε» το ταξίδι σας

Παρότι μπορεί να βρείτε κάποια πτήση που να προσγειώνεται απευθείας στον προορισμό που θέλετε, είναι προτιμότερο να «σπάσετε» την πτήση σε δύο μικρότερης διάρκειας, με ενδιάμεση ανταπόκριση. Δεν είναι μόνο ένας τρόπος να εξοικονομήσετε χρήματα από τα έξοδα των εισιτηρίων, αλλά θα προσαρμοστείτε με μεγαλύτερη ευκολία στις νέες συνθήκες.

Απόλαυσε τον ήλιο

Φτάνοντας στον προορισμό σας, ένας περίπατος στον ήλιο θα σας βοηθήσει να «ρίξετε» με φυσικό τρόπο τα ανεβασμένα επίπεδα της μελατονίνης και έτσι να νιώθετε πιο… ορεξάτοι και ευδιάθετοι κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του ταξιδιού. Αυτό σας εξυπηρετεί κυρίως όταν η τοπική ώρα του προορισμού είναι πιο «μπροστά» από τη δική μας. Στην περίπτωση που είναι πιο «πίσω», το απογευματινό φως του σούρουπου, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ευκολότερα.