ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Άθλιες συνθήκες καταγγέλλουν εποχικοί υπάλληλοι στον τουρισμό - Δεν μας παρέχουν ούτε νερό να πιούμε

Άθλιες συνθήκες καταγγέλλουν εποχικοί υπάλληλοι στον τουρισμό - Δεν μας παρέχουν ούτε νερό να πιούμε

Τουρισμός: Αποκαλυπτικά είναι όσα λένε εποχικοί υπάλληλοι στον κλάδο του τουρισμού για τις συνθήκες εργασίας που έχουν να αντιμετωπίσουν

Δύσκολες συνθήκες εργασίας, ακατάλληλα καταλύματα διαμονής, εργασία χωρίς ρεπό ή πέραν των συμφωνημένων ωραρίων είναι μόνο κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο χιλιάδες εποχικοί υπάλληλοι στον τουρισμό, που φεύγουν από τις πόλεις τους για τα νησιά της Ελλάδας με όνειρα και αντικρύζουν συνθήκες εξαθλίωσης.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα μετά και την υπόθεση της Ρόδου, με εργαζόμενους να καταγγέλουν τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στον τηλεοπτικό σταθμό SKAI.

"Ξεκινάς να δουλεύεις 8.30 το πρωί μέχρι 10.30 το βράδυ", αναφέρει εργαζόμενος, λέγοντας πως τα χρήματα είναι γύρω στα 4 ευρώ την ώρα και πολλές φορές αναγκάζονται να δουλέψουν ακόμα και δύο μήνες σερί χωρίς ρεπό.

Άλλη εργαζόμενη αναφέρει πως οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μένουν ο ένας πάνω στον άλλον σε διαμερίσματα λίγων τετραγωνικών, μέσα σε αφόρητη ζέστη, ενώ άλλος εργαζόμενος αναφέρεται στην απουσία κρεβατιών και πως αναγκάστηκαν να βάλουν στρώματα στο πάτωμα για να κοιμούνται.

Ενώσεις εργαζομένων έχουν καταγγείλει τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαμονής για τους εποχικούς υπαλλήλους στον τουρισμό και ζητούν περισσότερους ελέγχους στα νησιά και τις περιοχες όπου υπάρχει εποχική εργασία στον τουρισμό.

Εργαζόμενη καταγγέλει πως δεν τηρούνται οι συμφωνίες, ούτε στο ωράριο, ούτε στον μισθό, ούτε στη διαμονή, ενώ όπως αναφέρει, μπορεί να κάνουν και συνεχόμενες βάρδιες πέραν του συμφωνημένου ωραρίου, όπου φυσικά οι συνθήκες δεν είναι καθόλου καλές.

Όπως λέει χαρακτηριστικά: "κάνεις κάποια όνειρα, φτάνεις εκει και είναι όλα ψέματα".

Σε άλλη περίπτωση μία κοπέλα ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στιβάζονται σε κουκέτες μικτά αγόρια κορίτσια, με μία κοινή τουαλέτα, με πολύ κακή υγιεινή και όπως λέει χαρακτηριστικά: "για να μπεις στο μπάνιο πηδάς πάνω από κρεβάτια".

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη κοπέλα έχουν ζητήσει να μείνει ακομα και σε κοντέινερ, αλλά και σε αποθηκούλα κήπου που πλήρωσε 4.500 ευρώ για όλη τη σεζόν στη Μύκονο.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι εργαζόμενος καταγγέλει ότι δεν υπάρχει "ούτε νερό για να πιεις".

Σατυρικό βίντεο το οποίο έβγαλε στη δημοσιότητα το OPEN απεικονίζει την θλιβερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Στη Μύκονο καλούνται 4-5 άτομα να μείνουν σε σπίτια λίγων τετραγωνικών, ενώ σοκ προκαλεί πως σε ένα σπίτι στη χώρα 20 τμ ζητάνε για σεζόν 15.000 ευρώ.

Εργαζόμενοι καταγγέλουν πως ενώ το ωράριο τους είναι 8 με 10 ώρες, καταλήγουν να δουλεύουν 13 με 14 ώρες. Το πιο ακραίο πράγμα που έχει συμβεί, όπως αναφέρει είναι να μη θέλει ο εργοδότης να πληρώσει, επειδή άργησε 5 λεπτά στη δουλειά, ενώ στην Αμοργό εργαζόμενη άλλα λεφτά συμφώνησε, άλλα αντίκρυσε.

Από το τηλέφωνο είχα συμφωνία 1.400 ευρώ, αλλά δεν έγινε ποτέ. Ο μισθός ήταν 1.200 ευρώ, ενώ σε ερώτηση για δώρα επιδόματα, η απάντηση που έλαβε ήταν πως "υπάρχει άγραφος νόμος στο νησί όπου κανείς δεν τα δίνει αυτά", ενώ τα εισιτήρια τα πλήρωσε από την τσέπη της.

Σε άλλες περιπτώσεις καταγγέλονται σπίτια που είναι αποθήκες με υδραυλικά προβλήματα, ενώ στη Σαντορίνη δεν υπάρχει ωράριο με τα λεφτά να είναι γύρω στα 4 ευρώ την ώρα.

Σχετικές ειδήσεις