Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
TRAVEL

Chamois: Tο πανέμορφο χωριό της Ιταλίας χωρίς αυτοκίνητα (vid)

Ελένη Κολιοφούτη Ελένη Κολιοφούτη

Στις απότομες πλαγιές της κοιλάδας Αόστα, το χωριό Chamois είναι το μόνο ιταλικό χωριό, το οποίο δεν είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο.

Στην κορυφή ενός εντυπωσιακού αλπικού τοπίου, 1.815 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στέκεται το Chamois. Το συγκρότημα των επτά χωριών που απαρτίζουν το Chamois συνδέεται μέσω μονοπατιών και δρόμων που διασχίζονται μόνο με τα πόδια, με ποδήλατα και περιστασιακά με τρακτέρ.

Ωστόσο, με την ανάπτυξη της υποδομής των μεταφορών της Ιταλίας κατά την οικονομική άνθηση της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι χωρικοί αυτού του χωριού του 18ου αιώνα βρέθηκαν να αποφασίζουν εάν θέλουν να αγκαλιάσουν την εποχή του αυτοκινήτου. Δεν το έκαναν, όπως αναφέρει σε αφιέρωμά του, το BBC Travel.

Το 1965, το 95% των κατοίκων της πόλης ψήφισαν κατά ενός δρόμου που θα τους ένωνε με την κοιλάδα. Αλλά δεν επέμεναν στην απομόνωση... Αντ' αυτού, οι κάτοικοι του Chamois ζήτησαν την κατασκευή ενός τελεφερίκ -για να αντικαταστήσει την παλιά σιδηροδρομική διαδρομή- που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Το πρώτο τελεφερίκ ήταν μικρό, αλλά επέτρεπε στους ανθρώπους να κινούνται γρήγορα. Η ανάβαση του τελεφερίκ στα 700 μέτρα κρατούσε μόλις λίγα λεπτά. Μάλιστα, το 2001, έκανε το ντεμπούτο του ένα πιο σύγχρονο τελεφερίκ που μπορούσε να μεταφέρει περισσότερους επιβάτες με μεγαλύτερη άνεση.

Ωστόσο, αν και είναι σύντομη η μετακίνηση προς την κοιλάδα, το Chamois συνεχίζει να συρρικνώνεται. Ο πληθυσμός, που κάποτε αριθμούσε περίπου 350 κατοίκους, τώρα φτάνει περίπου τους 100 κατοίκους. Η απομόνωση του χωριού όμως, επέτρεψε την πραγματοποίηση διαφόρων έργων και σχεδιασμών με επίκεντρο την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη. Μερικοί από τους στόχους περιλαμβάνουν την δημιουργία μιας κοινότητας που έχει ως βάση την ανανεώσιμη ενέργεια.

Και παρόλο που είναι απομονωμένο, το Chamois εξακολουθεί να προσελκύει τους επισκέπτες που επιθυμούν θέα στο Matterhorn και υπαίθριες αναζητήσεις. Το καλοκαίρι, ποδηλάτες και πεζοπόροι εξερευνούν την περιοχή με χαλαρούς ρυθμούς. Τον χειμώνα, οι σκιέρ μπορούν να απολαύσουν τις μήκους 16 χιλιομέτρων πίστες του σκι, στο λιτό χιονοδρομικό κέντρο.

Τα λίγα λεπτά που χωρίζουν το Chamois από την κοιλάδα παρακάτω, είναι αρκετά για να το προστατέψουν από τους έντονους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής. Στο χωριό της Ιταλίας χωρίς αυτοκίνητα, η ζωή κινείται με ανθρώπινο ρυθμό και η θέα των Άλπεων απλώνεται για μίλια.

Πληροφορίες, βίντεο: BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.