ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DJ: «Νέα έκθεση για το ελληνικό χρέος ζητούν χώρες της Ευρωζώνης»

DJ: «Νέα έκθεση για το ελληνικό χρέος ζητούν χώρες της Ευρωζώνης»

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις για το PSI ανέφεραν σήμερα στο πρακτορείο Dow Jones Newswires ότι χώρες της Ευρωζώνης ζητούν την κατάρτιση νέας έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν τη σύνοδο κορυφής της 30ης Ιανουαρίου.

«Βραχυπρόθεσμα, για παράδειγμα, περιμέναμε ύφεση 2,8% φέτος και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013. Τίποτα από τα δύο δεν φαίνεται πιθανό. Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη και πιθανότητα θα συνεχιστεί και του χρόνου. Υπάρχουν αιτήματα από μερικές πιστώτριες χώρες για νέα έκθεση βιωσιμότητας πριν τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ώστε να γνωρίζουμε που στεκόμαστε,» δήλωσε μία πηγή.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα το ΔΝΤ και η Γερμανία ασκούν πιέσεις στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για να δεχθούν χαμηλότερα επιτόκια στα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ανταλλαγής καθώς δεν θεωρούν πως ένα κουπόνι της τάξης του 4% θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Οι πηγές επιβεβαιώνουν πως η Αθήνα και το IIF βρέθηκαν την Παρασκευή πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν σε ένα μέσο κουπόνι μεταξύ 4% και 4,2%. H παρέμβαση όμως τόσο της Γερμανίας όσο και του ΔΝΤ άλλαξαν τα δεδομένα, καθώς και οι δύο ζήτησαν μέγιστο μέσο κουπόνι 3,5%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ένα μέσο κουπόνι 4,2% έχει ως αποτέλεσμα απώλειες 69% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας για τους ιδιώτες πιστωτές κατά τη διάρκεια 30 ετών των νέων ομολόγων, ενώ ένα κουπόνι 3,5% θα οδηγήσει σε απώλειες περίπου 72%.

Το αρχικό ποσό της διαγραφής (€103 δισ.) βασίστηκε σε έκθεση του ΔΝΤ τον Οκτώβριο ωστόσο η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί από τότε.

Σύμφωνα με την έκθεση μετά τη διαγραφή του χρέους και λαμβάνοντας υπόψη το νέο δάνειο το χρέος από 150% του ΑΕΠ το 2011 θα υποχωρούσε στο 120% το 2020.

Ωστόσο βασική υπόθεση ήταν πως η χώρα θα εμφάνιζε ύφεση 5% το 2011 και 2,8% το 2012, προβλέψεις που τώρα θεωρούνται πολύ αισιόδοξες.

Μία από τις πηγές του Dow Jones Newswires, σημειώνει πως ανεξάρτητα των τελευταίων επιπλοκών στις συζητήσεις η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει προσθέτοντας, χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες, πως υπάρχουν κάποιες σκέψεις για ένα επείγον δάνειο γέφυρα (bridge loan) ως τελευταία λύση.