ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΧΑ: Υπεραπόδοση της μετοχής της Alpha Bank, πτώση για την Eurobank

ΧΑ: Υπεραπόδοση της μετοχής της Alpha Bank, πτώση για την Eurobank

Τα κέρδη της Alpha Bank, μετά την ανακοίνωσή της ότι η συγχώνευση με την Eurobank ίσως καθυστερήσει, καθώς και των υπολοίπων τραπεζών εν μέσω αισιοδοξίας για υλοποίηση του PSI, οδήγησαν ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών την Δευτέρα.

Η Alpha είπε νωρίτερα στην ημέρα ότι το πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI) ίσως καθυστερήσει την σχεδιαζόμενη συγχώνευση της Alpha και της Eurobank λόγω της αβεβαιότητας για τις απώλειες που θα προκαλέσει το PSI.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,59% στις 750,04 μονάδες με την Alpha να ενισχύεται 5,98% και την Eurobank που έχει σχεδόν διπλάσια ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο της, να υποχωρεί 0,62%.

"Αυτό που βλέπει η αγορά, μετά την αύξηση των ζημιών λόγω του PSI, είναι ότι η Alpha μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα μόνη της", είπε αναλυτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέστειλε την διαπραγμάτευση των μετοχών της Alpha και της Eurobank λίγα λεπτά πριν τις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,23% με την Εθνική να κερδίζει 3,0% και την Πειραιώς 7,6%.

Στατιστικά

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 65,367 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,95% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,76%.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών(+3,23%) και των Τροφίμων (+2,81%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Χημικών (-5,57%) και των Τηλεπικοινωνιών (-4,51%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+7,60%), του Τ.Τ (+4,55%) και της Εθνικής (+3,00%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (-4,51%) και της Ελλάκτωρ (-4,38%).

Η μετοχή της Alpha Bank πριν την αναστολή της διαπραγμάτευσης της ήταν στα 1,28 ευρώ με άνοδο 9,40%, ενώ η μετοχή της Eurobank στα 0,80 ευρώ με πτώση 0,25%.

Ανοδικά κινήθηκαν 44 μετοχές, 96 πτωτικά και 25 παρέμειναν σταθερές.