ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Η Ελλάδα τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει

Economist: Η Ελλάδα τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει

Σημάδια ανάκαμψης βλέπει στην Ελλάδα, άρθρο του Economist. To κείμενο που δημοσιεύτηκε με τίτλο "Τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει".

Σχολιάζοντας την εμπορική κίνηση των καταστημάτων, λέει ότι σε κεντρικούς δρόμους όπως η Ερμού παρουσιάζει μία κινητικότητα, νέα καταστήματα έχουν ανοίξει στο Κολωνάκι. Σχολιάζει μάλιστα το φαινόμενο των κραχτών, οι οποίοι προσπαθούν να προσελκύσουν πελατεία στα άδεια μαγαζιά τους, επισημαίνοντας; ότι έχει περιοριστεί σημαντικά.

Αναφέρεται στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπου εμφανίζεται καλύτερο, όπως λέει, σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο, οπότε είχαν κορυφωθεί οι φόβοι για έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Ο Economist στέκεται και στην αύξηση των τουριστικών κρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν, μιλάει για την επανεκκίνηση των δημοσίων έργων, την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης λόγω της επαναφοράς της ρευστότητας. Οι οφειλές αυτές, όπως λέει, στα τέλη του 2012 ξεπερνούσαν το 4% του ΑΕΠ. Κάνει λόγο μάλιστα και για την ανάκαμψη των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που από πέρυσι τον Ιούνιο έχουν αυξηθεί κατά 9%.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι "Η ανάκαμψη θα πρέπει να έρθει αργά η γρήγορα", αναφέρεται επίσης στο άρθρο, ενώ στέκεται στο γεγονός ότι υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι δοκιμασίες για τη χώρα δεν έχουν τελειώσει. Εξηγεί ότι η οικονομική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά επιπλέον 4,4% το τρέχον έτος υπό το βάρος της λιτότητας. Παρόλ' αυτά το άρθρο επισημαίνει ότι τα μέτρα φαίνεται μέχρι στιγμής να αποδίδουν.
Εξέχοντα ρόλο για την επιστροφή στην ανάπτυξη θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τον Economist. Η ανακεφαλαιοποίησή τους, που κρίνεται αναγκαία μετά και τη συμμετοχή τους στο PSI, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί λογικά θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ζημιών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με δεδομένη την εκτίναξη της ανεργίας στο 27,2%, τονίζει ότι δεν μπορούν οι μισθωτοί να στηρίξουν πια την αγορά, τη στιγμή που οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ τα χαμηλότερα εισοδήματα πιέζονται από τη φορολογική επιδρομή.

Η προοπτική της Ελλάδας, είναι οι ξένες επενδύσεις, αλλά σημειώνει ότι η χώρα μας παραμένει ένα επικίνδυνο μέρος για τους ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν εδώ. Ένα κρίσιμο τεστ θα είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει σημασία λιγότερο για τα έσοδα που θα αποφέρει και περισσότερο για το ευρύτερο άνοιγμα της οικονομίας που σηματοδοτεί.