ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα το 2014

Alpha Bank: Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα το 2014

Από πουθενά δεν προκύπτει ανάγκη γιανέα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, αφού με τα ήδηισχύοντα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα το επόμενο έτος μπορεί και πρέπει να είναι μεγαλύτερο απ' ότι έχειπρογραμματιστεί, επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαιο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας.

Έτσι, λοιπόν, προστίθεται, το να εγείρει η τρόικα θέμα μέτρων από σήμερα για υποτιθέμενη κάλυψη ελλειμμάτων το 2015 και το 2016, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι ο εκτροχιασμός της οικονομικής, επενδυτικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που μόλις φαίνεται να αποκαθίσταται στη χώρα μετά το Μάιο και μάλιστα σε πιο στέρεες βάσεις απ' ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Οι αναλυτές της Alpha Bank επισημαίνουν την εντυπωσιακή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, καθώς και του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας της οικονομίας, που την καθιστούν ήδη προνομιακή χώρα εγκατάστασης επιχειρήσεων και προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων (εγχώριων και ξένων) σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα ανωτέρω έχουν γίνει ήδη αντιληπτά και σε μεγάλο βαθμό αποδεκτά από τους επενδυτές διεθνώς, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες τοποθετούν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα. Αποτέλεσμα της μεγάλης εισροής κεφαλαίων ήταν η άνετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια οι εντυπωσιακές εξελίξεις στις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σημειώνεται δε, η δραστική μείωση του spread των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στα 650 bps την 15.10.2013 (χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτ.2010), και η εντυπωσιακή άνοδος του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 1.120 μονάδες, από κάτω των 500 μονάδων που διαμορφωνόταν ο δείκτης και άνω των 3.000 bps το spread στην κορύφωση της κρίσης.

Ωστόσο, υπογραμμίζει η Alpha Bank, οι θετικές αυτές εξελίξεις δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη από τα στελέχη της τρόικας και από πολλούς εγχώριους αναλυτές, ενώ οι αναλυτές της τράπεζας, σχολιάζοντας τη φημολογία για «κούρεμα» χρέους και των τραπεζικών καταθέσεων, κάνουν λόγο για «παντελώς αστήρικτα σενάρια».