ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό

Στη Βουλή καταθέτει σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης το νομοσχέδιο με το οποίο στοχεύει σε εξοικονόμηση δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ από το Ασφαλιστικό, την ίδια ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για νέο γύρο περικοπών, με επίκεντρο τις πρόωρες συντάξεις.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, o κ. Βρούτσης τόνισε ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης της υφιστάμενης νομοθεσίας, ούτε θα θιγούν οι μητέρες με ανήλικο τέκνο που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

«Η υφιστάμενη νομοθεσία θα κρατηθεί όπως είναι», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεσμεύθηκε πως οι συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων (ΔΕΚΟ) δεν θα μειωθούν, αν και είπε ότι το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας για να εξοικονομηθούν τα 500 εκατ. ευρώ είναι δύσκολο.

Η εξοικονόμηση των 500 εκατ. ευρώ θα προέλθει από:

- Την καταγραφή και των εισφορών για εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

- Την απευθείας αναγραφή των ποσών των συντάξεων στις φορολογικές δηλώσεις, με στόχο την πάταξη του φαινομένου της μη δήλωσης των πραγματικών ποσών από τους συνταξιούχους.

- Την αναζήτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Το ΚΕΑΟ θα προχωρά σε κατασχέσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

- Τις διασταυρώσεις σε μηνιαία βάση των εισφορών που καταβάλλονται μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

- Την επέκταση του προστίμου των 10.550 ευρώ και στους εργοδότες που δεν δηλώνουν εργαζόμενους στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστικό: Έρχονται επώδυνες αλλαγές στις συντάξεις

Ψαλίδι στις συντάξεις για δικαιούχους 62 ετών και κάτω!

Γ. Βρούτσης: Δεν θίγουμε κανέναν, δεν αιφνιδιάζουμε