ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Έρχεται στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Μετατίθεται σύμφωνα με πληροφορίες η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα. Αν και η έκθεση θα δινόταν σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα, τελικά θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, παρά τη μετάθεση της δημοσιοποίησης της έκθεσης, σήμερα αναμένονται επίσημες δηλώσεις για το ελληνικό πρόγραμμα από στελέχη του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα του δημοσιονομικού κενού η έκθεση του ΔΝΤ υιοθετεί τους στόχους του νέου Μεσοπρόθεσμου 2015-2018 και προβλέπει δημοσιονομικό κενό 900 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,8 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το 2016. Το Ταμείο τοποθετεί γύρω στα 13 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος έως το 2017.

Η έκθεση εγκρίθηκε την προηγούμενη Παρασκευή από το ΔΝΤ, μαζί με την εκταμίευση της δόσης των 3,41 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του το Ταμείο έδωσε μία πρώτη... γεύση για το περιεχόμενο της έκθεσης, προχωρώντας πέρα από τα εύσημα, σε 10 σαφείς συστάσεις για νέα μέτρα.

Μεταξύ αυτών αλλαγές στο εργασιακό, στους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια, στο δημόσιο, στις αποκρατικοποιήσεις, στις αγορές αλλά και στην λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, που θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, το χρηματοδοτικό κενό αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016.

Για το λόγο αυτό θα ζητά νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και παράταση στα «χαράτσια».

Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση αναφέρει την ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού έναντι των στόχων ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2015 και 3 δισ. ευρώ για το 2016, την παράταση της έκτακτης εισφοράς για τουλάχιστον μία διετία ακόμη, καθώς και την εφαρμογή νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό.

Η «ουσία» μάλλον θα βρίσκεται στις... πίσω σελίδες της έκθεσης. Στα παραρτήματα, θα περιλαμβάνονται τα δύο από τα κείμενα του μνημονίου που θα ορίζουν την πορεία της χώρας έως και το πρώτο τρίμηνο του 2016 που προβλέπει το ΔΝΤ δόσεις για την Ελλάδα.

Τα βασικά ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν με τη δημοσίευση της πολυσέλιδης αξιολόγησης του Τόμσεν είναι τα εξής:

-Σε ποιο ύψος τοποθετεί το ΔΝΤ το δημοσιονομικό κενό για το 2015; Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κενό στην περιοχή των 1,8 ως 2 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση κύκλοι του Ταμείου σημειώνουν ότι τα (όποια) πρόσθετα μέτρα για την επόμενη χρονιά θα συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση το Φθινόπωρο.

-Σε ποιο ύψος τοποθετεί ακριβώς το ΔΝΤ το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2015-2016; Πληροφορίες κάνουν λόγο για κενό άνω των 13 δισ. ευρώ από τον Ioύνιο του 2015 ως το τέλος του 2016.

-Θα συμπεριλάβει το ΔΝΤ στην έκθεσή του ξεκάθαρες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και αν ναι, κατά πόσο θα εφαρμόσει τη μέθοδο που ακολούθησε η τρόικα στην Κύπρο και η οποία προβλέπει «ξεχωριστές ασκήσεις» για τους κινδύνους που απειλούν το βασικό σενάριο (τράπεζες, κόλλημα αποκρατικοποιήσεων κλπ.)

-Θα παραμείνει το βέτο του ΔΝΤ για τη χρησιμοποίηση του υπολοίπου της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών(υπολογίζεται σε 12 δισ. ευρώ) για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό χωρίς νέο δάνειο όπως επιθυμεί η Αθήνα;

-Θα επιμείνει το Ταμείο στα σκληρά μέτρα για τα εργασιακά; Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί την πλήρη κατάργηση των τριετιών, απελευθέρωση των απολύσεων και επανεξέταση του κατώτατου μισθού από το 2016.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί μας δίνουν δάνειο κάθε δυο χρόνια;

Οι δανειστές ενέκριναν τη δόση αλλά ζητούν νέα μέτρα