ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» 112 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια

«Βόμβα» 112 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια

Δραματικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών αλλά και τους υπολογισμούς της τρόικα, καθώς τα εισοδήματα των καταχρεωμένων νοικοκυριών δεν προβλέπεται να βελτιωθούν και την ίδια ώρα αυτοί που κρύβονται πίσω από τα θαλασσοδάνεια παραμένουν στο απυρόβλητο.


Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μια «βόμβα» ύψους 112 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ενδέχεται να σκάσει στα stress tests του φθινοπώρου, αν το αποτέλεσμά τους δείξει ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται στις τράπεζες για 90 μέρες και πάνω ανέρχονται σε 84 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα προβληματικά δάνεια, δηλαδή αυτά που έχουν μικρότερες αλλά συνεχείς καθυστερήσεις κάτω από τις 90 μέρες, το ποσό ξεπερνά τα 110 δισεκατομμύρια.

Η τρόικα σε αυτά βάζει ένα «καπέλο» ύψους σχεδόν 28 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «DEAL news», καθώς προσθέτει στα κόκκινα δάνεια τα ήδη ρυθμισμένα και αυτά που έχει μειωθεί η αξία τους. Οι τροϊκανοί είναι σίγουροι ότι και αυτά, στα οποία οι δανειολήπτες έχουν κάνει αναγκαστική ρύθμιση και πληρώνουν μόνο τόκους ή μισές δόσεις, θα «σκάσουν» στο μέλλον, αφού τα εισοδήματα των Ελλήνων δεν προβλέπεται να ανακάμψουν!

Επίσης, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η τρόικα ξέρει ότι κρύβονται «κάτω από το χαλί» των τραπεζών περίπου 20 με 25 δισ. ευρώ, που αφορούν σε ομολογιακά επιχειρηματικά δάνεια τα οποία απλά αναχρηματοδοτούνται στο ελάχιστο, και πολλά από αυτά καταλήγουν σε offshore ή «κρυμμένες χορηγήσεις», αναφέρει η εφημερίδα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα φέρει νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των δανείων, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση, απλά θα παραταθεί η περίοδος του προβλήματος. Και αυτό γιατί οι δανειολήπτες, είτε επιχειρήσεις είτε νοικοκυριά, δεν μπορούν να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αφού έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ πολλοί είναι άνεργοι.

Έτσι, οι καταχρεωμένοι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ένα φαύλο κύκλο, μεταξύ τραπεζών, εισπρακτικών εταιρειών και -πολλοί από αυτούς- δικαστηρίων, την ώρα που οι λεγόμενοι μεγαλοκαρχαρίες με τα «θαλασσοδάνεια» των δισεκατομμυρίων δεν έχουν αγγιχτεί. Οι αρμόδιες κρατικές αρχές θα πρέπει –ως οφείλουν- να αποκαλύψουν τα ονόματα όλων όσοι έχουν καταχρεώσει το τραπεζικό σύστημα, καπηλευόμενοι και τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών, για τα επόμενα 50 χρόνια. Αντί, λοιπόν, την κάθε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να πληρώνει σε τελευταία ανάλυση ο ελληνικός λαός, να επιστραφούν από τους «κατακόκκινους» δανειολήπτες τα χρήματα των θαλασσοδανείων, ώστε να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η «μαύρη τρύπα» και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις να αφορούν αυτούς που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Διαβάστε επίσης:

«Μπουρλότο» τα κόκκινα δάνεια!

Εισπρακτικές εταιρίες: Ανοίγει ο δρόμος των αποζημιώσεων