ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 6+6 δεσμεύσεις για την κυβέρνηση

Οι 6+6 δεσμεύσεις για την κυβέρνηση

Εβδομάδα τρόικας και Eurogroup ξεκινά από σήμερα, με την κυβέρνηση να «απολογείται» στους δανειστές για τα όσα έκανε και... δεν έκανε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, κατά τους οποίους η τριμερής επιτροπή δεν έχει πατήσει το πόδι της στην Αθήνα.

Τα δύσκολα ξεκινάνε και για τον Γκικα Χαρδούβελη, ο οποίος ως νέος Υπουργός Οικονομικών, θα κληθεί να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά την τρόικα, ενώ θα πρέπει να δώσει για δεύτερη φορά τον «λογαριασμό» στο Eurogroup.

Την περασμένη Παρασκευή το EuroWorking Group ενέκρινε την υποδόση του 1 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο, με το σκεπτικό ότι ολοκληρώθηκαν τα πρώτα έξι από τα συνολικά 12 προαπαιτούμενα.

Τα προαπαιτούμενα

Τα προαπαιτούμενα που υλοποιήθηκαν αφορούν:

*Νόμο για το υπαίθριο εμπόριο,
*Νόμο για την αδειοδότηση των επενδύσεων και νόμο για τον χωροταξικό σχεδιασμό,
*λίστα με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων,
*Νόμο με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη,
*κοινή υπουργική απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία,
*την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων.

Τα 6 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν:

Μέχρι τις αρχές Αυγούστου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει και τα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, με στόχο να αποδεσμευθεί και η άλλη υποδόση του 1 δις ευρώ.

Αυτά τα προαπαιτούμενα είναι και τα πιο δύσκολα, η ψήφιση των οποίων ξεκινά ήδη από την ερχόμενη Τετάρτη με τη "μικρή" ΔΕΗ.

Τι άλλο θα πρέπει να ψηφιστεί;

*η συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων υπό την "ομπρέλα" του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ενώ από την 1/1/2015 θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή αυτόματες μειώσεις αν ένα ταμείο είναι ελλειμματικός.

*Κατάργηση των κοινοτικών πόρων που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των Ταμείων, από 1/1/2015

*η ψήφιση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

*Ψήφιση του νόμου για τα δάση

*Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσία για την εκδήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το σημερινό Eurogroup

Ο Γκίκας Χαρδούβελης θα παρουσιάσει όλα τα παραπάνω προαπαιτούμενα, υλοποιημένα και μη, ενώ θα τους δώσει ένα στίγμα για την πορεία της οικονομίας. Ο πρώτος απολογισμός όμως μετά τον διορισμό της νέας Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων δεν είναι τόσο θετικός, αφού η πορεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν είναι ικανοποιητική, ο,τι κι αν σημαίνει αυτό για την πορεία των εσόδων.

Άγνωστο παραμένει αν το Eurogroup θα ανοίξει το θέμα διευθέτησης του χρέους. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι μια από τις βασικές προϋποθέσεις είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε τα πράγματα γίνονται... σκούρα, μιας και οι αποφάσεις του ΣτΕ για δικαστικούς και ενστόλους τινάζουν στον αέρα τον προϋπολογισμό!

Το Eurogroup θεωρείται σίγουρο ότι θα ζητήσει από τον Γκ. Χαρδούβελη έναν λογαριασμό για το πώς θα καλύψει τα κενά, αν και σε μεγάλο βαθμό θα αναμένει την έκθεση της τρόικας, η οποία θα επιστρέψει στην Ελλάδα μετά το Ecofin της Τρίτης.

Τι θα ζητήσει η τρόικα

Εκτός από τον τρόπο κάλυψης της τρύπας του 1 δισ. που δημιουργούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για δικαστικούς και ενστόλους, η τρόικα θα ζητήσει και εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που ο κόσμος δεν πληρώσει τους φόρους των 11 δισ. μέχρι το τέλος του έτους ή των 5,6 δισ. μόνο για τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο ακινήτων!

Ο φόβος για νέα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι πιο ορατός από ποτέ, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, που δεν είχαμε όλους αυτούς τους φόρους, δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1 δισ./μήνα!

Το «δώρο» των δανειστών

Τα δύσκολα προαπαιτούμενα όπως η «μικρή ΔΕΗ», οι φόροι που θα πρέπει να πληρώσει ο κόσμος, αλλά και η εσωτερική γκρίνια στελεχών της κυβέρνησης θα αντιμετωπιστούν με ένα «δώρο» των δανειστών.

Η έκδοση και νέου ομολόγου αυτή την εβδομάδα, τριετούς διαρκείας με στόχο 3-5 δισ. και επιτόκιο που να μην ξεπερνά το 3%, θα μπορεί να είναι το επικοινωνιακό «όπλο» της κυβέρνησης ενάντια σε όλα τα παραπάνω.

Το «πράσινο» φως αναμένεται να δώσει το σημερινό Eurogroup, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου είναι όλα έτοιμα.

Διαβάστε επίσης:

Euro Working Group: Ενέκρινε τη δόση του 1 δισ. για την Ελλάδα