ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάει πίσω το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Πάει πίσω το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Δεν θα κατατεθεί σήμερα, όπως φημολογούνταν, το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα.

Το σχέδιο νόμου με τις δεκάδες διατάξεις, μάλλον θα μας έρθει από βδομάδα (αύριο, Παρασκευή, δεν κατατίθενται νομοσχέδια στη Βουλή), αφού δεν είναι όλα έτοιμα, ενώ θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Αυγούστου, όπως υποσχέθηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης στο Eurogroup και την τρόικα.

Από τη μια οι φορολογικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη η ..οπισθοχώρηση της κυβέρνησης για τον αιγιαλό, που επιχείρησε να το «κρύψει» μέσα σε διάσπαρτες διατάξεις διαφόρων Υπουργείων, με την «κάλυψη» του κατεπείγοντος για την ψήφισή τους, αφού εκκρεμεί η υποδόση του Ιουλίου.

Τα νερά τάραξε και η παρέμβαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ότι «η περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών ακτών δεν απαιτεί κανένα ειδικό νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλία, παρά μόνο συγκεκριμένες, απλές ρυθμίσεις θεσμικής και νομικής θωράκισης της χάραξής του και αξιόπιστης αποτύπωσής του σε χάρτες και διαγράμματα».

«Όλα σε ένα»!

Είναι χαρακτηριστική η «ατάκα» στελέχους του οικονομικού επιτελείου, ότι γίνεται εδώ και μέρες πραγματικός αγώνας δρόμου για να μαζέψουν όσες περισσότερες διατάξεις μπορούν, από τα υπόλοιπα Υπουργεία! Ο λόγος; Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν περάσει 600 προαπαιτούμενα, δηλαδή, κατά μέσο όρο 10 την ημέρα! Όλα αυτά είναι μείζονος, αλλά και ελάσσονος σημασίας, που ποσώς ενδιαφέρει την τρόικα. Οι δανειστές θέλουν απλά να τα δουν ψηφισμένα.

Το πολυνομοσχέδιο που θα μας έρθει από Δευτέρα, θα περιλαμβάνει από φορολογικές διατάξεις, μέχρι και χρηματοδότηση κομμάτων. Φυσικά, «όλα σε ένα», παρά το γεγονός ότι η επιλογή του Β’ Θερινού Τμήματος δεν έγινε τυχαία, μιας στην πλειονότητά της απαρτίζεται από νέους βουλευτές, κυρίως από την πλευρά της ΝΔ.

Ασφαλιστικά ταμεία

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων. Επίσης, με την ψήφισή του θα εφαρμοστεί και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ. Δηλαδή, θα δίνουν ό,τι έχουν σε περίπτωση που υπάρχει έλλειμμα στα ταμεία ..των ταμείων!

Επίσης, θα συμπεριληφθεί και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων. Η κατάργησή του θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Φορολογικά

Με το σχέδιο νόμου θα επιχειρηθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον ΦΠΑ (ποιοι χρωστούν), αλλά θα περιλαμβάνει και τη διάταξη με την οποία θα απαλλάσσονται οι μικρές επιχειρήσεις από τον ΦΠΑ αρχής γενομένης από 1/1/2015. Για το τελευταίο μάλιστα, υπήρχε συμφωνία με την τρόικα εδώ και καιρό, ωστόσο διαφωνούσαν ως προς το ύψος του τζίρου τους.

Επίσης, θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο στις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, αφού θα πρέπει πλέον να δηλωθούν όσες και όσοι έχουν κάνει διακοπή εργασιών ή έχουν ανενεργές εταιρίες.

Στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχει και διάταξη για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις, με το σύστημα να έχει ήδη ανοίξει για την υποδοχή τους και θα αναγνωρίζει ότι και αυτοί οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται την έκπτωση των αποδείξεων.

Λίστα ΟΟΣΑ

Από το πολυνομοσχέδιο δεν θα λείπει και η λίστα του ΟΟΣΑ, αυτή τη φορά όχι για το ψωμί, το γάλα και τα φάρμακα, αλλά για τα διοικητικά βάρη σε 13 τομείς της οικονομίας, καθώς έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού, τεράστια διοικητικά βάρη και κόστη που ξεπερνούν τα 7 δις ευρώ.

Χρηματοδότηση κομμάτων

Το σχέδιο νόμου – «σκούπα» θα περιέχει και διατάξεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Στόχος θα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς όπως λένε στο κυβερνητικό επιτελείο, αφού θα παρακολουθούνται τα περιουσιακά στοιχεία, εκτός των κομμάτων, και των βουλευτών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αλλάξει η χρηματοδότηση των κομμάτων, αφού κατάλαβαν (;) ώστε και αργά ότι το ισχύον πλαίσιο έχει φτάσει το να χρωστούν τα κόμματα εκατοντάδες δις ευρώ, που στην πλειοψηφία τους είναι ποσά που οφείλονται σε τράπεζες και με βάση τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών, δεν πρόκειται να τα εξοφλήσουν ποτέ!

Διαβάστε επίσης:

Τα μνημονιακά προαπαιτούμενα στο Β’ Θερινό τμήμα της Βουλής

Ποια ελληνικά προϊόντα είναι περιζήτητα στο εξωτερικό;