ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάσκεψη για το ελληνικό χρέος στην Ουάσινγκτον

Διάσκεψη για το ελληνικό χρέος στην Ουάσινγκτον

Με τις συνομιλίες στο Παρίσι να αποτελούν ήδη παρελθόν, η επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος εξορθολογισμού της οικονομίας, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αξιωματούχοι του Eurogroup προετοιμάζουν το επόμενο πακέτο στήριξης της χώρας μας και για το λόγω αυτό προετοιμάζεται εντατικά μεγάλη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος και τη βιωσιμότητα του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Σύμφωνα με πληροφορίες που πάντως δεν επιβεβαιώνει ακόμα καμία πλευρά, προετοιμάζεται ήδη μεγάλη συνδιάσκεψη για το ελληνικό χρέος στην έδρα του ΔΝΤ στα μέσα Νοεμβρίου.

Η οριστική διευθέτηση του θέματος απασχολεί την Αθήνα και συνδέεται άμεσα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, με το ΔΝΤ να πιέζει για νέο κούρεμα προκειμένου να καταστεί το χρέος πραγματικά βιώσιμο και η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο αυτό είναι πάντως οι αξιωματούχοι του Eurogroup, μιας και το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στα ευρωπαϊκά κράτη, κάτι που απαιτεί τη συναίνεση τους για να μπορέσει να διαγραφεί. Θεωρούν δύσκολο μάλιστα, να περάσει ένα τέτοιο μέτρο από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια καθώς θα σημαίνει πως θα χαθούν χρήματα που δάνεισαν στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, σε υπόγειο επίπεδο υποβόσκει μια σκληρή κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Eurogroup, για την κατεύθυνση της λύσης στο ελληνικό ζητήματα, στην οποία πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξει και πολιτική εμπλοκή. Ο τόπος πραγματοποίησης της συνάντησης άλλωστε, αφήνει περιθώρια για την ελληνική πλευρά για επαφές και με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι δείχνουν να ταυτίζονται με τις θέσεις του Ταμείου και ίσως ήταν πρόθυμοι να πιέσουν τη Γερμανία προς την κατεύθυνση διαγραφής του χρέους, πέρα από την επιμήκυνση της αποπληρωμής που προωθείται.

Ακόμα πάντως λεπτομέρειες για τη Διάσκεψη δεν έχουν ανακοινωθεί, ενώ στην ελληνική πλευρά αποφεύγουν κάθε σχόλιο, δηλώνοντας πως ακόμα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τη συνάντηση.

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνουν για τους δανειολήπτες οι ανακοινώσεις του Μάριο Ντάγκι