ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτή είναι η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Αυτή είναι η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Δείτε τι προβλέπει και ποιους αφορά

Έκτακτη νομοθετική ρύθμιση διετούς διάρκειας για τη ρύθμιση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων δρομολογεί η κυβέρνηση.

Αυτό προέκυψε έπειτα από τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Ν.Δένδια και Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επαφές με την τρόικα.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το ζήτημα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη το πρωί στην προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, η νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Η προωθούμενη ρύθμιση θα αφορά 100.000 μικρομεσαίες και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις, και θα προβλέπει κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων.

Μάλιστα υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η τρόικα θα την αποδεχθεί, αφού -σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης- οι εκπρόσωποι των δανειστών «δεν έχουν διατυπώσει κάθετη αντίρρηση», στο προσχέδιο που τους έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά. Ωστόσο ζητούν να μάθουν τις επιπτώσεις της ρύθμισης στα δημόσια οικονομικά και στις τράπεζες.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Η ρύθμιση που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ θα εφαρμόζεται κατά περίπτωση για τις μεγάλες επιχειρήσεις όπου θα καλούνται και οι μέτοχοι να συμβάλουν.

Επίσης η ρύθμιση θα περιλαμβάνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.

Παράλληλα, θα αφορά τόσο σε οφειλές προς τράπεζες όσο και σε οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πάντως, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκαθάρισε πως η οποιαδήποτε διαγραφή προχωρήσει θα αφορά μόνο σε πρόστιμα και προσαυξήσεις και όχι στο κεφάλαιο.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη μιας επιχείρησης θα είναι αυτή να κρίνεται ως βιώσιμη.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει ότι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων δεν θα επηρεάσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, οι οποίες άλλωστε θα τύχουν και φοροελαφρύνσεων σε βάθος χρόνου.

Το συνολικό ύψος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ανέρχεται στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ

Διαβάστε επίσης:

Καμμένος: Να προστατευθεί η πρώτη κατοικία

Η «βόμβα» των νοικοκυριών που απειλεί να τινάξει το σύστημα στον αέρα!