ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ό. Ρεν: Καμία πρόοδος κατά της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Ό. Ρεν: Καμία πρόοδος κατά της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Μη ικανοποιητικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα όσον αφορά το μέτωπο της φοροδιαφυγής, ο Όλι Ρεν τόνισε: «Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, αν και ορισμένες δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».

Στη συνέχεια, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο τομέα, δίδοντας έμφαση στη συγκρότηση μονάδας μεγάλων φορολογουμένων και διεύθυνση για την είσπραξη οφειλών, στη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού και στη χρήση της δυνατότητας ανάθεσης και αφαίρεσης αρμοδιοτήτων.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σύντομα σε θέση να εξετάζει την απόδοση των διαχειριστικών στελεχών όσον αφορά την εφαρμογή του σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής και να προβαίνει σε αντικατάσταση όσων εξ αυτών δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στους τεθέντες στόχους επιδόσεων. Εγκρίθηκε πρόσφατα ειδική σύμβαση βάσει της απόδοσης για τους ελεγκτές με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να συμβάλλουν στην επιτάχυνση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών», προσέθεσε.

Επίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης «να ενισχύσει το σύστημα επίλυσης φορολογικών διαφορών καθιστώντας το υποχρεωτικό για τις μεγάλες περιπτώσεις διαφορών σε διοικητικό επίπεδο από το τέλος Νοεμβρίου. Θα εκδοθούν οι αναγκαίες πράξεις παράγωγου δικαίου για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νεοσύστατο σύστημα διαιτησίας».

Βέβαια, ο Ρεν παραδέχεται ότι «έχει σημειωθεί πολύ μικρότερη πρόοδος στην ενοποίηση και τη συγχώνευση των ανά τη χώρα φορολογικών υπηρεσιών, η οποία μπορεί να συμπληρωθεί μόνο μετά τη δημιουργία νέου, σύγχρονου, πληροφορικού δικτύου που να συνδέει όλες τις υφιστάμενες εφορίες».

«Ακόμα και όσοι καλοπροαίρετα πίστευαν ότι η Τρόικα μαζί με όσα δεινά φέρνει, θα έφερνε και 'εκσυγχρονισμό' και 'δικαιοσύνη' στο φορολογικό σύστημα, διαψεύδονται» σχολίασε ο κ. Χουντής, επισημαίνοντας ότι η απάντηση του Επιτρόπου δείχνει τη «σκανδαλώδη απροθυμία όχι μόνο για την αποκάλυψη και φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και ουσιαστική άρνηση είσπραξης βεβαιωμένων φόρων».

«Οι δικαιολογίες που ακούγονται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και αυτές του κ. Ρέν, αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις», υποστήριξε ο κ. Χουντής, καθώς το Μεσοπρόθεσμο δεν προβλέπει είσπραξη ούτε ενός ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το 2011 και το 2012.

Τέλος, ο κ. Χουντής κατήγγειλε ότι στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας είναι η ιδιωτικοποίηση των φορολογικών αντικειμένων.