ΚΟΣΜΟΣ

Απέπλευσε η ρωσική δύναμη από τη Συρία

Απέπλευσε η ρωσική δύναμη από τη Συρία

Η ρωσική ναυτική δύναμη απέπλευσε σήμερα από την Ταρσό της Συρίας, μετά από τριήμερη παραμονή στο συριακό λιμάνι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Βόρειου Στόλου.

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία, των οποίων ηγούνταν το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουσνετσόφ», σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετέφεραν προμήθειες τροφίμων και πόσιμου νερού στους κατοίκους της περιοχής. Ωστόσο, η κίνηση ερμηνεύεται τόσο από το ρωσικό όσο και από το διεθνή Τύπο ως ένα σήμα υποστήριξης της Ρωσίας στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επανειλημμένως υποστήριξε ότι η επίσκεψη είχε ως μοναδικό σκοπό τη μεταφορά προμηθειών, στο πλαίσιο της ναυτικής εκπαιδευτικής αποστολής στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο.

Η Ρωσία διατηρεί τη μοναδική ναυτική βάση –από τη σοβιετική εποχή- στη Μεσόγειο, που βρίσκεται κοντά στη συριακή Ταρσό. Η Μόσχα σχεδιάζει μάλιστα να εκσυγχρονίσει τη συγκεκριμένη βάση, ώστε να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μεγάλα πολεμικά πλοία, όπως αεροπλανοφόρα και αντιτορπιλικά, από το 2012 και μετά.