ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Διπλωματική σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στη Βουλγαρία.

Ο ιρανός απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη σχεδίαση και την εκτέλεση της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε Ισραηλινοί τουρίστες.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι μόλις λίγα λεπτά μετά την τρομοκρατική επίθεση, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το Ιράν ήταν πίσω από αυτή», είπε ο Μοχάμαντ Χαζαϊ, πρέσβης του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά τη συζήτηση για τη Μέση Ανατολή.
«Έχουμε πει ότι εμείς ποτέ δεν θα συμμετάσχουμε σε μια τέτοια άθλια απόπειρα κατά αθώων ανθρώπων», συνέχισε ο ιρανός διπλωμάτης.

«Η τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί μόνο από το ίδιο καθεστώς, του οποίου η σύντομη ιστορία είναι γεμάτη από πράξεις τρομοκρατίας και δολοφονίες, με στόχο να εμπλέκουν άλλοι για να αποκομίσει στενά πολιτικά οφέλη », είπε ο ιρανός πρέσβης

«Θα μπορούσα να δώσω πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι το καθεστώς αυτό σκότωσε τους ίδιους τους πολίτες του κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες» συμπλήρωσε.

«Οι παρατηρήσεις αυτές είναι τρομακτικές, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη ότι έρχονται από την ίδια κυβέρνηση που λέει ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν μια θεωρία συνωμοσίας θεωρία και αρνείται το Ολοκαύτωμα» απάντησε ο πρέσβης τους Ισραήλ στο ΣΑ του ΟΗΕ Χαίμ Βάξμαν.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει το Ιράν και τη λιβανική ισλαμική ομάδα Χεζμπολάχ για την φονική επίθεση κατά ισραηλινών στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Το Ιράν έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το Ιράν προσπαθεί να εκδικηθεί για τις δολοφονίες αρκετών επιστημόνων που ασχολούνται με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα. Γι' αυτές τις δολοφονίες το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.