ΚΟΣΜΟΣ

Παιχνίδια εξουσίας για τη διαδοχή του Τσάβες

Παιχνίδια εξουσίας για τη διαδοχή του Τσάβες

Με το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, έχει ανοίξει το θέμα της διαδοχής του, αφού σε 30 ημέρες ο λαός της Βενεζουέλας θα οδηγηθεί στις κάλπες, για πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος Νικόλας Μαδούρο, που ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος, ηλικίας 50 ετών, ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης όταν ο Τσάβες του παρέδωσε την ηγεσία πριν την μετάβασή του για νοσηλεία στην Κούβα.

Ο Μαδούρο προβάλλεται ως φυσικός διάδοχος του προέδρου και κύριος υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.Πρώην οδηγός λεωφορείου, που εισήλθε στην πολιτική μέσω της συνδικαλιστικής του δράσης, χρημάτισε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης προτού διορισθεί ΥΠΕΞ (2006-12) κι εν συνεχεία αντιπρόεδρος, από τον Οκτώβριο του 2012.

Λίγο μετά τον θάνατο του Τσάβες, που ο ίδιος ανακοίνωσε βουρκωμένος, το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε πως ο Μαδούρο θα παραμείνει ως μεταβατικός πρόεδρος, σύμφωνα και με τις τελευταίες εντολές του εκλιπόντος.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Διοσδάδο Καμπέγιο, 49 ετών, πρώην στρατιωτικός, συνδέεται με μακρά φιλία και συνεργασία με τον Τσάβες.

Θεωρούμενος ως αντιπρόσωπος της σκληρής γραμμής του ‘τσαβισμού’ είχε συμμετάσχει το 1992 στο αποτυχημένο πραξικόπημα που είχε επιχειρήσει ο αποθανών ηγέτης. Το 2002, ο Καμπέγιο είχε αναλάβει για τρεις ημέρες την προεδρία κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος που στρεφόταν κατά του Τσάβες και υπήρξε ο πρωτεργάτης της επιστροφής του ηγέτη της «μπολιβαριανής επανάστασης».

Η αντιπαλότητα μεταξύ των Μαδούρο και Καμπέγιο επανειλημμένως έχει διαψευσθεί τους τελευταίους μήνες από την κυβέρνηση, ενώ οι δύο άνδρες έχουν ορκισθεί πίστη στις αρχές της ‘επανάστασης’ όταν βρέθηκαν στο προσκέφαλο του Τσάβες στην Κούβα στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο 40χρονος δικηγόρος, ηγέτης της αντιπολίτευσης και κυβερνήτης της πλούσιας Πολιτείας της Μιράντα (βορράς) Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι, έχει επιβληθεί ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αντιπολίτευσης έπειτα από την επίτευξη του καλύτερου ποσοστού που έχει συγκεντρώσει αντίπαλος του Τσάβες στις προεδρικές εκλογές, καθώς τον Οκτώβριο του 2012 είχε συγκεντρώσει το 44%.

Η επανεκλογή του ως κυβερνήτη της Μιράντα επαναβεβαίωσε την φυσική του κάθοδο ως διεκδικητή της προεδρίας στην πρόωρη αναμέτρηση.Ο Καπρίλες παλαιοτέρα είχε χρηματίσει πρόεδρος της Βουλής (1999-2000) και στη συνέχεια υπηρέτησε ως δήμαρχος ενός προαστίου του Καράκας έως το 2008.Ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυχείων και πρόεδρος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA Ραφαέλ Ραμίρες, μηχανικός 50 ετών, υπηρετεί σε υπουργική θέση στις κυβερνήσεις του Τσάβες από το 2002.

Ο ίδιος συντόνισε τη μεταρρύθμιση της εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας, στο πλαίσιο της οποίας η PDVSA ελέγχει την παραγωγή σε συνεργασία με ξένες εταιρείες.

Επίσης υπήρξε από τους αρχιτέκτονες του χρηματοοικονομικού μηχανισμού που επιτρέπει να διοχετεύονται τα κεφάλαια από την πώληση του πετρελαίου για τη χρηματοδότηση πολλών κοινωνικών προγραμμάτων.

Ο Ραμίρες, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χόρχε Γιορδάνι, βρίσκονται μεν «στα μετόπισθεν», ελέγχουν όμως τις κρατικές δαπάνες και «συμβάλλουν με σημαντικό τρόπο στην πολιτική και οικονομική ισορροπία» της χώρας, εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής Κάρλος Ρομέρο.Ο 59χρονος αδελφός του Τσάβες και κυβερνήτης της Πολιτείας Μπαρίνας, Αδάν, είναι το πιο «πολιτικοποιημένο» μέλος της οικογένειας του τέως προέδρου.

Αφού υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας, υπήρξε στη συνέχεια πρεσβευτής στην Κούβα, και από το 2008 κυβερνά την Πολιτεία Μπαρίνας, γενέτειρα και προπύργιο τα οικογένειας Τσάβες.

Παρ’ όλο που η πολιτική του επιρροή χαρακτηρίζεται περιορισμένη, ο Αδάν Τσάβες βρέθηκε στο επίκεντρο των πολιτικών εργασιών χάρη στον ρόλο που διαδραμάτισε κατά την διάρκεια της ασθένειας του αδελφού του, ως σύνδεσμος μεταξύ του προέδρου και των μελών της κυβέρνησής του.

Διαβάστε επίσης: Υπόσχονται στον νεκρό Τσάβες ότι «η επανάστασή του δεν θα πεθάνει»

Βίντεο «Μου ζήτησαν να σκοτώσω τον Τσάβες για 25 εκατομμύρια»