ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ημέρα κρίσης για τον Μπερλουσκόνι

Ιταλία: Ημέρα κρίσης για τον Μπερλουσκόνι

Η μεγάλη μέρα για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έφτασε... Η ψηφοφορία στην Γερουσία για την αποπομπή του, με αφορμή την καταδίκη του για φορολογικές απάτες, θα πραγματοποιηθεί εν τέλει το απόγευμα και όπως όλα δείχνουν, το αποτέλεσμα δεν θα αρέσει διόλου στον Καβαλιέρε.


Ο 76χρονος Μπερλουσκόνι είχε προκαλέσει πρόσφατα κυβερνητική κρίση, απειλώντας να αποσύρει τους υπουργούς του και εν τέλει, χθες, μια μέρα πριν την ψηφοφορία, απέσυρε από τον κυβερνητικό συνασπισμό την κοινοβουλευτική ομάδα της αναγεννηθείσας Forza Italia- η οποία διαδέχθηκε τον Λαό της Ελευθερίας.

Αρνούμενος να το βάλει κάτω, έχει καλέσει τους οπαδούς του σε διαδήλωση διαμαρτυρίας, σήμερα το απόγευμα, κάνοντας λόγο για πολιτική βεντέτα και διαβεβαιώντας ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή».

Ο Καβαλιέρε είχε ζητήσει αναβολή της ψηφοφορίας στην Γερουσία, υποστηρίζοντας ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν διέπραξε φορολογική απάτη στον όμιλό του Mediaset, αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό για να παγώσει η διαδικασία που για τους αντιπάλους του είναι μια καλή ευκαιρία να...απαλλαγούν μια και καλή από τον μεγιστάνα που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Ιταλίας, διανθίζοντάς την με ποικίλα σκάνδαλα.
Τόσο η παράταξη του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, το Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της αποπομπής του Σίλβιο.

Μια ενδεχόμενη αποπομπή του θα τον φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην άρση της ασυλίας του.
Ήδη, ο πρώην πρωθυπουργός καλείται να εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους, για τις φορολογικές απάτες και αναμένεται αυτή να μετατραπεί σε κατ' οίκον περιορισμό ή σε κοινωφελή εργασία λόγω ηλικίας.