ΚΟΣΜΟΣ

«Έσβησε» η Ελίζαμπεθ Τέιλορ

«Έσβησε» η Ελίζαμπεθ Τέιλορ
Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα...

Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Τέιλορ σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός ήταν 79 ετών.

Την ανακοίνωση του θανάτου της έκανε η συνεργάτης της, Sally Morrison: "Η θρυλική ηθοποιός, η επιχειρηματίας, η γενναία ακτιβίστρια Ελίζαμπεθ Τέιλορ πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες. Δίπλα της ήταν τα παιδιά της, Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd και Maria Burton", ανέφερε η σύντομη δήλωση.

Η μεγάλη ηθοποιός είχε νοσηλευτεί για έξι εβδομάδες εξαιτίας συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Παρά τις επιπλοκές που παρουσιάστηκαν, η κατάσταση της υγείας της είχε σταθεροποιηθεί και γιατροί και συγγενείς ήλπιζαν ότι θα επέστρεφε σύντομα σπίτι.

Πέρα από τη μεγάλη κινηματογραφική της καριέρα, η πολυτάραχη προσωπική της ζωή απασχολούσε τα διεθνή ΜΜΕ. Είχε κάνει οκτώ γάμους, δύο από τους οποίους με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, ενώ η συμπεριφορά της ήταν συχνά εκκεντρική. Πάλευε με το υπερβολικό της βάρος, τον εθισμό της στα ναρκωτικά και την κατάθλιψη. Γνωστή επίσης ήταν η στενή φιλία της με τον βασιλιά της ποπ, Michael Jackson.

Από τους γάμους της είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Ήταν επίσης γιαγιά δέκα εγγονιών, ενώ είχε και τέσσερα δισέγγονα.

Μεσουράνησε στη χρυσή εποχή του Hollywood. Είχε γεννηθεί το 1932 στο Λονδίνο από Αμερικανούς γονείς, κόρη ενός εμπόρου έργων τέχνης και μίας ηθοποιού. Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν για πρώτη φορά πάνω της το 1943, όταν ήταν μόλις 10 ετών. Τότε, είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία "National Velvet".

Η ευρεία αναγνώριση ήρθε το 1951 με την ταινία "A Place In The Sun", ενώ ήταν υποψήφια για Όσκαρ για τις ταινίες "Raintree County", "Cat on a Hot Tin Roof" και "Suddenly, Last Summer."

Το 1958 αξέχαστη έμεινε η ερμηνεία της στο ρόλο της Μάγκι στη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του θεατρικού έργου του Τένεσι Ουίλιαμς "Λυσσασμένη γάτα", σε σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Μπρουκς με συμπρωταγωνιστή τον Πολ Νιούμαν.

Για την ερμηνεία της στην ταινία "Κλεοπάτρα", το 1963, έλαβε ως αμοιβή ένα εκατομμύριο δολάρια. Στη διάρκεια των γυρισμάτων γνώρισε τον Ριτσαρντ Μπάρτον.

Κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου για τους ρόλους της στις ταινίες "Butterfield8" και "Who's Afraid of Virgina Woolf?".

Ο θάνατος του Ροκ Χάτσον το 1985 από AIDS, την ώθησε στη δημιουργία του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Έρευνα του AIDS (AmFAR).

Το 2000 η βασίλισσα της Αγγλίας είχε αποδώσει την Ελίζαμπεθ Τέιλορ έναν τίτλο τιμής (dame).

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι δήλωσε για το θάνατο της Τέιλορ ότι «χάθηκε μια ντίβα από αυτές που δεν υπάρχουν πλέον».

«Ήταν πολύ όμορφη, έξυπνη και αρκετά ντίβα ώστε να προκαλεί σε αυτούς που συναντούσε ακριβώς όση αμηχανία χρειαζόταν. Ήταν κάτι περισσότερο από μια απελευθερωμένη γυναίκα, στην οποία επιτρεπόταν να έχει οκτώ γάμους και επτά συζύγους σε μια εποχή πολύ διαφορετική από τη σημερινή», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Στο νοσοκομείο η Elizabeth Taylor

Τι έγραψαν οι επώνυμοι στο Twitter για το χαμό της Elizabeth Taylor