ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Έφοδος της αστυνομίας σε τέμενος

Κένυα: Έφοδος της αστυνομίας σε τέμενος

Πυρά ξέσπασαν μέσα και γύρω από ένα τζαμί στην πόλη Μομπάσα, ένα σημαντικό λιμάνι της Κένυας, όταν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν επιδρομή αφού έλαβαν μια πληροφορία ότι μουσουλμάνοι νέοι ριζοσπαστικοποιούνται και εκπαιδεύονται για επιθέσεις.


Η έφοδος προκάλεσε βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μέσα στο τέμενος Μάστζιντ Μούσα στην υποβαθμισμένη συνοικία Ματζένγκο και σε κοντινούς δρόμους. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πυροβόλησε στον αέρα για να απωθήσει το πλήθος, που πέταγε πέτρες στα στελέχη της.

Η εξάρθρωση των ισλαμιστικών δικτύων στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας έχει καταστεί προτεραιότητα για τις αρχές της Κένυας, που προσπαθούν να αποτρέψουν ενδεχόμενες νέες επιθέσεις από Σομαλούς εξτρεμιστές και υποστηρικτές τους στη χώρα, που κατηγορούν το Ναϊρόμπι διότι έστειλε δυνάμεις να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών της οργάνωσης αλ Σεμπάαμπ.

Το κόστος της αποτυχίας έγινε σαφές όταν ένοπλοι που φέρονται ότι ανήκαν στην αλ Σεμπάαμπ έκαναν μια πολύνεκρη επιδρομή σε ένα εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 67 άνθρωποι. Στελέχη δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας είχαν επισημάνει πως τα δίκτυα των ισλαμιστών στην ίδια την Κένυα συνέδραμαν τους δράστες εκείνης της επίθεσης να την διαπράξουν.

«Επιτέθηκαν στο τζαμί μας, αλλά δεν θα σκοτώσουν την ψυχή μας», φώναξε ένας νεαρός μέσα στο τέμενος. «Ο τζιχάντ είναι ο δρόμος», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην έννοια του ιερού πολέμου στο Ισλάμ.

Τέσσερις ώρες και πλέον μετά την αρχική έφοδο της αστυνομίας, πυρά συνέχιζαν να αντηχούν στην περιοχή με τα ετοιμόρροπα κτίρια και τα οικόπεδα γεμάτα σκουπίδια.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Μομπάσα Ρόμπερτ Κιτούρ δήλωσε ότι η έφοδος έγινε μετά τις πληροφορίες που έλαβαν οι αρχές από έναν πληροφοριοδότη. Όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στο τζαμί, στο οποίο κηρύττουν συχνά ριζοσπάστες ιερωμένοι, δέχθηκαν πυρά, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κιτούρ υποστήριξε ότι οι ηγέτες του δικτύου των ισλαμιστών κρύφτηκαν πίσω από παιδιά και βρέφη, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που είδε να χρησιμοποιείται μια τέτοια τακτική.

«Τους βρήκαμε να επιδίδονται στη ριζοσπαστικοποίηση και στην εκπαίδευση νεαρών», είπε ο Κιτούρ στους δημοσιογράφους καθώς η επιχείρηση συνεχιζόταν.
Η αστυνομία κατέσχεσε μαύρα πανό των ισλαμιστών με συνθήματα υπέρ του τζιχάντ, φορητούς υπολογιστές και DVD στην έφοδό της. Έξω από το τέμενος παπούτσια, κάλυκες από δακρυγόνα και φυσίγγια ήταν σκορπισμένα στο έδαφος.

Πολλοί μουσουλμάνοι στις πιο φτωχές συνοικίες στη Μομπάσα αισθάνονται ότι η κυβέρνηση στο Ναϊρόμπι —στην οποία κυριαρχούν οι Χριστιανοί— τους περιθωριοποιεί, ενώ η εκστρατεία σκληρής καταστολής που έχουν εξαπολύσει οι αρχές εναντίον των ισλαμιστικών δικτύων στην πόλη, που αποτελεί ένα κέντρο του τουρισμού, εντείνει την απέχθεια προς τις αρχές.

Οι αρχές της Κένυας λένε ότι το τέμενος Μάστζιντ Μούσα αποτελεί μια εστία της δράσης των εξτρεμιστών, ιδίως τη στρατολόγηση μελών τόσο για τα τοπικά δίκτυα όσο και για την αλ Σεμπάαμπ στη Σομαλία.

Πάνοπλοι μασκοφόροι άνδρες είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει τον Αύγουστο του 2012 έναν διαπρύσιο ισλαμιστή κήρυκα, τον Άμπουντ Ρόγκο, ο οποίος μιλούσε συχνά στο συγκεκριμένο τέμενος. Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κένυας τον κατηγορούσαν ότι στρατολογούσε και συγκέντρωνε κεφάλαια για την αλ Σεμπάαμπ, τη σομαλική οργάνωση η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Ένα χρόνο αργότερα ένας προστατευόμενος του Ρόγκο είχε δολοφονηθεί με πανομοιότυπο τρόπο. Και οι δύο δολοφονίες προκάλεσαν βίαια επεισόδια στην πόλη.
Οι πιστοί στο τέμενος Μάστζιντ Μούσα κατηγορούν τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι έχουν εξαπολύσει εναντίον τους ένα τάγμα θανάτου, κάτι το οποίο οι αρχές διαψεύδουν.
Ο Κιτούρ είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας προσήγαγαν πάνω από 100 ανθρώπους μετά τις σημερινές συγκρούσεις και πρόσθεσε ότι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.Ένας αστυνομικός που βρέθηκε να κείτεται μέσα σε μια λίμνη αίματος σε ένα αποχωρητήριο στο τέμενος είναι σε κρίσιμη κατάσταση, τόνισε. «Τον βρήκαμε κλειδωμένο σε μια τουαλέτα όταν τον ακούσαμε να βογκάει. Τον έσφαξαν», είπε ένας αστυνομικός, ο οποίος δεν αποκάλυψε το όνομά του.