ΚΟΣΜΟΣ

NY TIMES: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ομπάμα η κρίση στην Ουκρανία

NY TIMES: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ομπάμα η κρίση στην Ουκρανία

Ενώ η Ουάσιγκτον σκληραίνει την στάση της έναντι της Μόσχας, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να ζητά από τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ -κατά τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία τους- να υπάρξει απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία, αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη πρόκληση» που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανάλυση της New York Times, «καθώς οξύνεται η κρίση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να ενισχύει την παρουσία της στην Κριμαία και φιλορωσικές διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα σε μεγάλες πόλεις της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας, ο πρόεδρος Ομπάμα καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά διεθνή κρίση, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται το ερώτημα κατά πόσο είναι αρκετά σκληρός ώστε να αντιμετωπίσει τον πρώην αξιωματικό της ΚGΒ στο Κρεμλίνο».

obama

Συγκρίνοντας την κρίση στην Ουκρανία με τις άλλες διεθνείς κρίσεις (Συρία, Ιράν, Λιβύη, Αίγυπτο), επισημαίνεται ότι στην περίπτωση της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία, ο αμερικανικός πολιτικός κόσμος είναι πολύ περισσότερο ενωμένος στο αίτημα μιας «αυστηρής απάντησης» στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. «Κανένας σημαντικός πολιτικός ηγέτης στην Ουάσιγκτον δεν κάλεσε για στρατιωτική απάντηση, αλλά πολλοί επιθυμούν ο κ. Ομπάμα να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα απ' ότι έχει κάνει μέχρι τώρα», όπως επισημαίνεται.

«Είναι το πιο σημαντικό, το πιο δύσκολο τεστ στην εξωτερική πολιτική της προεδρίας Ομπάμα», δήλωσε ο διπλωμάτης καριέρας και υφυπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Μπους, Νίκολας Μπερνς, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον πρόεδρο διότι είναι ο αρχηγός του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει άλλος στην Ευρώπη που μπορεί να τον πλησιάσει σε ισχύ. Θα πρέπει να καθοδηγήσει».

merk

Στην ανάλυση γίνεται αναφορά σε σχόλιο της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον πρόεδρο Ομπάμα την Κυριακή, και έχοντας μιλήσει προηγουμένως με τον πρόεδρο Πούτιν, είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν ήταν σίγουρη πως ο Ρώσος ηγέτης είναι σε επαφή με την πραγματικότητα. «Βρίσκεται σε άλλο κόσμο», φέρεται να σχολίασε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα-ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας.

Διαβάστε επίσης:

Ουδέν σχόλιο από τη Μέρκελ για τους χαρακτηρισμούς εναντίον του Πούτιν

Με επιβολή κυρώσεων απειλεί τη Ρωσία το Στέιτ Ντιπαρτμεντ

Πρόεδρος Δούμας: Δεν είναι απαραίτητη προς το παρόν η επέμβαση