ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ξεκίνησε η μεταφορά των τελευταίων αποθεμάτων του χημικού οπλοστασίου

Συρία: Ξεκίνησε η μεταφορά των τελευταίων αποθεμάτων του χημικού οπλοστασίου

Η Συρία ξεκίνησε τη μεταφορά του υπόλοιπου του αποθέματος των χημικών όπλων που διαθέτει, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση για την οποία επικαλέστηκε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου που κοινοποιήθηκε την Τρίτη.

«Έχουν αρχίσει να μετακινούνται (τα χημικά όπλα) καθώς μιλάμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Υποναύαρχος, Τζον Κίρμπι.

Η είδηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της κοινής επιχείρησης του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σύμφωνα με την οποία η Συρία είχε καταστρέψει ολόκληρο το απόθεμα ισοπροπανόλης που είχε δηλώσει ότι κατέχει, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή του νευροπαραλυτικού αερίου Σαρίν.

«Πλέον, μόνο το 7,2% των υλικών του χημικού οπλοστασίου της Συρίας βρίσκεται ακόμα στη χώρα και αναμένεται να απομακρυνθεί άμεσα ώστε να καταστραφεί. Η κοινή αποστολή καλεί τις συριακές αρχές να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή την επιχείρηση το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ.

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας, λέγοντας ότι οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν προετοιμάσει τις συνθήκες για τη μεταφορά μέρους των όπλων που υπάρχουν ακόμα στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει δεσμευτεί να παραδώσει ή να καταστρέψει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να έχει στην κατοχή μέρος αυτού.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014 - Ηλεία: Καθαρίστρια βρήκε κάτω από θρανίο έντεκα...

Αποτελέσματα εκλογών 2014: Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς (πότε;) καλύτερα...