ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Σταθερή η κατάσταση στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές

Σερβία: Σταθερή η κατάσταση στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές

Ήρεμη ήταν η νύχτα στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές και η κατάσταση είναι σταθερή, ωστόσο οι αρμόδιες μονάδες παραμένουν σε επαγρύπνηση για άλλες τέσσερις μέρες.


Σταθερή χαρακτήρισε την κατάσταση ο επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών, Πρέντραγκ Μάριτς, προσθέτοντας όμως ότι δεν παρατηρείται απότομη μείωση της στάθμης υδάτων.

Υπήρξαν μικρά προβλήματα στην πόλη Κόστολατς, όπου σε ένα τμήμα έσπασε ανάχωμα, αλλά γρήγορα αποκαταστάθηκε το πρόβλημα χωρίς να προκληθούν ζημιές στο θερμοηλεκτρικό σταθμό, ανέφερε ο κ. Μάριτς.

Στην πόλη Ομπρένοβατς διεξάγονται επιχειρήσεις καθαρισμού και απολύμανσης και δημιουργίας συνθηκών ομαλής διαβίωσης για να γίνει δυνατή η επιστροφή των κατοίκων, παρ' ότι τα νερά δεν έχουν υποχωρήσει σε κάποια σημεία.

Μόνον όταν αρχίσει να πέφτει σημαντικά η στάθμη των υδάτων θα μπορούμε να πούμε ότι κίνδυνος πέρασε, υπογράμμισε ο κ. Μάριτς.
"Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποια ανακοίνωση μετά την Κυριακή, αλλά θα ήθελα τώρα να αποφύγω τις προβλέψεις" δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων.

Στην πόλη Σάμπατς μειώνεται η στάθμη των υδάτων του ποταμού Σάβα, αλλά παραμένει ο κίνδυνος υπερχείλισης σε κάποια σημεία.
Ο κ. Μάριτς διευκρίνισε ότι επειδή δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον όγκο του νερού που εισρέει από την Κροατία, μέχρι να δοθούν οι ακριβείς πληροφορίες δεν θα επιστρέψουν οι κάτοικοι στις περιοχές που εκκενώθηκαν.

Η κατάσταση στους ποταμούς της Σερβίας ηρεμεί κι αυτό που έρχεται τις επόμενες μέρες δεν είναι "πλημμυρικό κύμα" αλλά κορύφωση του υδάτινου κύματος, δήλωσε ο Αλεξάνταρ Νίσαβιτς από την Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας.

"Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες. Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής θα υπάρξει κορύφωση του υδάτινου κύματος στον ποταμό Σάβα, στο Βελιγράδι. Από την Κυριακή και μετά θα αρχίσει η υποχώρηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού" είπε ο κ. Νίσαβιτς στον τηλεοπτικό σταθμό B92.

Υπογράμμισε δε, ότι τόσο σφοδρές βροχοπτώσεις, όπως των προηγούμενων ημερών, δεν έχουν καταγραφεί στη Σερβία από το 1888, όταν άρχισαν οι μετρήσεις.
"Τις επόμενες μέρες θα σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις, αλλά τίποτα παρόμοιο με αυτό που συνέβη πριν από τις πλημμύρες" εξήγησε.

Ο υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών, Ρασίμ Λιάγιτς δήλωσε ότι σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων και στη συνέχεια σε συνεδρίαση της σερβικής κυβέρνησης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε επίσης: "Πνίγονται" Χαλκιδική και Πιερία από τις πλημμύρες στη Σερβία