ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σίγουρη ήττα Ερντογάν στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές

Τουρκία: Σίγουρη ήττα Ερντογάν στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές

Μπορεί να μην έχουν ανακοινωθεί ακόμα τελικά αποτελέσματα στην Τουρκία, ωστόσο στους δήμους των πόλεων 'Αγρι και Γιάλοβας, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε από το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας στην πρώτη και από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) στη δεύτερη.

Στο 'Αγρι με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο υποψήφιος του ΚΕΔ προηγείται με 51,1% (45,9% στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου) και διαφορά 2.579 ψήφων, ενώ ακολουθεί ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος με 45,4% (45,5).

Στη Γιάλοβα με καταμετρημένο το 94,69% των ψήφων προηγείται ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) με 47,9% (42,9% το Μάρτιο) και ακολουθεί ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος με 47,5% (42,9% το Μάρτιο).

Η διαφορά των ψήφων είναι 206. Ωστόσο σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα ο υποψήφιος του ΡΛΚ νίκησε με διαφορά 170 ψήφων. Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αμπτνουχαμίτ Γκιουλ δήλωσε, πάντως, πως το κόμμα του θα προχωρήσει σε ένσταση σχετικά με περίπου 800 ψήφους.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στους δήμους των δύο πόλεων, καθώς και σε επτά επαρχίες και τέσσερα χωριά σε διάφορους νομούς, όπου είχαν ακυρωθεί τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου 2014 μετά από ενστάσεις.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στις εκλογές για τους δήμους στο 'Αγρι και τη Γιάλοβα, πραγματοποιώντας ο ίδιος τις προεκλογικές ομιλίες στις δύο αυτές πόλεις.

Διαβάστε ακόμα:

Τουρκία: Ήττα Ερντογάν στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές