ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Το ιδιωτικό τζετ με το οποίο δε θέλει να ταξιδέψει κανείς! (vids+pics)

Έμπολα: Το ιδιωτικό τζετ με το οποίο δε θέλει να ταξιδέψει κανείς! (vids+pics)

Μπορεί για τον απλό κόσμο της «τραχιάς» πραγματικότητας ένα ιδιωτικό τζετ να αποτελεί βατήρα εκτόξευσης προς το άπιαστο όνειρο της «μεγάλης» ζωής ή μια… προχωρημένη χαραμάδα φωτεινής αισιοδοξίας στην ανήλιαγη παράγκα της ζωής του, ωστόσο υπάρχει και ένα με το οποίο δε θέλει να ταξιδέψει κανείς!

Και δεν είναι άλλο από το υπερπολυτελές κατά τα άλλα τζετ που μεταφέρει τους ασθενείς με Έμπολα στην Αμερική! Γιατί μπορεί το 12θέσιο Gulfstream να μοιάζει έτοιμο να ικανοποιήσει τις ακόρεστες ορέξεις διασημοτήτων και μεγιστάνων όταν αποφασίσουν να περιπλανηθούν κατά… βούληση και με... στυλ σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ωστόσο το εσωτερικό του είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία! Και χρειάστηκε μάλιστα 30 ολόκληρους μήνες συνεργασίας με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να... γραφτεί!

Το μεγαλύτερο μέρος της καμπίνας έχει μετατραπεί σε σφραγισμένο αεροστεγώς θάλαμο απομόνωσης, εξοπλισμένο με ειδικό ιατροβιολογικό σύστημα παρακολούθησης, το οποίο επιτρέπει στους γιατρούς να παρατηρούν λεπτομερώς την κατάσταση του ασθενούς, όχι μόνο επί 24ώρου βάσεως, αλλά και από απόσταση!

fsdfsg

Την ίδια ώρα, μια πτυσσόμενη πλαστική σκηνή έχει σχεδιαστεί για να στεγάσει μόνο έναν ασθενή, σταματώντας την εξάπλωση οποιουδήποτε μολυσματικού μικροβίου.

gfdgdfg

Επιπλέον, υπάρχει προθάλαμος όπου οι γιατροί φορούν τις προστατευτικές στολές τους, αλλά και άνετες πολυθρόνες για το ταξίδι τους.

fsdfsda

Όπως και ειδική τουαλέτα για τον ασθενή, σε ξεχωριστό χώρο του θαλάμου απομόνωσης.

gfdgdh

«Γνωρίζετε από ποικίλες αναφορές πως ο Έμπολα προκαλεί πολλές σωματικές αντιδράσεις και πρέπει να είμαστε σε θέση να αναλάβουμε τη φροντίδα του ασθενούς», ανέφερε στο ABC ο Dent Thompson, αντιπρόεδρος της εταιρίας «Phoenix Air» στην οποία ανήκει το αεροσκάφος.

Οι πρώτοι ασθενείς που φιλοξενήθηκαν στο τζετ, το οποίο έχει τη βάση του στην Ατλάντα, ήταν οι δύο Αμερικανοί ιεραπόστολοι, Dr. Kent Brantly και Nancy Writebol που προσβλήθηκαν από το θανατηφόρο ιό τον περασμένο Αύγουστο στη Λιβερία.

Τελευταία, χρησιμοποιήθηκε και πάλι για τη μεταφορά, από το Τέξας στο Μέριλαντ, της 26χρονης νοσοκόμας Nina Pham που μολύνθηκε ενώ φρόντιζε τον «ασθενή μηδέν», Thomas Eric Duncan, ο οποίος απεβίωσε στις 10 Οκτωβρίου, χάνοντας τη «μάχη» με την ασθένεια.

«Είναι μία από τις μόλις τέσσερις μονάδες σε όλη τη χώρα που μπορούν να φροντίσουν άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνους ιούς», δήλωσε ο Dr Eileen Farnon από το Temple University, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ ως επικεφαλής ομάδων που ερευνούσαν κρούσματα Έμπολα στην Αφρική.

«Η κυβέρνηση εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οποιοδήποτε κρούσμα αντιμετωπίζεται με ασφάλεια, προστατεύοντας τόσο τον ασθενή, όσο και όλους τους Αμερικανικούς», τόνισε από την πλευρά του εκπρόσωπος του State Department.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο ιός Έμπολα δε μεταδίδεται με τον αέρα, αλλά μόνο μέσω της άμεσης επαφής με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά μολυσμένου ατόμου…