ΚΟΣΜΟΣ

Κατάσταση πολιορκίας στο Όσλο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα

Κατάσταση πολιορκίας στο Όσλο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα
Άνδρες του νορβηγικού στρατού έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά του κέντρου της νορβηγικής πρωτεύουσας - 20 νεκρούς αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας

Άνδρες του νορβηγικού στρατού έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά του κέντρου της νορβηγικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Επίσης, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 7, ενώ άλλοι δύο τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση από την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε στο κυβερνητικό κτήριο, ανακοίνωσε η αστυνομία του Όσλο.

Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι ίσως υπάρχουν εκρηκτικά στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στη νήσο Utoya, όπου τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς ενόπλου.

Οι νεκροί πιθανώς να αυξηθούν δραματικά, καθώς αυτόπτης μάρτυρας από την κατασκήνωση αναφέρει ότι είδε τουλάχιστον 20 πτώματα. Την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία μετέδωσε τόσο η εφημερίδα Guardian όσο και το πρακτορείο Reuters.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησής του σήμερα το βράδυ.

Όσον αφορά στην ευθύνη των επιθέσεων, παρόλο που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανάληψη, το δίκτυο NRK μετέδωσε ότι μια άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση, με το όνομα «Helpers of the Global Jihad» (Υπηρέτες της παγκόσμιας Τζιχάντ) ανέβασε μήνυμα στο Διαδίκτυο που έλεγε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή της αντίδρασης» για τα σκίτσα του Μωάμεθ, που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς και στη Νορβηγία, καθώς και για την παρουσία νορβηγικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Στο μήνυμα προστίθεται ότι «είχαμε προειδοποιήσει για επερχόμενες επιθέσεις μετά από αυτήν της Στοκχόλμης», το Δεκέμβριο του 2010.

Διαβάστε επίσης:

Έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν από το μακελειό

Έκρηξη σε κυβερνητικό κτήριο στο Όσλο

Νορβηγία: Και δεύτερο κτύπημα με πυροβολισμούς

Νορβηγία: Συνελήφθη ύποπτος για τους πυροβολισμούς

Τέσσερις οι νεκροί στην κατασκήνωση