ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τρεις οι στόχοι της Ελλάδας με τη Λιβύη: Ο πρώτος επετεύχθη...

Νίκος Δένδιας Λιβύη
Επίσκεψη ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, και ΥΦΥΠΕΞ, Κώστα Φραγκογιάννη, στη Λιβύη για τη συμμετοχή στην υπουργική σύνοδο Libya Stabilization Initiative.
INTIME / ΥΠΕΞ

Ήταν δηκτική η δήλωση του Νίκου Δένδια, μόλις ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για τη Λιβύη. «Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη..»

Σε τι αναφερόταν με τη λέξη «φιλότιμες»;

Στις προηγούμενες διασκέψεις του Βερολίνου τις οποίες είχε συγκαλέσει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με θέμα τη Λιβύη. Σε αυτές ο Ταγιπ Ερντογάν είχε ζητήσει τη μη συμμετοχή της Ελλάδας και η καγκελάριος συμφώνησε. Αυτή τη φορά όμως την πρωτοβουλία της διάσκεψης την είχε η ίδια κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης .

Η Ελλάδα έλαβε πρόσκληση και κάθισε στο τραπέζι με τις άλλες γειτονικές χώρες. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Αποκτήσαμε λόγο και ρόλο στην ειρηνευτική προσπάθεια που επειδή είναι τόσο κοντά μας γεωγραφικά, μας αφορά.

Ο δεύτερος στόχος είναι τώρα να ακυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο, η συμφωνία δηλαδή θαλασσίων ζωνών που έχει υπογράψει η Άγκυρα με την Τρίπολη, η οποία έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ, δεν έχει όμως επικυρωθεί από την Βουλή της Λιβύης.

Στόχος της Αθήνας είναι να έχει κάνει όλη την προετοιμασία, ώστε να μην επικυρωθεί από τη λιβυκή Βουλή, να παραμείνει εκκρεμότητα και μετά τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, να την ακυρώσει η νέα κυβέρνηση, οπότε παύει να υφίσταται και στην ούτως ή άλλως προβληματική επιχειρηματολογία της Άγκυρας.

Ο τρίτος στόχος είναι να προχωρήσουμε σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη. Οι διαβουλεύσεις ήταν σε εξέλιξη μέχρι το 2010, στη συνέχεια το καθεστώς Καντάφι έπεσε, οι αναταραχές και οι εμφύλιοι ξεκίνησαν και διεκόπησαν οι δύσκολες συνομιλίες που δεν κατέληγαν σε συμφωνία αφού αντικείμενο της αντιπαράθεσης ήταν και η επήρεια των μικρών νησιών νότια της Κρήτης.

Η κυβέρνηση το προσπαθεί και έχει στρατηγική. Άνοιξε πρεσβεία, προξενείο, στείλαμε εμβόλια, κανονίσαμε επιχειρηματικές επαφές, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός επίσκεψη, , και έκανε πολλές σχετικές διμερείς συναντήσεις και ο Νίκος Δένδιας.

Το αν αυτή διπλωματική κινητικότητα θα έχει αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από την επίτευξη αυτών των δύο στόχων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό» επεισόδιο: Πού θα χτυπήσει η Τουρκία; Στοχεύει στο αδύνατο σημείο του Ελληνισμού

Μίκης Θεοδωράκης: Άνοιξε η διαθήκη του - Πού αφήνει την περιουσία του, η τελευταία επιθυμία του

Καιρός - Αρναούτογλου: Καρέ - καρέ η εξέλιξη μέχρι την 28η Οκτωβρίου - Η μακροπρόθεσμη τάση (vid)