ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Λιβύη: Διπλωματικό «σκάκι» μέχρι τις εκλογές - Η θέση της Ελλάδας και οι άλλοι «παίκτες»

Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σεργκέι Λαβρόφ, με τις συζητήσεις να αφορούν και την Λιβύη
Intime News

Η Ελλάδα έχει σαφώς θέση στη διπλωματική σκακιέρα της Λιβύης, αφού όσο η Τουρκία διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις εκεί, μας ενδιαφέρει οποιαδήποτε κινητικότητα  νότια της Κρήτης

Ο ένας παίκτης στη διπλωματική σκακιέρα είναι η Άγκυρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν δηλαδή, ο οποίος θέλει να έχει λόγο και ρόλο στην περιοχή για αυτό άλλωστε προχώρησε και στη υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ελέγχει τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντειμπντά τον οποίο είδε τη προηγούμενη εβδομάδα και συμφώνησαν να υπάρξει αύξηση των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Συμφώνησαν δηλαδή η κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης να ζητήσει επίσημα αύξηση του αριθμού του τουρκικού συμβουλευτικού και στρατιωτικού προσωπικού στην Τρίπολη και μια νέα ομάδα Λίβυων να λάβει εκπαίδευση στην Τουρκία.

Ο Ντειμπντά στέκεται απέναντι στον πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μένφι και την υπουργό εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς , η οποία έχει έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον οποίο κάλεσε δημόσια και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από τη χώρα της.

Η Μανγκούς έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, με ισχυρές διασυνδέσεις στην Ουάσινγκτον. Ερχόμαστε λοιπόν στον επόμενο ισχυρό παίκτη της διπλωματικής σκακιέρας.

Οι ΗΠΑ, θέλουν να πραγματοποιηθούν ομαλά οι προγραμματισμένες εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου και η Ρωσία να μην έχει κανένα έλεγχο της κατάστασης.

Για αυτό και στέλνει στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Παρίσι, την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

Η Μόσχα όμως είναι παίκτης που δεν μπορεί να αγνοήσεις. Δηλώνει παρούσα και εκείνη στη διάσκεψη της Παρασκευής και ο Νίκος Δένδιας είχε εκτεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σεργκει Λαβρόφ και συμφώνησαν το κείμενο που θα προκύψει από τη διάσκεψη να μιλά ξεκάθαρα και χωρίς αστερίσκους για την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων.

Σε αυτή τη διάσκεψη θα συμπροεδρεύσουν τρεις χώρες, η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Δηλαδή ο Μάριο Ντράγκι, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν, τρεις ηγέτες που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Με την Γερμανίδα καγκελάριο μάλιστα στο παρελθόν στις αντίστοιχες διασκέψεις του Βερολίνου, να έχει αρνηθεί να καλέσει την Ελλάδα, ενώ είχε καλέσει την Τουρκία, προβάλλοντας τη δικαιολογία, ότι δεν θα ήθελε να μετατρέψει τη διάσκεψη σε ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.

Η Ελλάδα έχει σαφώς θέση στη διπλωματική σκακιέρα, αφού όσο η Τουρκία διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις εκεί, μας ενδιαφέρει οποιαδήποτε κινητικότητα νότια της Κρήτης.

Το αν είναι η Ελλάδα στο παιχνίδι αυτό είναι βασιλιάς ή ένας απλός στρατιώτης καθόλου δεν μας απασχολεί . Αρκεί να κερδίσουμε το παιχνίδι. Δηλαδή να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεοφάνους: «Είδα τη μητέρα του Παντελίδη πάνω από το μνήμα να καταριέται εμένα και τα παιδιά μου»

Κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού την Τρίτη 9 Νοεμβρίου: Δείτε εδώ την αναλυτική λίστα

Δίκυκλα από 100 ευρώ: Πώς θα τα αποκτήσετε - Δείτε όλη τη λίστα με τα οχήματα και τις τιμές