ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Στα πρόθυρα του εμφυλίου η Λιβύη - Γιατί είναι σε εγρήγορση η Αθήνα

Λιβύη
Λιβύη
AP Photo/Jerome Delay

Λιβύη: Η στρατηγική της Αθήνας είναι να μην ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της για τον ποιον υποστηρίζει

Η προσοχή των Αμερικανών, των Ρώσων, των Τούρκων και ασφαλώς της Αθήνας είναι στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς σε ένα μήνα περίπου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές και η ατμόσφαιρα μόνο ειρηνική δεν είναι.

Και αυτό διότι οι υποψήφιοι πρόεδροι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί και ο κάθε ένας από αυτούς που έχουν ανακοινώσει την υποφηφιότητά τους, έχει τα δικά του ερείσματα από τις ξένες δυνάμεις.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θαθα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές δεν έχει το πράσινο φως από την Ουάσινγκτον καθώς στηρίχθηκε από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Οι Αμερικανοί φαίνεται να στηρίζουν τον Ντειμπντά ειδικά μετα την διαμεσολάβησή του να αποτρέψει την αποπομπή της υπουργού εξωτερικών Ναιλα Μανγκους η οποία είναι η εκλεκτή του State Departmnet στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης συμμετείχε στη διάσκεψη στο Παρίσι και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Παρα το γεγονός ότι ο Ντμπειμπα έχει άριστες σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, η Αγκυρα φαίνεται να επενδύσει εσχάτως και στον Χαλιντ αλ Μίσρι.

Ο τουρκικής καταγωγής πρόεδρος του ανώτατου συμβουλίου του κράτους διατηρεί άριστες σχέσεις με τους αδελφούς μουσουλμάνους. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο δεσμός αδελφοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν βασίζεται μπονοι στο Ισλαμ αλλά και στην κοινή ιστορία και το παρελθόν.

Καθόλου τυχαία λοιπόν, υπερασπίστηκε πρόσφατα από επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη το τουρκολιβυκό μνημόνιο λεγοντας ότι προστατεύει τα δικαιώματα και των δυο χωρών στο φυσικό αέριο αλλά και οικοδομεί μια εμπιστοσύνη ενάντια στη συνωμοσία που υπάρχει εναντίον των δυό κρατών.

Σε αυτό το περίπλοκο γεωοπολιτικό παζλ η Αθήνα είναι αναγκασμένη να είναι σε εγρήγορηση, καθώς η επόμενη πολιτική κατάσταση θα επηρεάσει εκ των πραγμάτων και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για αυτό και η στρατηγική της Αθήνας είναι να μην ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της για τον ποιον υποστηρίζει, να συνομιλεί με όλους πλην των αδελφών μουσουλμάνων και να περιμένει. Αλλωστε δεν είναι βέβαιο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Δεκέμβριου αφού όλα ακόμη είναι στον αέρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παραλύει η χώρα αύριο: Απεργία σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ

Survivor Spoiler: Τα τρία «ναι» που πήρε ο Ατζούν - Ποιοι μπαίνουν στο παιχνίδι

GNTM: Η Όλγα «τρέλανε» και τα άλογα με την πιο «καυτή» της φωτογράφιση (photos)