ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Εξελίξεις στη Λιβύη: Οι συνομιλίες για την ΑΟΖ και οι κινήσεις που θα κάνει η Ελλάδα

Χαλιφά Χαφτάρ
Ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλιφά Χαφτάρ.
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Λιβύη: Πότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για οριοθέτηση ΑΟΖ. Οι κινήσεις της Αθήνας να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Το περασμένο Σάββατο ο Έλληνας πρέσβης στην Τρίπολη, Γ. Σταματέκος, είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής της Λιβύης Γιουσέφ Αλ Ακούρι με θέμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο δεν έχει επικυρωθεί μεν από τη λιβυκή βουλή, ωστόσο έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυο πλευρές συζήτησαν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, τη διευκόλυνση των επαφών των δύο λαών και την επανάληψη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ότι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο ο Αλ Ακούρι επανέλαβε ότι δεν έχει επικυρωθεί από τη βουλή και ότι σκοπός είναι να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της χώρας του, αλλά και να υπάρχει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η θέση αυτή δεν ικανοποίησε την ελληνική πλευρά καθώς έρχεται ταυτόχρονα με τη δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος δήλωσε ότι οι στρατιωτικές συμφωνίες Τουρκίας -Λιβύης εξακολουθούν να ισχύουν και αυτές στοχεύουν στη διασφάλιση της προστασίας των συμφερόντων της Τουρκίας στη Λιβύη, στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, στην άμεση επέμβαση της Άγκυρας στη βορειοαφρικανική χώρα αλλά και στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη κατόπιν αιτήματος της λιβυκής κυβέρνησης.

Στόχος της Αθήνας είναι τώρα να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε ξανά τις συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ αλλά και να υπάρξει διπλωματική διαβούλευση για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, με την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη να θεωρείται πια ως μια ρεαλιστική εξέλιξη.

Οι εκλογές στη Λιβύη είναι προγραμματισμένες για τις 24 Ιανουαρίου και δυο από τους υποψήφιους προέδρους, ο Α. Σάλεχ και ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ είχαν καταδικάσει στο παρελθόν το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η Αθήνα διατηρεί, και με τους δυο, άριστες σχέσεις και αναμένει την εκ νέου καταδίκη του μνημονίου και μετά τις εκλογές, αν και εφόσον πραγματοποιηθούν. Τον Χαφτάρ επιχειρεί να προσεγγίσει δυναμικά η Τουρκία κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη δουλειά της ελληνικής πλευράς σε μια χώρα που είναι διπλωματικά «κινούμενη άμμος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στερεύει από μαχητικά η Τουρκία: Στέλνει drones στο Αιγαίο – Απάντηση της HAF και βλέμμα στο μέλλον

Μετάλλαξη Όμικρον: Καλό… Πάσχα και καλό καλοκαίρι – Πότε θα ξεμπερδέψουμε με την πανδημία;

Survivor: «Μπάρμπα μήπως τη γουστάρεις;», είπε στον Βαλάντη για τη Μυριέλλα παίκτης των Μαχητών!