ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Υπό στενή παρακολούθηση η κατάσταση στη Λιβύη - Προτεραιότητα η ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Νίκος Δένδιας
«Η σταθερότητα στη Λιβύη έχει άμεση επίπτωση στην ασφάλεια της Ελλάδας»
AP

Υπό στενή παρακολούθηση η κατάσταση στη Λιβύη - Γιατί προγραμματίζει να την επισκεφτεί και πάλι ο υπ. Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Η επιταγή που παρέδωσε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών στον υπεύθυνο του προγράμματος επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών για την ανακατασκευή του λιμανιού της Βεγγάζης, σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από μια κίνηση καλής χειρονομίας. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί κυριολεκτικά μέρα με την ημέρα τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη, οι οποίες παραμένουν απρόβλεπτες.

Σήμερα είναι προγραμματισμένες οι εκλογές στη βουλή των αντιπροσώπων στην Ανατολική Λιβύη για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού καλώντας τον νύν πρωθυπουργό Ντειμπντά να παραιτηθεί.

Τον Ντειμπντά όμως τον στηρίζει η Δύση και ο ΟΗΕ δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει τις μονομερείς κινήσεις του Κοινοβουλίου.

Το σκηνικό είναι τόσο ρευστό και άρα επικίνδυνο, που κάθε φορά που ο Έλληνας επιτετραμμένος ενημερώνει για τις επαφές του την Αθήνα, για το τι του είπανε οι αξιωματούχοι με τους οποίους συναντήθηκε, καταλήγει πάντα με την πρόταση «Σημειώνω ότι εδώ είναι Λιβύη» θέλοντας να τονίσει ότι όλα όσα μετέφερε, την επόμενη ημέρα μπορεί να μη σημαίνουν απολύτως τίποτα.

Βασικό μέλημα για την ελληνική διπλωματία παραμένει η ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, που όσο και αν στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια χαρακτηρίζεται ως «παράνομο» και «ανυπόστατο» παραμένει αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ, στη βουλή της Λιβύης παραμένει σε εκκρεμότητα η επικύρωσή του και καμία από τις δύο χώρες δεν το έχει ακυρώσει. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως η ελληνική πλευρά να οδηγηθεί στη λύση ενός διεθνούς δικαστηρίου.

«Η σταθερότητα στη Λιβύη έχει άμεση επίπτωση στην ασφάλεια της Ελλάδας» δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών και προγραμματίζεται ακόμη μία επίσκεψη του Νίκου Δένδια και στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη. Να ζητήσει δηλαδή τη δέσμευση από όσους περισσότερους παράγοντες ότι το τουρκολιβυκο μνημόνιο δεν θα έχει ισχύ στη νέα πολιτική κατάσταση όποια και να είναι αυτή. Η επίσκεψη προγραμματίζεται περι την άνοιξη. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.