ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Γενς Στόλτενμπεργκ: Στο μυαλό του «Πόντιου Πιλάτου»

Γενς Στόλτενμπεργκ
AP Photo

Από το 2014 που ο Γενς Στόλντεμπεργκ ανέλαβε τα ηνία της Βορειόατλαντικής συμμαχίας δεν έχει υπάρξει ούτε μια δήλωση που να ικανοποιεί όχι τις ελληνικές θέσεις, αλλά  να συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο που το ίδιο το ΝΑΤΟ πρεσβεύει.  Δεν έχει υπάρξει ούτε μια δήλωσή του που να καταδικάζει το casus belli, την απειλή πολέμου δηλαδή μια χώρας συμμάχου και να καλεί την Άγκυρα να πάρει πίσω αυτή την απαράδεκτη απόφαση της Τουρκική εθνοσυνέλευσης.

Η χθεσινή του δήλωση λοιπόν δεν ξάφνιασε. Ωστόσο εξόργισε την ελληνική κοινή γνώμη τη στιγμή που έγινε, όταν η Τουρκία απειλεί ανοιχτά με πόλεμο και όταν ο Ταγίπ Ερντογάν προβάλλει σε προσωπικό επίπεδο τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση. Σε μια εποχή που ο πόλεμος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει διαλύσει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους Σύμμαχους να είναι ενωμένοι».

Πάλι ίσες αποστάσεις, πάλι δεν ήθελε να δυσαρεστήσει την Τουρκία για την οποία όπως φαίνεται έχει ανάγκη τη στήριξη της ενδεχομένως στις φιλοδοξίες του μόλις ολοκληρωθεί η θητεία του στο ΝΑΤΟ. Διότι πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι και το καλοκαίρι του 2020 όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis είχε εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα , ο Νορβηγός αξιωματούχος το είχε χαρακτηρίσει «νομικό ζήτημα».

«Δεν θα ασχοληθώ με τα νομικά ζητήματα. Αλλά αυτό που λέω είναι ότι αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι ότι συμβάλλουμε στη μείωση των εντάσεων με την καθιέρωση του μηχανισμού αποσυμπίεσης και ότι κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα συμβάντων ή ατυχημάτων μεταξύ δύο πολύτιμων συμμάχων του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας» ήταν και τότε η ισορροπημένη δήλωσή του.

Κανείς στην Ελλάδα λοιπόν δεν διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό του Πόντιου Πιλάτου που τον συντροφεύει τα τελευταία χρόνια, ή όπως τον αποκάλεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης «πρέσβης του Ερντογάν».

Ερώτημα λοιπόν είναι αν θα τηρήσει την ίδια στάση και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28 Ιουνίου, και αν θα στηρίξει τόσο απροκάλυπτα την Τουρκία προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Φιλανδίας και τη Σουηδίας.

Διότι αν συνεχίσει την ίδια τακτική αυτό σημαίνει ότι έχει αποτύχει στο ρόλο του. Κρίμα διότι στο παρελθόν υπήρξε αθλητής και άρα θα έπρεπε να γνωρίζει καλά το αίσθημα του δικαίου.