ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Κινητοποίηση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Κινητοποίηση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο» για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Θετική η Ελλάδα για Διεθνή Διάσκεψη για το θέμα.

Ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι για τον πρωθυπουργό, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

Το θέμα φαίνεται να έρχεται ξανά στο προσκήνιο με αφορμή την κινητοποίηση της Πολωνίας και την επίσκεψη του Πολωνού υφυπουργού Εξωτερικών και επιτετραμμένου για θέματα πολεμικών επανορθώσεων στο Βερολίνο. Ο Αρκάντιους Μουλάρτσικ, όπως είναι το όνομά του, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής Διεθνούς Διάσκεψης με όλες τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«To ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων είναι για την Πολωνία θεμελιώδες» δήλωσε ενώπιον της Γερμανίδας υφυπουργού εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα, Άννα Λούρμαν. «Η Γερμανία πλέον έχει μόνο μια επιλογή: είτε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Πολωνία είτε η Βαρσοβία να θέσει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora: στον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την ΕΕ».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της τοποθέτησης του πρωθυπουργού προς τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς όταν είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου. «Για μας είναι ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων» είχε διαμηνύσει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ασφαλώς η Αθήνα δεν θα είχε αντίρρηση στο να πραγματοποιηθεί μια διεθνής διάσκεψη για το θέμα το αποζημιώσεων όπως προτείνει η Βαρσοβία αφού για τον Έλληνα πρωθυπουργό οι διεκδικήσεις παραμένουν ενεργές στο ακέραιο. Μάλιστα σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης πριν από λίγες ημέρες η Πολωνία έστειλε επίσημη διπλωματική νότα σε 51 χώρες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης κοινοποιώντας τις θέσεις της πάνω στο ζήτημα και «ζητώντας κατανόηση» κάνοντας σαφές ότι δεν θα ρίξει τους τόνους. Ειδική επιτροπή του πολωνικού κοινοβουλίου δημοσιοποίησε ότι οι διεκδικήσεις από τη Γερμανία υπολογίζονται γύρω στο 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Με τον όρο γερμανικές αποζημιώσεις από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο περιλαμβάνονται η επιστροφή του κατοχικού δανείου περίπου στα 60 δισ. ευρώ, οι επανορθώσεις που προέρχονται από την καταστροφή υποδομών, δρόμων, κτιρίων, λιμένων κλπ. Περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις που διεκδικούν οι ιδιώτες από την απώλεια των δικών τους ανθρώπων και της περιουσίας τους, 110 δισ. ευρώ και οι αποζημιώσεις από την αρπαγή των αρχαιολογικών θησαυρών μας και την καταστροφή αρχαίων μνημείων. Η συνολική απαίτηση της χώρας μας έναντι της Γερμανίας σύμφωνα με το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών ανέρχεται σε πάνω από 269 δισ. ευρώ, 269.547.995.854 για την ακρίβεια. Συνολικά το ποσό φτάνει σε πάνω από 300 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους. Αφορά το κατοχικό δάνειο, οικονομικές αποζημιώσεις ιδιωτών, την εβραϊκή κοινότητα, τις πολιτιστικές καταστροφές και μια σειρά άλλων θεμάτων. Οι Γερμανοί επικαλούνται προφορική αλλά μυστική παραίτηση των διεκδικήσεων το 1958 από τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, στη Βόννη το 1958. Ο εκπρόσωπος βέβαια της Ελληνικής κυβέρνησης Άγγελος Αγγελόπουλος, το 1964, ερεύνησε τους σχετικούς φακέλους των εμπιστευτικών συνομιλιών Καραμανλή- Adenauer, αλλά δεν βρήκε ποτέ καμία παραίτηση Καραμανλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υποστηρίζει το θέμα αυτό μόνο μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά για να μη σβήσουν οι μνήμες και στο σεβασμό των προγόνων μας.