ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τα μηνύματα των Αμερικανών στην Ελλάδα και την Τουρκία

Τα μηνύματα των Αμερικανών στην Ελλάδα και την Τουρκία

Και μόνο οι συνεχείς δηλώσεις των Αμερικανών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την περιοχή σηματοδοτούν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά.

Ειδικά οι συχνές παρεμβάσεις του Ρομπερτ Μενέντεζ υπερ των ελληνικών θέσεων δείχνει ότι η Ουάσινγκτον έχει στραμμένη την προσοχή της στις πολιτικές εξελίξεις και ειδικά στην επι της ουσίας κοινή προεκλογική περίοδο που ήδη διανύουν οι δύο χώρες.

Και μπορεί ο Μενέντεζ να δηλώνει και δικαιώς ότι είναι αντίθετος στην πώληση των F16, γιατί στο τέλος της ημέρας η πραγματικότητα ειναι ότι δεν έχουμε δει την Τουρκία του Ερντογάν να ανταποκρίνεται σε αυτές τις προσδοκίες, όμως υπάρχει και ο Λευκός Οίκος.

Στην Ελλάδα ο Μενέντεζ -και σωστά- θεωρείται ως ο de facto υπουργός εξωτερικών της Ελλαδας στις ΗΠΑ αφού κανείς άλλος υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δεν έχει μιλήσει τόσο συχνά κατηγορώντας την Τουρκία ότι απειλεί μια άλλη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την απειλεί χωρίς δικαιολογία, χωρίς αιτία.

Όμως έχει σημασία ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με τον Μενέντεζ κρατά μια διαφορετική στάση. Για αυτό και ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων παραδέχτηκε ότι διαφωνεί με τις τοποθετήσεις του Αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών αφού τον ενοχλεί που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ως τακτική να καλεί και τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους ή να βρουν έναν ειρηνικό τρόπο επίλυσης των διαφορών τους όταν είναι η μία και μόνο η μία πλευρά που επιτίθεται.

Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ίσως στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ να παίζει ο Λευκός Οικος τον ρόλο του «κακού» και ο Μενέντεζ τον ρόλο του «καλού». Γι’αυτό και ο Αμερικανός γερουσιαστής παραδέχεται ότι ίσως η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιήσει τη δική του στάση για την πώληση ως ένα μοχλό πίεσης για να κάνει την Τουρκία να συμπεριφερθεί διαφορετικά και, αν συμβεί αυτό, πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη.

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν κρατά ίσες αποστάσεις αλλά αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια επιθετική στάση έναντι τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, ενώ και άλλες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αντίθετες στα εθνικά τους συμφέροντα και την εθνική τους ασφάλεια. Γι’ αυτό και δεν προχωρά τη συζήτηση για τα F-16 ενώ το θέμα των F-35 έκλεισε οριστικά, οπότε η όποια συζήτηση αφορά μόνο τις αποζημιώσεις.

Οι Αμερικανοί πλέον περιμένουν τις εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαιου και να δούνε αν ο τουρκικός λαος θα επανεκλέξει τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος θα μπορεί στη συνέχεια να δείξει τη δύναμή του προς τη Δύση. Ή θα χάσει τις εκλογές και το σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο θα αλλάξει. Όλα παίζονται. Γι’αυτό και το ταξίδι του Αντονι Μπλίνκεν πριν από τις εκλογές στην Αγκυρα έχει πολύ μεγάλη σημασία.